Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

choze 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazená parodie detektivek utahující si z žánrových klišé i konkrétních velkých detektivů, u které jsem se pobavil o to víc, že jsem si těsně předtím přečetl Škvoreckého Nápady čtenáře detektivek (doporučuju). Falkovy tvrďácké hlášky detektiva z drsné školy neměly chybu, stejně tak karikatura slečny Marplové vitálnější než její sešlá ošetřovatelka, nebo čínský detektiv Petera Sellerse využívající svého adoptovaného syna ("ON TY ZAVAZADLA ODNESE. PROTO JSEM HO ADOPTOVAL.") a mající vždy po ruce břitké přirovnání ("TAHLE KONVERZACE JE JAKO TELEVIZOR NA LÍBÁNKÁCH. ZBYTEČNÁ."). ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Jsem trošku zklamaný. Připadá mi to přeplněné. Spousta a spousta dobrých fórů, to ano, ale valí se to jaksi mechanicky. Není to dobrý příběh, spíš sitcom, nebo silvestrovská estráda. --- Vícekrát se mi vnucovalo srovnání s českým Fantomem Morrisvillu. Tam tvůrci podle mého soudu postupovali rozvážněji a výsledek je kompaktnější. ()

Reklama

type_B 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho jsem se na tento snímek těšil ... A nebyl jsem zklamán. Humor je spíše konverzační, tedy postavený na dialozích a na jednání postav. Zápletka je... zapeklitá, gradace děje velmi dynamická. Konečné rozkrytí zločinu je rafinované, vlastně až moc rafinové, ale to je také jeden z humorných prvků. Jako milovník detektivek jsem ocenil například nástrahy kladené na jednotlivé vyšetřovatele, které byly nalíčeny přesně tak, aby je mohl ten daný detektiv(ka) dopředu prohlédnout podle svého naturelu. Klasické figury detektivů jsou karikovány až do absurdity, a tím zároveň ukazují na klasické znaky daných postav. (Slečna Marblesová aka Marplová, drsná role Petera Falka karikuje Phila Marlowa etc. etc.) Jednoznačně lahůdkový snímek. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se bavil i po letech.... Starý dům (spíše hrad), mlha, noc, bouře a pět nejlepších detektivů má vyzkoušet svůj ostrovtip. Pravda, nemohl jsem se ubránit dojmu, že mezi pozvanými jsou inspektor Clouseau, Columbo a mladá Minerva McGonagallová, nijak mi to ale požitek nekazilo. Vtipné dialogy, nedorozumění, komolení jazyka i hrozící kuklení (převleková hra) mě bavily. Ona:,,Nejbližší pumpu jsem viděla 8 mil za námi." On:,,Neboj, já tu na tebe počkám." ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ze starého kufříka se zaprášeným papundeklovým divadélkem Neil Simon vytáhl a sestavil hravou skládanku prvků pro detektivní žánr v literatuře a filmu typických. A mistrovským způsobem. Parta zkušených borců svého oboru se díky záhadnému pozvání sešla, aby se stala svědkem prapodivných událostí, přinášejících hodně nezvyklý případ. Celé dění se stává velice originální detektivkou naruby, která zároveň už sama v sobě přináší propracovanou parodii na tento žánr a všechna dnes již legendární klišé (způsoby usmrcení, dedukce a kriminalistické metody, rafinované počínání zločinců i nadpřirozené schopnosti vyšetřovatelů) obrací k zábavným pointám v podobě řadě hlášek, gagů či celkových vyústění. Jediná postava zde v celém panoptiku není zbytečná. A schválně, viděli jste už někdy obhlížet hlavu mrtvoly dvíháním její hlavy s perama v uších? Z hlediska kriminalistického je to přeci správný postup, hlavně nezanechat žádné nové otisky!! :o)  ***** Z celého panoptika mi nejvíc během sledování padli do noty Alec Guinness s nadpozemským výrazem slepého komorníka a Peter Sellers tentokrát jako čínský inspektor. Filmu připisuju jako klad také, že funguje výborně i bez bližších znalostí kolem postav detektiva: až po zhlédnutí jsem zjistil, kdo je to vlastně ten Sam Spade, tedy pan Bogart z Maltézského sokla... Alespoň v úvodu mne úpřimně pobavila parodie na legendární scénu ze Mzdy strachu s noční jízdou auťákem přes rozpadající se dřevěný most. Sám se ale začínám těšit, až se mi časem podaří objevit v této hříčce další ojedinělé souvislosti, skryté nápady a odkazy. Tahle vražda i večeře se totiž navzdory odhaleným skutečnostem v závěru příběhu opravdu povedly! 90% ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Zvuk křičící ženy používaný jako zvonek je křik Fay Wray z filmu King Kong (1933). (MrCreosote)
  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)
  • Poslední film Estelle Winwoodové. (MrCreosote)

Reklama

Reklama