Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze uživatele Bozvav k tomuto seriálu (5)

Láska v bílém pekle (2004) 

Zatím co v prvním díle se před námi otevírá vyprávění, v němž, pominu li romantický nádech a dlouhé vzdechy, se před divákem začíná rozvíjet velmi silný příběh, jehož téma je aktuální svým způsobem pořád. A to nejen v rovině rozdílných sociálních tříd, rivalitě krajů, ale i po stránce lidské psychiky. Ukazuje ve vší hanebné nahotě nechutné vykořisťováníí dělnictva, dětské práce, a bezostyšnou povrchnost určité sociální vrstvy. Na pozadí těchto událostí, se pak odehrává milostný příběh, v němž silná a pokroková hlavní hrdinka (když zrovna ustaraně necivý a nevzdychá) leze na nervy všem mužům ve svém okolí tak intenzivně, že by jí to mohla závidět leckterá dnešní emancipovaná, feministická a sluníčkařská aktivistka . Bohužel od druhého dílu dochází dech jak zajímavému vyzuálu, tak událostem doby, stejně jako logickému konání a celý příběh se posouvá do roviny stupidní a uvzdychané červené knihovny, kde všichni milují všechny a dělají vše proto, aby mohli v závěru odejít ruku v ruce vstříct šťasným zítřkům do západu slunce. Škoda toho. Jinak ústřední dvojice mi moc nesedla, hlavně pan Thornton byl děsně nesympatický kokot. Jako celek tedy zklamání, jenž ohodnotím 50%. Kdyby to tvůrci nezbabrali, mohla tato minisérie aspirovat na počin vpravdě kultovní. ()

Epizoda 1 (2004) (E01) 

Pominuli romantický nádech a dlouhé vzdechy, tak se před divákem začíná rozvíjet velmi silný příběh, jehož téma je aktuální svým způsobem pořád. A to nejen v rovině rozdílných sociálních tříd, rivalitě krajů, ale i po stránce lidské psychyky. za mne 80%. ()

Epizoda 2 (2004) (E02) 

Vykořisťování dělníků, dětská práce, otřesné pracovní podmínky za minimální mzdu. Z pánů burýoustů se mi chce zvracet žaludek. Myslím si, že právě v takových továrnách bylo zcela pochopitelně to pravé podhoubí pro komunismus. Rudý kapitalismus bez špetky humanity, musel nutně vyústit v třesk, na jehož konci se někde dostali ke slovu ti doleva. Atmosféra skvěle vykreslená, dialogy ovšem bídné. za mne 50% ()

Epizoda 3 (2004) (E03) 

Bohužel, co díl tak tím víc sestupná kvalita. Celý příběh sklouznul ke klišé jak z červené knihovny.40% ()

Epizoda 4 (2004) (E04) 

Děsné, sladkobolné klišé, postrádající atmosféru, vizuálně nezajímavé.40% max. ()

Reklama

Reklama