Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh moderného Rómea a Júlie, dvoch teenagerov rozdelených berlínskym múrom. Film zachytáva atmosféru rozdeleného Berlína v ére New Wave, punku a drogovej revolúcie. Okrem príbehu lásky a historickej výpovede je to i výstižný portrét mládežníckej rebélie a nevysychajúcej chuti do života, ktorému vdýchli autentickosť vynikajúce výkony mladých hercov. V Berlíne sa píše rok 1982 a Nele, vychovaná v západnom Berlíne po prvýkrát prekračuje železnú oponu a spoznáva východnú stranu mesta. Medzi ňou a Kapitánom, mladým punkovým rebelom, vzbĺkne láska na prvý pohľad. Prvú lásku však komplikuje existencia Berlínskeho múru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Matty 

všechny recenze uživatele

Teenagerská verze Romea a Julie. Německá a přesto američtější než kterákoliv předchozí. Z ne zcela jasných důvodů je děj zasazen do zdí rozděleného Berlína roku 1982 – snad, aby mladí nezapomněli a komunisty rozhodně nevolili. Vykreslení západu a východu je neskutečně naivní a pro kohokoliv, kdo viděl nějaký dokument z té doby (či alespoň podstatně „dospělejší“ Životy těch druhých), až komické. Východ vypadá takto: na ulici stojí dva trabanty, obloha je věčně zatažená, největší riziko představují komunisté; západ: pořád svítí sluníčko, všude vládne naprostá pohodička, starosti souvisejí jedině s NDR, největší riziko – otrava alkoholem. Režisérka (sama ze SRN) jistě disponuje jakýms takýms talentem, vizuálně je film velice atraktivní - hojně využívá kamerové jízdy, barevné filtry, zpomalovačky, nebo naopak zběsilý střih. Trochu to připomíná rané Scorseseho filmy, trochu Rekviem za sen, akorát je to celkově mnohem samoúčelnější a nebylo mi jasné, proč tak pitomoučké romantické drama oplývá tak vyšperkovanou vizuální stránkou. Nezvládnutý je Oheň a plamen po dramaturgické stránce. Scény, které by měly být krátké, jsou příliš dlouhé a naopak. Příběh, ačkoliv byl v jistém ohledu poutavý, mou pozornost unylým tempem udržet nedokázal a při množství předvídatelných scénáristických, leda pro nějaký tupý seriál dobrých, kliček, jsem jenom tiše skučel. Ani expresivní režie nedokáže slaboučký příběh zbavit laciného televizního puncu, jenž byl v mém případě ještě umocněn tristním slovenským dabingem. Co na tom, že „to“ v Německu šlo do běžné distribuce a ve stejné zemi „to“ získalo několik lokálních ocenění, stále jde o film hloupý a jenom lehoučce poznamenaný realitou. Diváci snímků typu „Holky kluci prci prci taky a pořád“ dostanou svých devadesát minut nemastné, neslané zábavy, nejspíš jim to správně pankáčské a členové filmové kapely jim budou připomínat partičku podobně zmalovaných individuí z jisté skupiny s hlavním městem Japonska v názvu. Třebas, kdyby tvůrci zůstali u pracovního názvu Pissed and Proud, přidali víc Sex/Female Nudity (nesmyslně klíčová slova na IMDb), jednoduše, kdyby film opatřili pořádnýma koulema, mohlo by za pár let jít o kultovní generační výpověď. Ve stávající podobě však chybí jak oheň, tak plamen a po trpkém konstatování, že film nenaplnil ani má nulová očekávání, mu musím dát velice slabé dvě hvězdičky. A teď mě omluvte, jdu si anarchisticky rozmlátit ruku kladivem. 35% ()

Suki 

všechny recenze uživatele

Nemecký film pre mladých o mladých o osudovej láske sprevádzanej vtedajšou STASI v rozdelenom Berlíne, z prostredia plného punku. Skvelá kamera a hudba urobili pre mňa tento film veľmi zaujímavým! Odporúčam vidieť. ()

Reklama

wege 

všechny recenze uživatele

Ty tři hvězdy jsou za nápad a druhou půlku, které byla úplně jiné než ta první, hodně přímá. Nicméně problémem za mě je, že si moc nevyhráli s vykreslením jednotlivých zemí. Zejména ten Východ vypadal jak z prdele. Ten jen pro moji informaci, skutečně šlo tak naprosto v pohodě přecházet ze Západu na Východ? ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama