Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Totálně ujetá parodie detektivních příběhů, ve které dle mého názoru nejvíc září Peter Falk. Jeho neskutečně nahláškovaná parodie na Bogarta mě likvidovala celou stopáž, ačkoliv ani zbytek herecké smetánky není k zahození. Nivenovi sice chyběl nějaký ten alkohol v krvi a Sellerse jsem občas nepobíral, ale ta smršť gagů a scenáristických nápadů, co se rozjede po trochu vlažném úvodu, to bohatě vynahrazovala. btw. Všechny čtyři vystřižené scény (i tu závěrečnou se Sherlockem Holmesem) lze najít na Youtube. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Teda starší kousky, komedie kór, moc nemusím, ale co se mi to dostalo do rukou tentokrát! Tak hravý film, v němž pomalu nenajdete větu, která by nemohla být hláškou, tak atmosférický a navíc luxusně obsazený kousek, to se málokdy vidí. A ta melodie byla taky setsakramentsky chytlavá, podvědomě jsem si jí broukala celý film, ať už hrála, nebo ne. Murder by death je nabitý tolika nápady, vtípky a hláškami, že to všechno na jedno zkouknutí nejde absolutně pobrat (dokonce jsem včera viděla jen první půlhodinku a dnes jsem si film s chutí pustila od začátku, než abych ho jen dokoukala). PS: Bodla jsem tomu čtyři hvězdy a chtěla jsem napsat: "Po dlouhé době film, který to u mě málem dotáhl na plnej počet.", ale pak jsem se sama sebe zeptala: "Kvůli čemu to na těch pět hvězd nedotáhl, co mu chybělo?" A na nic jsem nepřišla... 90% ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Vítejte u mého prvního  a posledního posledního komentáře z roku 2019. Milionář Lionel Twain pozve pět světoznámých detektivů ,,na večeři a vraždu´´. Jenomže ta se stane za jejich přítomnosti, oni ji nebudou moci vyšetřit a on si tak pohoní své ego. Takže nás čeká taková detektivka naruby s velmi absurdním a černým humorem, jenž já úplně nevyznávám. Ale tady jsem musel uznat že byl velmi vtipný, originální a nad genialitou scénáře Neila Simona (jenž mě již předtím potěšil Honem na lišku a Apartmánem v hotelu) jsem musel smeknout a celková poetika a stylizace mi velmi sedla. Simon děj tak různě kombinuje, překrucuje a oplývá tolika nápady, až z filmu činí naprosto přesnou a velmi chytrou parodii typických detektivek kde zvrat střída zvrat, aby se pak ještě vše úplně zamotalo na posledních pěti stránkách. I tento film vše ke konci dokonale zamotá a jenom podtrhne to jak je tohle skvělá a propracovaná parodie s vynikajcí atmosférou (a vším!),  kterou jsem si velmi užil i bez znalostí nějaké detektivní literatury. A skvělé dialogy jsou už u Simona standard. Jinak všichni herci a postavy jsou fajn, každá je něčím komická , každá pobavi, ale pro mě je stejně králem Peter Sellers jako pan Wong (ještě se skvělým dabingem pana Fišera), jehož hlášky neměly chybu. A abych pochválil i sám sebe...velmi vhodný výběr předsilvestrovské projekce.:D I když jsem si to dal na fleshku už předevčírem a nevěděl jestli si dát Tiffanyho nebo toto. No, na konec všechno dobře dopadlo.:D A samozřejmě, stejně jako všechny filmy viděné tyto Vánoce - zhlédnuto v exluzivním Vánočním svetru.:D Tak já jdu ještě přemýšlet, o jaké speciální efekty obohatit příští rok ty komentáře. Mým snem je je jejich předčítání ve vyprodaném Fóru Karlín.❤ ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jak vidíte (ne)vidím, vraždit se však (ne)stydím.“ Slouží-li u vás slepý majordomus, asi nebude nejlepší nápad přijmout hluchoněmou kuchařku. A jako bonus i negramotnou :-), tedy nic neřeší ani cedulka s objednávkou večerního menu. Pár podobně zabijáckých gagů, hvězdný casting a originální poručík Columbo i inspektor Clouseau, parodující sami sebe. Našlapáno spoustou slovních hříček a odkazů na nejznámější světové detektivy. Nicméně, divákovy šedé buňky mozkové to moc neprovětrá a humor je zde každý pes (!) jiná ves, dost nevyvážený. Všeho moc imho škodí. VRAŽEDNÉ OKÉNKO: [][] Zazvoníte-li u vchodu a ozve se strašlivý výkřik, tak hlasitý až to rozdrnčí okenní tabulky, znamená to: Přišli jste právě včas, někoho tam vraždí! A koho? Snad ne toho remcajícího multiuživatele Gand_alf? Nikdo nikoho nemorduje. Když zazvoníte ještě párkrát, dojde vám to. Že Lionel Twain je starý srandista a  jeho domovní zvonek nezvoní, ale vříská hrůzou jako právě vražděná žena. [][] Nevyřešenou záhadou, hodnou (zde nepovedeného) Hercule Poirota, zůstává, proč to plešatý inspektor Omnibus o hvězdu nadhodnotil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Locked, from the inside. That can only mean one thing. And I don't know what it is..“ Možná si to na konci řeknete taky, ale je jisté, že tahle detektivní sorta si to zasloužila. Jak pravil hostitel Lionel Twain: „Za ty roky, co z nás dělali blázny. Za mučení překvapivými konci, které nedávají smysl. Za postavy, které se objevily na posledních pěti stránkách a před tím o nich nebyla ani zmínka. A za vodítka a informace, které nám znemožnily odhadnout, kdo spáchal zločin.“ Od nenažraného Poirota přes Charlie Chana trousícího čínská moudra až po latentního homosexuála Sama Spadea (!) dostali všichni co proto a hvězdy zářící v „diabolical order“ k tomu přispěly měrou vrchovatou. Konec zamotaný jak klubko příze pekingské stařeny s artritidou nabízí otázku, jestli se vůbec stala nějaká vražda. Ne, jedinými oběťmi byly reputace zúčastněných a pěkný víkend.. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Peter Sellers hrál ve filmu také taxikáře, ale scéna byla vymazána. (Kulmon)
  • Právě při práci na tomto filmu obdržel Alec Guinness scénář k Hvězdným válkám. Přečetl si ho během přestávek ve své šatně. (MrCreosote)
  • Kuchařka se měla jmenovat Abigail Christian, jako narážka na Agathu Christie, později se jméno změnilo na Abigail Christmas (Kulmon)

Reklama

Reklama