Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Temná pasáž je dalším společným filmem Bogarta a Bacallové. Bogart hraje Vincenta Parryho, prchajícího z vězení, kde si odpykával trest za vraždu. Díky plastické operaci mění svou identitu. Bacallová hraje Irenu Jansen, jeho osamělou spojenkyni. Tajuplné myšlenkové pochody hlavních postav jsou zde ztělesněny obzvláště citlivě. Film nabízí zajímavé záběry San Franciska a neobvyklou kameru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Poctivý temný triler, ktorý sa vyznačuje jednak tradičnými a netradičnými rozprávačskými konvenciami (odďaľovanie kľúčovej zápletky ako jej vraha, subjektívne snímanie, vynikanie atmosféricky tichšieho mesta...). Naprieč celou minutážou, roztiahnutie niektorých dôležitých a sekvenčne kľúčových bodov mozaiky, ktoré napriek nepravdepodobnom chovaní vedľajších postáv privodia divákovi podobné pocity, aké môžu zažívať v niektorých filmoch Alfreda Hitchcocka (prenasledovaný hrdina) i Coppolovom Rozhovore (šokujúca scéna okna). Je to niečo podobné ako v prípade slušného filmu, ktorý nenarába s momentami prekvapenia a po celý čas si drží vysoký štandard. Dark Passage má aj slabšie, zato zapamätania hodné. A nikto iný sa do role Vincenta Parryho nehodí viac než Bogart, ktorý sa pre tento subžáner narodil. A kto iný by s ním mal zdielať spoločný osud než Lauren Bacall? ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu je velmi dobrá, netradičně působící scény z pohledu první osoby, které vyplňují její značnou část, jsou slušně zvládnuté. Mnoho scén v druhé půli filmu však překvapuje svou naivitou, některé občas působí až amatérsky a nechtěně vtipně. Film by si také zasloužil lepší konec, takovýhle se mi k filmu noir nějak moc nezamlouvá. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná kinematografická (alebo 'remeselná') stránka filmu, viaceré zábery sa doslova pýtali do historických kníh kinematografie. Pre mňa najzaujímavejší bol sugestívny štýl použitý v prvej polovici - "kamera v prvej osobe", čiže doslova stotožnenie pohľadu diváka a hlavnej postavy... Film veľa stratil na ťažkopádnom scenári s nezaujímavou zápletkou, ťažko uveriteľným konaním postáv a záverom bez výraznejšej pointy... škoda - pekný, ale hlúpy film ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, viem o tom, ze Hampry Bogart bol hviezdou noir filmov, ale tuna ide len o noirovu konzervacku medzi Bogartom a Bacallovou. Kulisy su len priemerne, dialogy v strede tvori len vatovo plane plkani. Reziser Delmer Daves ma podla mna aj lepsie filmy ako Stage Door Canteen 1943, Zkamenely Les 1936 alebo Posledni Vuz : 65 % ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na mě až příliš časté ukecané scény, ráda bych ve filmu viděla nějakou akci, napětí. Dokonce ani náhodné smrti některých mě vůbec nebavili. Humphrey se podle mě do takové role vůbec nehodil, dokázala bych si představit jiného herce, naopak Lauren Bacall byla dokonalá a moc se mi líbila i Agnes Moorehead. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Príbehovo prekvapivo nevťahujúce (aj napriek využitiu motívu plastickej operácie), no kvôli trom veciam musím dať 4*: chémia ikonickej dvojky Bogart-Bacall, sanfranciscké exteriéry a krásna subjektívna kamera v prvej tretine! ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Bogart & Bacall, to přece nemůže mít hloupý scénář, ne? Oh well... může. Něco takto naivního, strašlivě přitaženého za vlasy a hloupého se jen tak nevidí. A to pozor. Jsem myslím dostatečně inteligentní na to, abych dokázal v tomto ohledu respektovat, že přeci jen už uplynulo už 63 let a umím tedy "přimhouřit oči". U většiny kvalitních noirů je to ale zbytečné, protože se na nich zub času vůbec nepodepsal. Dark Passage ale musel definitivně být naivní film i tenkrát. First person kamera v první části filmu je docela povedená, ústřední dvojice je klasicky dokonalá a záběry ze San Francisca velmi kvalitní. Škoda jen té... celkové hlouposti. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Proti Dámě v jezeře už mnohem obratnější a funkčnější zapojení pohledu očima hrdiny; na dvojici Bogart-Bacallová začínám získávat návyk. Stran stížností na nepravděpodobnost chování vedlejších postav – ale no tak, lidi, odkdy jsou noirovky něco jiného než pohádky pro dospělé a odkdy k pohádkám patří realismus? Co takhle přistoupit na hru a místo brblání si vychutnat atmosféru a styl? Mně to aspoň šlo bez nejmenších potíží. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Temná pasáž má chvílemi své kouzlo (především díky Bogartovi a Bacall), ovšem zpočátku působí velmi absurdně. Údajně nevinný, ale přesto pravomocně odsouzený vrah utíká z vězení a chvíli to vypadá, že každý kdo ho pozná, dychtí mu pomoci. Rovněž psychedelické výjevy při až příliš dokonalé plastické operaci neměly své opodstatnění a konec vypadající jako z Casablanky byl trochu přestřelený. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Naivní, legračně hloupoučké, přesto však natočeno s určitou noblesou. Ke konci ovšem docházely nápady a evidentně se tenčil rozpočet. Slušný (nikoliv nadčasový) biják na jedno podívání. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě jestli by se postavy hnuli co jen o píď, nebýt šíleného chuchvalce překvápek a náhod. Chápu, že děj něco posouvat musí, ale proč to není kvalitnější scénář ? Na svou dobu taky odvážný přístup ukázat hlavní hvězdu až po hodině (!) jsem zvědavý kolik lidí za to dostalo padáka. Pořád ale zůstává výbušná chemie Bogart & Bacall a nádherná kamera v ulicích San Franciska. A to není zas tak málo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

A mě se to líbilo. Čtu si tu o všech chybách ve filmu, které mě ale kupodivu vůbec nevavily. Příběh o looserovi, který uniká z vězení a čím dál marněji se snaží prokázat svou nevinu je slušný, postavy které se mění z vedlejších na klíčové jsou dobře vymyšlené. Líbilo se experimentální ztvárnění, kdy první půlhodinu sledujeme z Bogartova pohledu a další pak z Bogarta vidíme jen zafačovanou hlavu, která nemůže mluvit. A hlavně to nakonec všechno dobře dopadne a to mám na starých filmech rád. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

i když nepatřím k těm, co by zavhovali současnou filmovou produkci, ba naopak, u tohoto filmu se mi mimoděk vybavilo "to se kdysi ale točily filmy !" ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to opravdu, lepší scénář, protože nic jiného snad vylepšovat nejde...BaB jsou pro sebe stvořeni, ale tento příběh je vážně béčkový, né li céčkový... ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Taková normální noirovka, kterou však z průměrných vod vytahuje dvojice Bogart / Bacall a hlavně v první půli  POV forma kamery, která jednak zapadá do celkového konceptu vyprávění a zároveň vyvolá pocit jakési neotřelosti v tomto filmovém žánru. Slabší 4*. ()

journeyman 

všechny recenze uživatele

Nápaditá noirovka, která si už jen díky rozjezdu z pohledu první osoby - muže bez tváře - zaslouží plných 100%, i když potom by se pár much našlo, ale takový už noiry bejvají, takový je mám rád. ()

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama