foto

Břetislav Slováček

  • nar. 7.7.1948 (69 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Český herec Břetislav Slováček se věnuje především divadlu, před kamerou se objevuje spíše v televizi, v menších rolích se nicméně představil i filmovým divákům. Pochází z Prahy, kde také vystudoval herectví na DAMU, první profesionální angažmá měl v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích (1972-1974). Na tomto jevišti se uplatnil ve středně velkých rolích v různých žánrech (R.U.R., Revizor, Perikles, Sluha dvou pánů). Se svou tehdejší budějovickou kolegyní Eliškou Balzerovou dostal také první velkou příležitost před kamerou a vytvořil titulní roli v historické televizní inscenaci BŘETISLAV A JITKA (1974).

Z Českých Budějovic přešel Břetislav Slováček v roce 1974 do pražského Vinohradského divadla, kde setrval čtvrtstoletí a za tu dobu zde odehrál desítky rolí, opět ve formátu středně velkých postav. Několik zásadních představení se Slováčkovou účastí zaznamenala Československé televize, později vyšla také na DVD (například CYRANO Z BERGERACU, 1987). V malé roli se také poprvé objevil před filmovou kamerou (TAM, KDE HNÍZDÍ ČÁPI, 1975), později hrál například pionýrského vedoucího v dětském filmu TŘI OD MOŘE (1979), další menší party mu připadly v komediích různých kvalit (TCHÁN, 1979; ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ, 1984). Často hrál nadále v televizních inscenacích a seriálech, větší prostor dostal například v televizní detektivce O MRTVÝCH JEN DOBŘE (1985) nebo v Podskalského komedii ŽENA V TRYSKU STOLETÍ (1987).

Ve filmu se objevil naposledy ve vedlejší roli otce jednoho z hlavních hrdinů (ZKOUŠKOVÉ OBDOBÍ, 1990), od té doby jej kamera zaznamenává výhradně v televizi. Připomeňme například postavu doktora Koblížka v seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU (1995). Spolu s dalšími herci z Vinohrad přešel koncem devadesátých let do obnoveného Divadla na Fidlovačce, kde sice nemá stálé angažmá, ale patří k vytíženým hercům tamního souboru (Obchodník s deštěm, Lucerna, Hostinec U kamenného stolu, Malované na skle), mimo jiné se zde znovu setkává se svou dávnou kolegyní Eliškou Balzerovou (Kabaret). Televizní diváci se s Břetislavem Slováčkem mohli zatím naposledy setkat v rámci seriálu PŘÍKOPY (2006).

V soukromí se Břetislav Slováček s oblibou věnuje malování. Jeho dcerou je herečka a tanečnice Natálie Slováčková (*1974).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2005 Harvey a já (divadelní záznam)
2003 Nezvěstný (TV film)
1999 Sjezd abiturientů (TV film)
1998 Doma je doma (TV film)
Jacobowski a plukovník (divadelní záznam)
1997 Brýle (TV film)
1994 Michelup a motocykl (TV film)
1992 Gazdina roba (divadelní záznam)
1991 Co teď a co potom: Dno (TV film)
Tajemství (TV film)
1989 Atrakce švédského zájezdu
Cesty ze slepých map (TV film)
Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta (divadelní záznam)
1988 Mistr Kornelius (TV film)
1987 Žena v trysku století (TV film)
1986 Ahoj sídliště (TV film)
Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
1985 O mrtvých jen dobře (TV film)
Podivná znamení, podivní hosté (TV film)
Záhada (TV film)
1984 Kariéra
Nejdelší návrat (TV film)
Povídky malostranské: Slečna Máry (TV film)
Rozpuštěný a vypuštěný
Stan (TV film)
1983 Na semaforu zelená (TV film)
1982 Lék (TV film)
1981 Zrození domova (TV film)
1980 Hadrián z Římsů (divadelní záznam)
Hlas krve (TV film)
Tchán
1979 Hon na kočku
Martinec a ti druzí (TV film)
Tři od moře
1978 Čekání na déšť
Soud (TV film)
1977 Dům bez oken (TV film)
Všichni proti všem
Vykřičník za Kateřinu (TV film)
1976 Odysseus a hvězdy
Půjčka (TV film)
1975 Oči plné slunce (TV film)
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Břetislav a Jitka (TV film)
Rinaldino (TV film)
1973 Paní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdce (divadelní záznam)
1972 Pan Tau v cirkusu

TV seriály

2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2007 Příkopy (TV seriál)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Slavnost (S02E13)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Podvodný sňatek (E14)
Petrova šance (E13)
Osudné jablko (E06)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Vlaštovko, leť! (E06)
Zloděj v noční košili (E05)
V pasti (E04)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Muž s punčochou (E08)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Důvěra (E07)
Případ (E04)
Přelíčení (E02)
další epizody (4)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Štafeta (E11)
Neklid před bouří (E05)
Bumerang (E04)
další epizody (5)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Silvestr (E08)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1971 Bakaláři (TV seriál)
1969 Pan Tau (TV seriál)

TV pořady

1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace