Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

I když je Čekej do tmy z dnešního pohledu už docela předvídatelný film, je to stále skvělý thriller se sbírkou výborných herců a velmi zajímavým scénářem. Z celého snímku je vidět, že jde o divadelní hru, protože záběry jsou dlouhé a celý děj se odehrává až na pár scén na jednom jediném místě. Ačkoli je v obsazení na prvním místě Audrey Hepburn, tak tentokrát pro mne byly největší hvězdy filmu její mužští protivníci Alan Arkin a hlavně sympaťák Richard Crenna. Byl jsem spokojen, vůbec bych neřekl, že je snímek z 67. roku. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mám rád (nejen ve filmu), když outsider díky své nezlomné vůli vyzraje nad zdánlivě nepřemožitelným soupeřem. Přesně, jako zde. Křehká Audrey stojí hned proti třem grázlům. A navíc má handicap. Kultovní komorní thriller s nádechem hororu. Zajímavý a napínavý! Děj filmu pojednává o jedné slepé ženě (Audrey Hepburn), která ve svém bytě čelí trojici nebezpečných lupičů. V roce 1967 byl snímek ČEKEJ DO TMY přijat s velkým nadšením a i když dnes může působit trošku naivně či konstruovaně, rozhodně stojí za zhlédnutí (a to i opakované). Kromě vynikajících hereckých výkonů stojí za pozornost především hudba Henry Manciniho, až hitchcockovská atmosféra (!!) a jedna velmi dobrá lekací scéna v samotném závěru, s tarzaním skokem mého oblíbence Alana Arkina (v českém znění vynikající Jiří Langmajer). Čtyřhvězdičková klasika. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Skvělá thrillerová, místy znepokojující a až hitchcockovská podívaná na výtečnou Audrey Hepburn, která na ploše jednoho malého bytu čelí třem fikaným darebákům (Arkin, Crenna, Weston), kteří zde hledají herákem nacpanou panenku, o které nebohá Hepburnka ani neví, že ji má v bytě. Film má velmi propracovaný scénář a dialogy, čímž maximálně poutá pozornost po celou dobu svého trvání. Vše je podtrženo špičkovými hereckými výkony a vygradovaným finále, za což nemůžu dát nic jinýho než plnou palbu. Doporučuju! ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

na ploche jedného bytu je rozohraná celkom slušná drámička od james-bondovsko-charles-bronsonovského režisérka a posledný hepburnovský z jej "zlatého obdobia"... mám rád tieto typy filmov, ktoré sa odohrávajú počas skoro real-time-u v jednom priestore a tento je na tomto poli vcelku vydarným kúskom. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Sevřený film s uhrančivou Audrey Hepburn. Kdo ji stejně jako já zná pouze z odlehčených veselejších rolí, bude určitě překvapen. Námět o slepé ženě, která se nechtěně ocitne v pozici překážky na cestě k tomu, aby skupina zločinců získala, co chce, je neotřelý a celá zápletka se stupňuje tak, aby v divákovi postupně budovala napětí. Jde o hru mezi fikanými podvodníčky a křehkou slepou ženou, která však není tak hloupá ani bezbranná, jak na první pohled vypadá. V žánru thriller jde rozhodně o výjimečný filmový kousek, který stojí za to vidět. ~(4,2)~ ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • I když později přiznala, že to neplánovala, po dokončení tohoto filmu se Audrey Hepburn (Susy Hendrix) stáhla do ústraní, aby měla více času na své děti. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama