Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednomu království se doslova za humny usadil drak. Na královském hradě vypukne zděšení, vždyť drak bude určitě chtít princeznu Violu. A tak král vymyslí plán – povýší do královského stavu uhlíře Patočku a drak tak může sežrat jeho dceru Lidku. Nikdo ale netuší, že se Lidka zatím s dobráckým drakem Mrakem spřátelila. (Magic Box)

Recenze (198)

tron 

všechny recenze uživatele

„A nedupat!“ Pekná rozprávka o kráľovi, ktorý svojich podriadených ohadzuje papučami, chce dobre vydať dcéru a vrásky na čele mu spôsobuje plyšovo-kreslený drak (za humnami). Silné herecké obsadenie (Císler, Kvietik, Kemr), nevtieravá atmosféra a podarené dialógy („A zpívaš taky o lásce?“ – „O lásce? To víš, že jo. O lásce nejraději.“) nám umožňujú zabudnúť na slabý rozpočet (smiešne davové scény). ()

juvelinokivi 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je vlastně pohádková parodie: drak tu nežere princezny, ale uhlí; princ nejde na draka s mečem, ale s loutnou; král lišácky pasuje uhlíře na rytíře, aby mohl drakovi předhodit jeho dceru,... Filmové zpracování sice pokulhává, ale točilo se podle dobrého scénáře, takže snímek určitě stojí za vidění. Jen princ Jan mohl být trochu menší ňouma - takhle je opravdu nepochopitelné, že se do něj Liduška zamiluje. Herecky vyniká zejména trio Císler - Kemr - Kvietik. Císlerovi jako králi scenáristka (Markéta Zinnerová) přidělila největší porci "hlášek", ale dostává se i na ostatní. Takže se pokaždé při sledování dobře pobavím. "Kdo je tady prostý, vy sprostý?!" :) ()

Reklama

honzic 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která má své kouzlo a nostalgii i přes nepříliš povedené triky a loutkovost. Dráček k pohlazení a dva vztahy k tomu, srandovní Císler a další. No kvalitně zahrané celkem, sice po době bych asi tak pozitivně už nehodnotil, ale tuhle pohádku z dětství prostě mám v oblibě dodnes a proto hodnotím takto. Hodnocení: 70 % ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Moje děti to strašlivě milovaly. Princeznu v tom navíc hrála má spolužačka (neherečka, to nakonec bylo i vidět, i když nijak zvlášť markantně). Co k tomu říct? Snaha byla, ale moc nad průměr ten film nezvedla. A Maroš Kramár tady opravdu ještě ani nenaznačil, že bude dobrý herec (ve Výletu do mladosti to bylo mnohem, mnohem lepší). Tedy animace snad nebyla špatná, ten drak byl ovšem příšerózně blbý. ()

a-ja 

všechny recenze uživatele

Týjo, tak zjišťuju, že si tahle pohádka vypůjčila pár věcí z Pohádky o drakovi z roku 1972... Nojo, obě pohádky scénář Markéta Zinnerová... Tuhle pohádku miluju kvůli rtuťovitému králi Jiřímu Císlerovi, byl boží a jeho výstupy byly fakt vtipné moc... Jak už přede mnou napsal BarGoldstein: Naprosto mega kulervoucí Jiří Císler! ()

Galerie (5)

Zajímavosti (13)

  • Ve scéně, kdy princezna Viola (Jana Beránková) slaví narozeniny a dostává dary od tatínka krále, si lze všimnout po levé straně komparzistky, která má stejný vrchní díl bílých šatů, které jsou v pohádce Byl jednou jeden král... (1954) jako svatební na všech třech princeznách. (ajlonka)
  • V pohádce si jednoho z dvořanů zahrál také tehdejší kastelán zámku Milotice. (wictoria)
  • Hlas tehdy 16 letého Jana Šťastného, představitele prince, musel být pro jeho silný moravský přízvuk předabován. (Kamas)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno