Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2005 natočil režisér Petr Nikolaev film o lásce, přátelství, smrti a naději. Vznikl podle námětu povídky "Štěstí" a následného scénáře spisovatele, scenáristy, dramatika a básníka Jiřího Stránského. Jádrem je milostný příběh letmého setkání dvou mladých lidí zavřených v padesátých letech v komunistické věznici. Hlavní hrdina Luboš (J. Doubrava) náhodně zahlédne dívku Danu (T. Pauhofová), do které se zamiluje. Dana jeho cit opětuje a jejich láska je o to závratnější, oč nemožnější je ji v tomto prostředí naplnit. Pomáhá jim v tom i soudržnost vězňů, která mnoha lidem umožnila tuto smutnou dobu důstojně přežít. Příběh na pozadí perzekuce a neustálé přítomnosti smrti podává důkaz o odvěké vlastnosti mládí, které se vzpírá každé zrůdné teorii a stále znovu se vztahuje k ideálu života bez kompromisů, otupělosti a bezpráví... Padesátá léta minulého století jsou pro řadu z nás již jen pouhou historií, paměť o jejich podobě by však neměla nikdy z naší mysli vymizet. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

lewwin 

všechny recenze uživatele

Přistupoval jsem k tomuto filmu poněkud skepticky, už jen proto, že jsem kombinaci Landovský + komunistický režim již někde viděl:) Nicméně Forman i Doubrava odvádějí dobré výkony, a nejen oni. I Vetchý v roli tolerantního doktora či Zedníčka, který se mi mimořádně líbil. Stojí za vidění, i když chvílemi je to trošku naivní... A jen tak mimochodem - občas tam jsou pěkné záběry nebe;) ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele

O jednu víc, než by se možná slušelo, ale tenhle film je taková studánka vody čisté. Nepusobí falešně a nabubřele, je to skromná malá epizodka dramatu jménem život, který ne vždy dává smysl a málokdy má opravdový dramatický oblouk, ale o to je pravdivější. A proč konečně někdy neocenit nedokonalou prostotu na úkor vykalkulované dokonalosti. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za každý snímek, který ukazuje dobu temných 50. let. Tento film je dost dobrý, avšak nevím čím to je, ale téměř neznámý. Neproběhla kolem něho žádná komerce, možná i proto je tak nenápadný a komorně laděný. Opravdu to vypadá spíše jako televizní film, jak už tady někteří podotkli. Škoda jen, že se plně nevyužil potenciál, které toto téma vlastní. Určitě by se to dalo zpracovat ještě lépe a zajímavěji. Jinak chválím herce hlavní role - Jakuba Doubravu, je veliká škoda, že jsme ho dosud v jiném filmu (kromě tří televizních miniroliček) nemohli vidět. Snad dá o sobě v budoucnu ještě někdy vědět. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Za tých pár minút veľmi trpkej romantiky si divák môže prísť na veľa alebo o veľa. Určite si príde na veľmi trúfalý počin, z ktorého nakúkala neskúsenosť a mladosť všetkých zainteresovaných, o to krajšie sa však na to v niektorých scénach pozeralo. Rovnako aj námet mal mnoho kladov, no mohol poskytnúť oveľa viac. Postavy boli dobre rozohrané, ale neboli úplne rozvinuté, čo je napríklad pri takom Formanovi, či Zedníčkovi škoda. Takže divák môže pri filme prísť tak maximálne o pár sĺz. Ja by som však volil konkrétnejší záver filmu. Posledných pár minút dostane priestor aj pár slovenských účinkujúcich, z ktorých najviac svojim niekoľko slovným prejavom vyčnieval Roman Pomajbo. 80%. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednoduchý dejový rámec, ktorý by pokojne stačil aj na krátky film. Pointa bola síce fajn, ale na môj vkus bol celý film dosť natiahnutý a mal príliš veľa hluchých fáz. Väzenská atmosféra bola vystihnutá dobre, aj hlavný predstavitelia boli celkovo sympatický, len po scenáristickej a dialógovej stránke mi to prišlo dosť strohé. Ale aspoň na tie 2* to bolo (keby tam bolo viac drámy, tak aj na 3*) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Když Táňa Pauhofová popisovala, jak se styděla ve své první odhalené scéně ve filmu, nemluvila pravdu. Ve skutečnosti měla odhalenou scénu hned ve svém debutu Kruté radosti (2002). (hippyman)
  • I když jde ze střechy věznice vidět panorama Prahy, pro potřeby natáčení si Petr Nikolaev vybral nevyužívanou věznici v Mladé Boleslavi. (Lucas87)

Reklama

Reklama