Reklama

Reklama

Poslední ostří hoši

  • USA The Last Hard Men (více)

Obsahy(1)

Až se konečně střetnou, jeden z nich zaváhá a zemře! ... Zástupce zákona ve výslužbě Sam Burgade (Charlton Heston) a indiánský míšenec Zach Provo (James Coburn) představují dávné nepřátelé ze starých časů Divokého západu. Svět kolem nich prochází překotnou změnou, ale teď nastal čas definitivně uzavřít jednu starou záležitost. Krvelačný trestanec Provo má v životě jedinou motivaci – pomstít se bývalému šerifovi Burgadeovi, který ho jako jediný dokázal dostat za mříže. Při zatýkání se navíc šerif postaral, aby na něj nikdy nezapomněl, protože byla zastřelena jeho mladá manželka. Po útěku z vězení vede Provo šestici nejkrutějších desperátů, kteří prahnou po pomstě a odvetě. Starý šerif Burgade moc dobře ví, že nastal čas ještě jednou a naposledy vzít do rukou nabitou zbraň a šerifskou hvězdu. V novinách nechá jako návnadu otisknout zprávu o velké dodávce zlata, kterou má na starosti strážit. Lstivý Provo ovšem dokáže být vždy o krok napřed a unese svému úhlavnímu nepříteli milovanou dceru do indiánské rezervace, kde ji drží jako rukojmí a drží v ruce všechny triumfy pro osudové zúčtování. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

InJo 

všechny recenze uživatele

Trochu neprávem zapadlý akčně-thrillerový western, který svou špinavostí nezapře vznik v 70. letech. Duel nesmiřitelných drsňáků ze staré školy, stárnoucího zásadového šerifa a pomstychtivého lotra, se v akci rozhodně neštítí cákánců krve ani násilí na ženách (inspirace Peckinpahovými drasťáky je dost zjevná). Kromě spolehlivého Hestona a nevyzpytatelného démona Coburna zvládnou zaujmout i někteří členové padouchovy rozmanité bandy. Přitom je prakticky jisté, že výtečný Coburn by záporáckou stranu utáhnul i sólo. První hodina je sice celkově spíš průměrná, výsledný dojem ale hodně táhne nahoru hutná a nonstop napínavá poslední třetina, která graduje bez většího zaváhání. Andrew V. McLaglen byl vždy rutinér bez vlastního rukopisu, za tuhle poctivou chlapáckou žánrovku se ale stydět určitě nemusel. 70 % ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zdařilý drsný westernový snímek, který se nezadá přímo s akčním filmem. Námět sice není nijak překvapující, ale svým pojetím zcela stačí na dokonalý filmový zážitek. Trestanci na útěku s touhou se pomstít šerifovi, který je ovšem stíhá. Přestřelky reálné, herecké výkony uvěřitelné. Vyprávění příběhu jede jako vlak bez zastavení, a tak divák, ponořený do děje, nemá ani čas se rozhodnout, komu má vlastně fandit. Uprchlému pomstychtivému trestanci, a nebo šerifovi? Klasika, u které by byla škoda, kdyby byla zapomenuta. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Poslední ostří hoši pokračují v tradici amerického westernu 70. let, který byl ovlivněný Samem Peckinpahem a jeho zpomalenými krvavými balety a stavěl žánrová pravidla na hlavu. Zde máme na první pohled klasickou premisu pomstychtivý zabiják vs. ochránce zákona, se kterou se ale umně a překvapivě pracuje - nejvíce v momentu, kdy se má dcera hlavního hrdiny stát obětí znásilnění. Tady by se asi družina pod vedením Johna Waynea zachovala trochu jinak. Herecky dominuje především James Coburn, expert na všechny druhy drsných chlapů a taktéž mě zaujal mladý Michael Parks v roli šerifa pozorujícího zpovzdálí svého zkušeného předchůdce. Zajímalo by mě, co si v posledním záběru všichni přeživší mohli mezi sebou říkat.... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

No nemám ráda westerny, ale tu a tam je dobré překročit vlastní stín a udělat výjimku. Ostatně potvrzení pravidel už se v minulosti našla - třeba Vinettou či Sedm statečných. Nicméně Poslední ostří hoši, asi mě navnadil i ten název, mě nenadchli a konec už vyloženě nudil. Tak holt zase někdy... Třeba si líp povedou hoši, co jsou zváni Hodný, zlý a ošklivý. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Novodobejší western...veru, westernov z obdobia 20. storočia veľa asi nebude. Osobne si na predchádzajúci nepamätám. Telefón, automobily, polícia, modernejšie zbrane...ešteže trestaných zločincov treba pekne krásne naháňať na koňoch. Z hercov sa mi viac páčil J.Coburn v roli nevyspytateľného záporáka. Škoda, že okrem 2 hlavných postáv boli ostatné skôr do počtu, a to aj so svojou rýchlou smrťou. Od 4 * tomuto filmu čo-to chýba, ale jedno sa mu uprieť nedá - hudba Jerryho Goldsmitha a rýchloutekajúci dej...poldruha hodiny vám zbehne relatívne rýchlo. Hodnotenie: 70% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Ústřední hudební motiv od Jerryho Goldsmitha byl použit již o 8 let dříve ve westernu 100 pušek. (sud)

Reklama

Reklama