Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (88)

jasiska 

všechny recenze uživatele

Toto bolo dokonalé. Taká romantická klasika ako má byť. Pripadá mi to ako niečo medzi Pýchou a predsudkom a Zámožnou ženou. Krásne spracované - hudba, kostýmy, dialógy aj herecké obsadenie. Nemôžem si pomôcť, ale obzvlášť dobre sa pozerá na Richarda Armitagea:-) Niektoré scény (hlavne tá na vlakovej stanici na konci) sú nezabudnutľné. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Synové a dcery Jakuba bavlnáře. Romantický příběh rozpolcený mezi snahou poukázat na sociální neduhy průmyslové společnosti ilustrované neutěšenými poměry v anglických přádelnách a „austenovsky“ vystavěným vznikajícím vztahem duševně vyzrálé dívky s inteligentním, byť navenek velmi chladně a humpolácky působícím chlápkem (uvozovky jsem použil proto, že kromě výše uvedených charakteristik tam zase tolik podobnosti není). Předlohu jsem nečetl, takže nemohu soudit objektivněji, leč tipnul bych si, že byla použita velmi doslovně: nemalá část dialogů působí tak neživotně, že snad musely být z papíru přeneseny slovo od slova. Bohužel také, byť v době vzniku předlohy jistě velmi nekonvenční a takřka revoluční, pojetí mezitřídních vztahů dnes působí až příliš školometsky a vypočítavě. To už mě víc zaujaly rozpory mezi vnímáním Jihu a Severu z pohledu vyšších kruhů střední třídy (edit: tak mě napadá, že odtud původní název – takže opět díky, distributore, jako vždy jsi to skvěle vystihl!). Výpravou sice tradičně anglicky povedený příběh o přadlácích a zamilovaném párečku, v němž jsem ale (hlavně zpočátku) jen silou hledal jakékoli sympatie k hlavním hrdinům, s papírem šustícími dialogy... ále, prostě se mi to ze začátku nelíbilo vůbec, pak jsem si zvykl, a nakonec to docela šlo. Trojka. ()

Reklama

Juja 

všechny recenze uživatele

Vážně dobrá adaptace, perfektní hudba a samozřejmě důkaz, že vybírat si filmy podle herců dává smysl (očividně už skoro stereotypní cesta Hobit - North and South - Armitage fan). Odpustila bych jim i ten konec - sice nechápu, co se jim na knižní verzi nelíbilo, ale TAHLE změna mi nevadí 0:) Jediný důvod, proč tomu nedám pět hvězdiček, je Daniela Denby-Ashe, která je mi bůhvíproč bytostně nesympatická. Skoro jsem byla ochotná říct, že je to lepší než P&P, jenže ona je před kamerou skoro pořád.:/ Ale jinak moje láska k BBC roste s každou další minisérií :) ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Vynikající BBC minisérie, adaptace knihy z pera mi neznámé Elizabeth Gaskell, s vynikající atmosférou, hudbou a výbornými herci. Ačkoli se místy může zdát schematická podle vzoru Austen s postavami napevno zaškatulkovanými, dohromady všichni a vše tvoří životný svět průmyslového města konce 19. století, v jehož čele stojí charismatický (!!!) gentleman Richart Armitage. Nerada to říkám, ale bez něj by ta série byla pravděpodobně poloviční. I believe I have seen the hell... It is white. Snow white..." ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna výprava a slušná dobová atmosféra - to sú pevné základy, na ktorých tento mini seriál stojí. Aj herci boli slušní. Na druhú stranu by som mal výhrady k obsahovej stránke - niektoré situácie ako i riešenie problémov mi prišli dosť zvláštne a akoby nasilu vymyslené len preboha aby to dokopy dávalo nejaký zmysel. Postaviť pointu na obyčajnom nedorozumení, ktoré sa dá vysvetliť za pár sekúnd sa mi zdá až príliš lacné. Alebo možno som len chlap, a toto je niečo skôr pre ženy. Vďaka formálnej stránke to ale na ten slabší nadpriemer stačí. 70/100 ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Všechny květy žlutých růží byly umělé. Naopak jiné rekvizity, např. prasečí hlavy, byly pravé. Někteří lidé ze štábu díky natáčení v zápachu odmítali jíst maso, a tak se ušetřilo na jídle. (rhiannon)
  • Na světové výstavě stojí za Margaret (Daniela Denby-Ashe) nápadná žena v kostkovaných šatech a v klobouku s dlouhým závojem. Vzápětí se stejná žena „teleportuje“ na druhou stranu prostoru za Thorntona (Richard Armitage) a prochází za ním. (rhiannon)
  • Richard Armitage byl do role Johna Thorntona vybrán hned. Byl prvním uchazečem konkurz na roli však probíhal dále, aby bylo jisté, že zvolili dobře. Což se hned po vysílání prvního dílu potvrdilo. (BLANIK.)

Reklama

Reklama