Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

honajz 

všechny recenze uživatele

Vím, že to zní kacířsky, ale mě to i na tak malé ploše prostě nudilo. Být to komedie ze 30. let, budiž, ale tohle jsou 50. léta. Což o to, hlavní představitelé jsou naprosto skvělí, některé scény i vtipné, ale celkově mi to přišlo i tak utahané, se špatným načasováním a temporytmem, kdy se nedůležité věci věnovalo zbytečně prostoru, a jiné, podstatnější, prolétly zase moc rychle. Ne a ne se do toho dostat a dokoukal jsem to vlastně až na několikátý pokus, jak nezajímavě to na mne žel působilo. A také jsem nepochopil, že do té doby docela realistický příběh s nadsázkou, dostane v závěru image absurdní grotesky, která z toho dělá zase něco jiného. Navíc jsem nepochopil, proč si líp neohlídali bedny, a co s nimi vlastně chtěli ve Francii dělat. Málem bych zapomněl - pustil jsem si i česky dabovanou verzi, a bylo pro mě překvapením, že Oldřich Nový i daboval, a zde zcela skvěle. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"Edgar." -"I beg your pardon?" -"Isn't one supposed to say that when one's being briefed? On my rare visits to the cinema..." -"The word is -roger-." -"Oh, roger. How silly of me." Takové velmi něžné pohlazení po tváři naplněné velmi dojemnými pány. Vypadá to trošku jako příprava na Pět lupičů a starou dámu, ale mému srdíčku jsou Zlaté věže možná ještě o trochu dražší, a to samozřejmě kvůli opojení na Eiffelovce. Humor dialogů i situací je takový, že kdybych je někomu popisovala, tak asi nebude chápat mé nadšení, ale kdyby se ten dotyčný sám díval, tak bude jistě pobaven. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Asi se tím prohřeším proti staromileckému fanouškovství Oldy Nového, ale jeho hlas mi sem neskutečně neseděl, vlastně celý dabingový ansámbl mi do filmu kupodivu moc neseděl. Rozhodně doporučuji těm, kteří alespoň trochu rozumí anglicky, aby si sehnali originální dabing a k němu případně alespoň anglické titulky (těch je venku dostatek). ~~~ Jinak jde o příjemnou anglickou kriminálku úzkostlivě puntičkářského úředníka, majícího dohled nad převozem zlata do banky, a také majícího velkou trpělivost. Když se ale sejdou dva postarší pánové a vymyslí brilantní plán, jak zbohatnout, nemá se na tom o zkazit. Skoro. Jen toho anglického humoru mohlo být trochu více, Mnohem více amatérská krimi (z pohledu postav) než komedie, které zde byl opravdu jen ždibíček. ~~~ SPOILER! Akorát mě mátlo, jak došlo k polapení a zatknutí někde v Jižní Americe (nebo kde) a proč nechal policista dopadeného ještě rozhazovat peníze. Spíš jsem čekal, že si bude Holland užívat peněz a ostatní tři spolupachatelé holt utřou. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Krimikomedie o geniálně jednoduchém plánu, jak ukrást zlaté cihly a propašovat je z Británie do Francie. Na dnešní dobu je možná příliš pomalá a prostá, ale na druhou stranu tak... britská. Realistický příběh se pomalu a nepozorovaně zvrhne v absurdní frašku, aniž by přitom Guinness a Holloway hnuli brvou. A v tom je to kouzlo! Sprostě okrádají banku a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělají to s vlídnou zdvořilostí anglických gentlemanů. U nás je to zachováno díky dobovému dabingu zasloužilých frakmenů Oldřicha Nového a Václava Vydry nejstaršího. 80 % ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když to bude sypat, jdem třeba s Armádou spásy." Zbohatnout je jednoduché. Stačí se dvacet let tvářit jako poctivý idiot, pak sehnat gang a pak už jen tavit, lít a prodávat. Já bych to tedy asi po osmnácti letech přetvařování vzdal, ale dva solidní gentlemani a dva zblblí kasaři do toho šli. Mě přitom svým krátkým štěkem potěšila Audrey Hepburn, rozesmál mě konkurs na kasaře, zatočila se mi hlava z kroužení po schodišti Eiffelovky a pobavilo mě oblbování školaček i závěrečná policejní taškařice. On to vlastně nakonec žádný zázrak nebyl, ale mělo to styl a jako černobílého nostalgika mě to naprosto uspokojilo. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Původní kopie byla digitálně restaurována a znovu promítána v britských kinech v roce 2011 na oslavu 60. výročí filmu. (sator)
  • Ealing Studios požiadalo samotnú Bank of England, aby prišla na spôsob, ako ukradnúť milión libier. Bola vytvorená špeciálna komisia na vytvorenie plánu prepadu, ktorý bol nakoniec použitý vo filme. (TheRoller)

Reklama

Reklama