Reklama

Reklama

Beowulf: Král barbarů

  • Kanada Beowulf & Grendel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Krvavý příběh o bitvě válečníka Beowulfa s obrem Grendelem. V této moderní verzi anglosaské epické báje vede norský hrdina Beowulf (Gerard Butler) svou družinu na pomoc starému příteli, dánskému králi Hrothgarovi (Stellan Skarsgaard), jehož království je pustošeno Grendelem (Ingvar Sigurdsson). Jakékoli Beowulfovi pokusy o bitvu jsou však mařeny jeho odmítnutím bojovat. Poté, co se hrdina setká s tajemnou čarodějkou Selmou (Sarah Polley), začíná chápat, že obrova zuřivost je jen odpovědí na bezpráví, kterého se vůči němu král dopustil. Beowulf, který jako voják není vůbec zvyklý váhat, už ale není přesvědčen, že by obr měl zemřít. Bouřlivý příběh o pomstě, loajalitě, soucitu a odpuštění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

petero 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu zďaleka presahuje tú umelú vyčačkanú veľkorozpočtovú produkciu Hollywoodu počnúc Gladiátorom končiac Kráľovstvom nebeským. Dej je jednoduchý nesúci sa v duchu 13teho bojovníka no oveľa konzistentnejší. Navyše tu máme Gerarda Butlera ako Beowulfa ktorý sa onedlho zaskvie v 300, Sarah Polley v úlohe čarodejnice zo Snyderovho Dawn of the Dead a Stellan Skarsgard v kostýme z Kráľa Artuša ako Dánsky kráľ prepadajúci beznádeji po tom čo mu neznámi známi Troll (Grendel) pozabíja 200 vojakov. Tu už prichádza na pomoc hrdina Boewulf so svojou skupinkou 13tich bojovníkov aby sa postarali o pokoj v dedine. Jednoduché ako facka a pritom rovnako účinné. Potešila i tá štioka fantasy. Ale v žiadnom prípade nečakajke nejaké veľké boje. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Povedený snímeček, takřka protipól sandálových popcornů typu Gladiátor. Pokud už někoho unavují megalomanské záběry na polonahé, udatné, zcela bezúhonné a čestné válečníky pronášející oblíbená patetická slova, mohl by si přijít na své! Střízlivost snímku jedině sluší a navozuje atmosféru mrazivého Dánska, kde svištící vítr naráží o ostré a rozeklané skály a kolem dokola není živáčka. Co mě osobně vadilo, byl potrhlý mnich a vtipkování na adresu "nového náboženství"...herci byli víceméně přesvědčiví, hudba velmi dobře pasovala k záběrům (nemá naštěstí podobnou zimmerovsky-nabubřelou tendenci). Kostýmy jsou opravdu krásné, stejně jako téměř autentické stavby dávných Germánů. Stellan Skarsgard nosí ovšem naprosto stejnou masku jako v králi Artušovi, jen tady víc hraje. Jeho král není ten pravý silák, i když by jím rád byl. To z něj činí lidštější a mě bližší postavu, stejně jako film je pro mě příběhově a herecky přitažlivější a živější, než opěvovaný "nadupaný" Gladiátor, který je ovšem prázdný a chluchý. Škoda jen, že Beowulf je takovej floutek a grendel na konci spáchá rescue suicide, slovo "hrdina" tak Beowulfovi trochu uniká. ()

Reklama

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědavý, jak bylo toto historické téma zpracováno. Nakonec jsem ohodnotil slabšími 4*. Filmu nemám co vytknout, ale také nemůžu nic pochválit. Prostě to bylo udělané. Je to film, který člověk jednou vidí a vzápětí na něj zapomene a už ho víckrát vidět nemusí. A od Skarsgårda jsem čekal víc - resp. jsem čekal, že bude mít lepší roli. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Príbeh je fan, Butler je najvýraznejší zo všetkých hercov, ale vyzerá to až príliš lacno. Sem tam nejakú tu atmosféru to má a celková výprava a kostýmy niesu zlé, ale pripadá mi to ako keby sa parta spolužiakov rozhodla natočiť najlepší historický-akčný-fatasy film bez peňazí. Chápem, že niektorým sa to páči už len s toho dôvodu, že je to fakt nehollywoodsky film, ale mne to pripadalo amatérske. Pekné prostredie, ale celkovo je to suché po všetkých stránkach a akcie tiež stoja za prd. Vlastne mi prišli niekedy až komické. 50% - 2* ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování staroanglického eposu. Žádné přehnané efekty a dlouhé vleklé souboje. Přesně ve stylu staré literatury. Hrdina vytáhne meč, a rychle zabije. Tento film se drží duchu eposu, postava čarodějky je sice navíc, ale dává filmu oživení. Do toho krásná islandská krajina a výborná hudba, kterou složil Hilmar Örn Hilmarsson. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Filmový štáb se po celou dobu natáčení potýkal s velkými finančními problémy a nepřízní severského počasí. O všech strastech tohoto projektu nakonec vznikl dokument s názvem Hněv bohů (2006), který posbíral na filmových festivalech hned několik ocenění. (Ajka1)
  • Film je volně inspirován anglo-saskou epickou básní o Beowulfovi. (Ajka1)
  • Vo filme sa niekoľkokrát spomína slovo Kelt. Avšak slovo Kelt, označujúce obyvateľa Britských ostrovov, sa až do osemnásteho storočia nepoužívalo. (misterz)

Reklama

Reklama