foto

Karol Čálik

  • nar. 15.3.1945 (75 let)
    Trnava, Slovenský stát

Biografie

Karol Čálik sa narodil v Trnave do rodiny krajčíra, 15. marca 1945. V detstve bol veľmi aktívny, hrával futbal za žiakov Spartaku Trnava. Bavila ho aj hudba a spev. Bol členom spevokolu Bradlan v Trnave, okrem toho chodil na husle, no nedokončil ich pre čiastočné ochrnutie dvoch prstov. Neskôr, na strednej škole, hral na bicie a spieval v kapele R45. Venoval sa aj bábkoherectvu. Odmalička ho ale hlavne fascinoval cirkus a kvôli jeho vrodenému zmyslu pre humor túžil byť klaunom, čo sa mu raz aj podarilo. Neskôr všetko zmenilo stretnutie s amatérskym divadlom, kedy si zahral černokňažníka v rozprávke Kocúr v čižmách.

Keď  v roku 1962 na gymnáziu zmaturoval, bolo herectvo už jasnou voľbou. O správnosti voľby sa presvedčil už v roku 1963, kedy sa s divadelným vystupovaním dostal za „železnú oponu“ a o dva roky na to mal už aj prvé skúsenosti s filmom.

Ako poslucháč VŠMU v roku 1965 prvýkrát hosťoval v divadle Nová scéna v Bratislave, v hre Modrá ruža, následne bol obsadený aj do muzikálu Hello Dolly. Od roku 1966 je stálym členom činohry a v roku 1968, kedy ukončil základnú vojenskú službu sa stal jej sólistom. Od tej doby stvárnil veľa divadelných postáv v mnohých hrách (Loď komediantov, Ťululum, Husári, Svadby z klobúka, Plné vrecká peňazí, Čardášová princezná, Cigánsky barón, Mata Hari, Obchod na korze...) a dnes je umeleckým riaditeľom Novej scény.

Jeho herecký talent bol okrem divadla plne zúročený aj vo filme a televízii. Po debute v Námestí svätej Alžbety (1965) stvárnil mnoho ďalších postáv. Zväčša postavy zemitých, mierne tvrdohlavých chlapov s nádychom komičnosti, ako napríklad vo filmoch Zločin slečny Bacilpýšky (1970, kozmonaut Dodino), Noční jazdci (1981, Štefan Hnácik). Podobné typy postáv stvárnil aj v televíznych filmoch Pacho, hybský zbojník (1975, postava zbojníka Jana s nezabudnuteľnou hláškou: „Stoj, tristo hrmených!“), Sokovia (1976) či Kmotor Remenár a kmotor Hrebenár (1993). V posledných rokoch si zahral aj vo vlne slovenských televíznych seriálov: Mafstory (2006), Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Kriminálka staré mesto (2010) či Búrlivé víno (2012).

Okrem herectva pôsobil aj ako pedagóg herectva na konzervatóriu. Vo voľnom čase sa rád venuje hubárstvu, poľovníctvu a vareniu. Je druhýkrát ženatý a má dve deti, syn sa venuje bankovníctvu a dcéra šperkárstvu. Má aj jedného adoptovaného syna v Indii. Najväčšiu radosť mu však spravia vnúčatá, ktoré má zatiaľ tri.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2017 Spievankovo a kráľovná Harmónia
2015 Johančino tajemství (TV film)
2014 Láska na vlásku
2011 Mŕtvola musí zomrieť
2004 Martinko Klingáč
Prirodzená smrť
2001 Zlatý chléb (TV film)
2000 Hana a její bratři
1999 Zločin (TV film)
1997 Madame Pompadour (TV film)
1995 Hu - hu bratia (TV film)
1994 Dvadsaťštyri hodín zo života istej ženy (TV film)
1993 Kmotor Remenár a kmotor Hrebenár (TV film)
Mátohy rárohaté (TV film)
Neviniatka (TV film)
1992 Dva kroky do ráje (TV film)
Kráľ umiera (TV film)
Most (TV film)
Najdúch (TV film)
Slečna z Maxima (TV film)
1991 Rozprávka rozprávok (TV film)
Un coeur a prendre (TV film)
1990 Modrý Jonatán (TV film)
Narodeniny v hoteli (TV film)
1989 Mediteránske rozprávky (TV film)
Muž, ktorý skorumpoval Hadleyburg (TV film)
V meste plnom dáždnikov
Čertiská (TV film)
1988 Evžen Oněgin (TV film)
Hurá za ním
Niekto ako ja (TV film)
Tony peňazí (TV film)
1987 Kobyla na bielej čiare (TV film)
Nové Pištáčikové dobrodružstvá (TV film)
O tom, ako šibal Peterko mäsiara Kocha prekabátil (TV film)
Posledná hodina (TV film)
Přátelé Bermudského trojúhelníku
Sudca vo vlastnej pasci (TV film)
Začiatok sezóny
1986 Chýbajúci článok (TV film)
Dobríčko (TV film)
Keby to naši vedeli (TV film)
Kto zaplatí nohavice (TV film)
Milovaný Célimar (TV film)
Polepetko (TV film)
Přezůvky štěstí
Rozlúčka s Máriou (TV film)
Sokovia (TV film)
Tučná princezná (TV film)
Utíkejme, už jde!
Zatmenie slnka (TV film)
Študent (TV film)
1985 Ako sa husár učiteľom stal (TV film)
Deti (TV film)
Hodinky (TV film)
Hviezdne dieťa (TV film)
Hĺbkový rekord (TV film)
No počkaj, zajac! (TV film)
Výlet do Paríža (TV film)
1984 Dedova truhlica (TV film)
Drevená krava (TV film)
Falešný princ
Hra o Maruške (TV film)
Múdry Maťko a blázni (TV film)
1983 Drotár (TV film)
Dvojaký život doktora Šela (TV film)
Pozadí (TV film)
Tam je hviezda Sírius (TV film)
1982 Hrnčiarsky bál (TV film)
Maťo a princezná Uliana (TV film)
Nech sa niekto opováži alebo ako Ďuro Konôpka o fujaru prišiel (TV film)
Veľké preteky (TV film)
Za humny je drak
Čudák Zerbino (TV film)
Špina za nechtami (TV film)
1981 Noční jezdci
Rembrandt van Rijn (TV film)
Člny proti prúdu
1980 Muž, ktorý miloval symfóniu čísel (TV film)
Na začiatku cesty (TV film)
Neveľká komédia (TV film)
Prelom (TV film)
1979 Hra na telo
Prerušená hra
Rosnička
Tridsať zámkov na Loire (TV film)
Víno z Jerezu (TV film)
Záhradníkov pes (TV film)
Ťaví zadok (TV film)
1978 Kazko Vlasko (TV film)
Listy Juliane (TV film)
Na vysokej skale: Spišský rebel
Poéma o svedomí I., II.
1977 Advokátka
Ako to bolo naozaj: Ako to bolo s Helenou (TV film)
Humánna povinnosť (TV film)
Súkromná vojna
Škola klebiet (TV film)
1976 Andersonvillský proces (TV film)
Rok má šesť dní (TV film)
Sokovia (TV film)
Stratená dolina
Sváko Ragan (TV film)
1975 Pacho, hybský zbojník
Strieborný prach (TV film)
Zlaté jabĺčko (TV film)
1974 Deň, ktorý neumrie
Figliar Sťopka (TV film)
Madame Favart (TV film)
Operácia Raketa (TV film)
Sťopka a Šidielko (TV film)
Trofej neznámeho strelca
Veľká noc a veľký den
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Prípad Gabriela (TV film)
Skrytý prameň
Teta z Paríža (TV film)
Vášeň vidieckeho herca (TV film)
1972 Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
Pohľadnica z mosta (TV film)
Tie malé výlety
Zlaté rukavice (TV film)
1971 Hľadači svetla
Mŕtve oči (TV film)
Sulamit (TV film)
1970 Ring voľný (TV film)
Zločin slečny Bacilpýšky
1969 Babie leto, čas smútku (TV film)
Generácia (TV film)
Génius
Improvizácie na Thémato láska alebo Maco Debnár v 36 postavách rôznych (TV film)
Láska neláskavá
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
Traja z deviateho poschodia (TV film)
Za každého počasia (TV film)
1968 Dialóg 20-40-60
1967 Anna Christie (TV film)
1966 Reminiscencie (studentský film)
1965 Náměstí svaté Alžběty
Šerif za mrežami

TV seriály

2019 Autoškola (TV seriál)
Tunel (E01)
Strážmistr Topinka (TV seriál)
Zločin v ordinaci (E04)
2015 Kolabs (TV seriál)
Episode 6 (E06)
2013 Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou (TV seriál)
2012 Búrlivé víno (TV seriál)
2011 Mimi a Líza (TV seriál)
2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
Případ zlaté smrti (S01E03)
Nesmrtelní (TV seriál)
Kontrola (E06)
2009 Jak jsem přežil (TV seriál)
Celebrita (E11)
2008 Normálna rodinka (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2006 Mafstory (TV seriál)
Susedia (TV seriál)
1999 Slovenský dekameron (TV seriál)
1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
Safari za dedinou (E11)
Ping a Pong (E10)
Požiar (E09)
další epizody (11)
Štúrovci (TV seriál)
Epizoda 1 (S01E01)
1990 Čo trápi Tomáša (TV seriál)
Maľovanie (E03)
1987 Válka volů (TV seriál)
Pomsta (E05)
1986 Safari (TV seriál)
Svadobná cesta (E13)
Korunný svedok (E12)
Safari (E11)
další epizody (13)
1985 Materské znamienko (TV seriál)
Psia pestúnka (E01)
To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1983 V službách zákona (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
O troch tulákoch (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Stopa stříbrných draků (E04)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Črty zo života (TV seriál)
1975 Naši synovia (TV seriál)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
1973 Herci-novinári (TV film)

Divadelní záznam

2015 Mata Hari (divadelní záznam)
2000 Krysař (divadelní záznam)
1997 Prechádzky operetou - Madame Pompadour (divadelní záznam)
1992 Evanjelium o Márii (divadelní záznam)
1978 Husári (divadelní záznam)
Revízor (divadelní záznam)
1974 Dobrodružstvo pri obžinkoch (divadelní záznam)
1973 Ťululum (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2016 Zlaté časy (TV pořad)
2014 Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
2012 Slnko v sieti 2012 (TV pořad)
2010 Piknik klub (TV pořad)
Silvester 2010 (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
Tá moja pieseň Vám povie (TV pořad)
2006 Portrét (TV pořad)
2002 Večer plný secesie (TV pořad)
2001 Ponorka na Dunaji (TV pořad)
1984 Pozvanie do Považskej Bystrice (TV pořad)
Za odzemkom na kraj sveta (TV pořad)
1980 Intercimbal (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1969 Kapucíner pána Hopkina (TV pořad)