Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (89)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Aj keď kvalitných seriálov z dielne BBC som už videla veľmi veľa, stále ma neprestáva udivovať ten dokonalý spôsob spracovania príbehov, vynikajúci výber hereckého obsadenia a spôsob rozprávania príbehov. A vždy sa nájde aj taký, ktorý ma nadchne a prekvapí nadmieru, a sem patrí aj tento seriál. Priznám sa nepoznám doposiaľ knižnú predlohu (chystám sa túto chybu čo najskôr napraviť), ale nemyslím si, že by prečítanie knihy malo mať nejaký vplyv na to, že túto minisériu zaradím k mojim srdcovkám. Príbeh možno trochu vzdialene pripomína Pýchu a predsudok od Austinovej, ale čo sa týka obsahu zdá sa mi oveľa prepracovanejší, najmä čo sa týka postupnej premeny hlavnej hrdinky, pretože tu na rozdiel od P&P nedochádza len k zmene postoja voči určitému človeku, ale aj k prerodu celej osobnosti v oveľa zaujímavejšej a dramatickejšej forme. Už teraz viem, že tento seriál si onedlho po prečítaní knihy, určite pozriem znova! ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Originalitu v kostýmní romantice je netřeba hledat. Tady se hraje spíš na to, jakým stylem se látka podá než, kdo napíše příběh s překvapivějšími zvraty. Nicméně, když už jsme u toho, mně to připadá jako mix Pýchy a Předsudku a Panství Downton (fanoušci poznají, že si zde zahrál i jeden stejný herec.) Dramatický oblouk ústřední romance se skutečně vyvíjí jako u Jane Austenové s tím rozdílem, že se tu postavy mohou projevovat poněkud živelněji. (Tzn. rozčilování povoleno, ale polibek pochopitelně až na závěr.) Dále tu ale máme i sociální drama, které nám připomene, že manuálně pracovat v 19. století nebyla žádná slast, a že je lepší si normálně promluvit než si snižovat IQ vyřváváním v davu. (A že za kouření na pracovišti schytáte nejen vyhazov, ale i jednu do zubů.:)) Každopádně se toho tu neděje málo a čtyři hodiny uběhnou jako voda. Každý díl navíc obstojí dobře sám o sobě, přičemž především druhý a třetí výrazně gradují. Herecké obsazení je bezchybné a vévodí mu samozřejmě Richard, který hraje stejně dobře jako vypadá. (Což se o hlavní hrdince po vzhledové stránce tvrdit nedá, ale to je mi upřímně jedno.) Popisek k seriálu mě původně pobavil, ale nyní naprosto chápu, že kvůli němu zrušili tu diskuzi :) ()

Reklama

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Nááádhernééé! Ked som to divala (6.2008), mala som pochmurnu naladu, sledovala som to v noci, v uplnom tichu... Urobilo to na mna ohromny dojem. Vtedy /stihla som 2 diely/ som si pomyslela, ze to je ten najuchvatnejsi film, co ma zasiahol, od Pychy a predsudku 2005. Vyliecil ma z mensieho smutku a .. navodil zvastnu atmosferku. Krasna hudba, zvlastny pribeh. Zapletka medzi hl. postavami je podobna Pyche a Predsudku, no toto je 1000 krat lepsie - film. Neviem ako kniha. /snad najdem cesky alebo slov. preklad/ Pycha je romantika, zabavna, toto je opis reality. Problemy robotnikov, chudoba, ze sa stahovali z vidieku do priem. miest aby nasli pracu avsak nie zdrave prostredie, domov len pre ich rodinu /v 1 byte zilo extremne mnoho ludi/, choroby atd. 1. 10 minut ma to nebavilo. Nastastie sa to zvrtlo na skvely film. Od vtedy az po koniec 2. dielu su moje oblubene casti. Boze hl. koniec 1. casti je genialne spracovany - biela tvaren, pise:,,I believe I ´ve seen hell. It´s white... it´s snow white..." a v tom sa objavi Thornton cely v ciernom.. cely spomaleny zaver. Úchvatné... strasne to na mna zaposobilo + do toho som si pusila tu perfektnu hudbu velmi nahlas.. ohromne ako sa ti filmari dokazu pohrat s nasimi emociami. Ale som rada, ak to dokazu a spracuju to tak ako tu. Trochu som sa sklamala v 3. a 4. diely.... uz nedosahuju kvalitu tych prvych.. Uz pribeh az tak nerozoberali ako to bolo nazaciatku, ked sme videli cely vyvoj udalosti. Potom uz skakali v case. Nevadi. Zapamatam si dojmy co na mna urobil tento film vtedy v noci. Som stastna, ze som zhliadla tento film. Rozhodne patri medzi moje favourite. Hl. 1. a 2. diel. Pre buducich potencialnych divakov: pozrite si to v tichu, ked vas nik nebude rusit, dajte hudbu nahlas a uzite si to :) ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Z Richarda Armitage do mdlob sice nepadám, ale i tak se mi tahle minisérie moc líbí. Vím, že v dnešní době se o každém druhém filmu nebo seriálu píše, že má působivou atmosféru, ale North & South ji skutečně má. Ponuré prostředí průmyslového Miltonu, z jehož ulic je cítit všudypřítomná špína, chlad a vlhko, chudinské čtvrti, bavlnou ‚zasněžené‘ továrny, to všechno v kombinaci s odpovídající hudbou funguje na výbornou. Elizabeth Gaskell postavy ve svých románech velmi ráda zabíjela a i tady se dobrá polovina z nich nedožije závěrečných titulků, ale narozdíl třeba od takového Cranfordu, který se zprvu tvářil jako nevinná venkovská idylka a kde všechna ta úmrtí působila trochu násilně, to tady jaksi zapadá do celkového vyznění příběhu. Hlavním tahounem seriálu je bezpochyby romantická linka, ale zápletka se stávkujícími dělníky není o nic méně zajímavá a rozhodně neplní jenom funkci vaty. Trochu mi ovšem vadilo, jak utopisticky je tady vyřešen konflikt dělníci versus továrníci. Že by se majitel továrny snížil k tomu, aby zasedl k jednomu stolu se svými zaměstnanci, tomu myslím nevěří ani ti největší romantici. Jinak ale velmi povedené, tedy až na ten konec. Ráda bych věděla, která slušně vychovaná, neprovdaná dívka by se v tehdejší době líbala s mužem na tak rušném a veřejném místě jako je nádraží. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle 3*, uvidím, jak se to bude odvíjet dál. Po druhém díle stále ponechávám na stejném hodnocení. Zajímavé prostředí, děj docela dobrý a lákavý, ale herci mi nejsou moc sympatičtí. Po zhlédnutí třetí části mám ze seriálu jako celku lepší dojem. V hlavě mi i po skončení ještě hezkou chvilku zněla ústřední hudba a konečně se začalo dít něco, co nadzvedne zadky. Už při sledování poslední části jsem si říkal, zda nakonec nezvednu hodnocení o jednu hvězdu. Zamyslel jsem se nad seriálem jako nad celkem, nad vývojem jednotlivých postav, nad jejich charaktery a musím uznat, že jde opravdu o zdařilé romantické drama. Jednou z nejkladnějších stránek tohoto počinu je rozhodně hudba. A už konec, zvyšuji hodnocení. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Na světové výstavě stojí za Margaret (Daniela Denby-Ashe) nápadná žena v kostkovaných šatech a v klobouku s dlouhým závojem. Vzápětí se stejná žena „teleportuje“ na druhou stranu prostoru za Thorntona (Richard Armitage) a prochází za ním. (rhiannon)
  • Závěrečná scéna z nádraží je umístěna symbolicky do půlky cesty mezi Miltonem a Londýnem. (rhiannon)
  • Příběh se z převážné části odehrává mě městě Milton. Jedná se o fiktivní město, autorka literární předlochy se však inspirovala Manchesterem. (BLANIK.)

Reklama

Reklama