Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je léto roku 1995 a čtrnáctiletá Ann a její matka Adele se stěhují z malého městečka do Los Angeles. Adele se chce oprosti od maloměstského života, který ji dusí. Doufá, že se jí v novém bydlišti splní její tajná přání. Naproti tomu Ann není stěhováním vůbec nadšena. Nechce opustit své přátele a spolužáky. Ani po dvou letech strávených v Los Angeles není vztah mezi matkou a dcerou nijak ideální. Adele stále věří ve své tajné sny, zatímco Ann je realistka. Jednoho dne se však jejich životy zcela změní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Lasombra 

všechny recenze uživatele

Jak dlouho dokáží matky vychovávat své dcery a jak dlouho jim to dcery dokáží tolerovat? Obě se milují a chtěji pro tu druhou jen to nejlepší, ale lásku dávají najevo dost svérázným způsobem. Zvláště, když 14 letá Ann nemá vlastní domov, musí opustit své přátelé a rodinu a odjet s matkou do Los Angeles a opět začít znovu. Její matka coby samoživitelka to také nemá lehké. "Ale buď optimista, měj úsměv na tváří, i když cesta je trnitá, buď optimista". ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Aj ty raz umrieš, mama.“ – „Ale nie v tomto meste.“ Na začiatku som nevedel, prečo Susan Sarandon (5 nominácií na Oscara) a Natalie Portman (plynulo ovládajúca niekoľko svetových jazykov a svojho času uprednostniaca školu pred filmom) prikývli na takýto rozpačito melodramatický scenár s plytkými dialógmi. Ale zrejme sa im zapáčila horko-sladká príchuť a „silný príbeh“. Bohužiaľ, celé je to nepresvedčivé a dlhé, príliš sa to vlečie, pridlho to smeruje z bodu A do bodu B a keď do bodu B prídeme, zistíme, že to za to nestálo. Zostala hŕstka vydarenejších scén a viet („Odíď, až keď budeš pokojná.“). ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Vztahy matek a dcer nebývají sluncem zalité. Obzvlášť v určitém věku. Tyhle dvě vyrazily hledat štěstí pod palmy Los Angeles, respektive právě lehkomyslná matka se hodlá oprostit od maloměstského života, který ji dusí, a doufá, že rodině nové prostředí přinese lepší příští. Ovšem čtrnáctileté dcerky (realistky) se zrovna dvakrát neptala, navíc ji opakovaně nutí do věcí, které jí nejsou po chuti. Ač za kamerou stál Wayne Wang, jde o ryze ženský film. O ženách a se ženami. Nenabídne sice nic originálního nebo dramatického, ale má dvě želízka v ohni: ostřílenou Susan Sarandon (první polovina 90. let jí fakt v mnoha směrech patřila), kterou místy válcuje stále ještě začínající Natalie Portman. Fajn soundtrack. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Matka s dcerou putující ze zapadákova až do víru velkoměsta. Matka Adele je vitální a tak trochu výstřední čtyřicátnice se sklony vidět svět lepší, než je. Její čtrnáctiletá dcera Heather Ann je spíše jejím opakem, realistka, co nesouhlasí se vším, co její máma říká nebo dělá. Tak často dochází k jejich generačnímu střetu. Navzdory tomu jedna bez druhé nedokáže být. Ve filmu se sešly dvě velmi kvalitní herečky, ale Susan Sarandon celý film táhla. Natalie Portman sice také dobrá, ale neměla v té době, proti své zkušené filmové matce, velkou šanci ji přehrát. Režisér a odborník na mezilidské vztahy Wayne Wang opět prokázal, jak dokáže pracovat s postavami ve svém filmu a jak jejich osudy dokáže zaplést v tragická vyústění. Pěkný film, který v divákovi, pro svoji občasnou rozvleklost, sice nezanechá větší stopu, než je nutné, ale dokáže být v podstatě mile citlivým. 60% ()

mzop 

všechny recenze uživatele

Výborný film, na 90%. Hodnocení tady mě mrzí. Já jsem párkrát zamáčkla slzu, protože jsem se velmi rychle vžila do hlavní hrdinky. Konzumní divák jeho hloubku a hodnotu pochopí jen tehdy, pokud si prožije něco podobného. Mně tento snímek oživil staré rány, které jsem již považovala za úplně zahojené. Přesto se na něj někdy ráda podívám, takováhle kvalita se zas tak často nevidí. V čele navíc skvělé Natalie Portman a Susan Sarandon. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Natalie Portman hraje ve filmu čtrnáctiletou, přestože ji v době natáčení bylo již 17 let. (Stanley619)
  • Susan Sarandon informovala filmové producenty, že se projektu nezúčastní, nebude-li Natalie Portman obsazena do role její dcery. (ČSFD)

Reklama

Reklama