foto

Josef Patočka

  • nar. 25.10.1914
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 15.10.1998 (83 let)
    Praha, Česko

Biografie

Josef Patočka se narodil 25.10.1914 v Praze. Vyučil se brašnářem, hrál s ochotníky, stavěl kulisy v bubenečské sokolovně a zpíval po barech. Teprve v pozdním věku, jako ženatý zaměstnanec vysočanské továrny se po válce přihlásil a byl přijat do činoherního souboru Divadla v Mostě, kde učinkoval v letech 1945-1946 a po dalších dvou sezónách v Divadle v Ústí nad Labem zakotvil na 13.let v Krajském oblastním divadle v Plzni. Na dalších 17.let se pak stal až do odchodu na odpočinek(1977) členem pražského Divadla S.K.Neumanna. Ve svých 76.letech ještě získal roční angažmá v Divadle za branou II.

Ve filmu ho mohli diváci poprvé spatřit v roce 1954 v krátké agitce PŘIZNÁNÍ. V celovečerním filmu debutoval v roce 1962 úlohou předsedy MNV Musílka, otce hlavní hrdinky (J.Brejchová) s názvem ZELENÉ OBZORY.Další učinkování ve filmu mu přineslo s velkými přestávkami jen necelou desítku vedlejších rolí bručounských starých mužů.

S rozhlasem začal intenzivně spolupracovat již od plzeňského angažmá. Starší posluchači si jej mohou pamatovat z nekonečného seriálu JAK SE MÁTE VONDROVI, který se vysílal každou sobotu. Svůj hlas také spojil s dabingem.

Tomáš "pávek" Strakoš

Herecká filmografie

Filmy

1993 Konec básníků v Čechách
Zámek v Čechách (TV film)
1992 Růžový květ (TV film)
1989 Romance o vodníkovi (TV film)
1988 Případ se psem (TV film)
1987 O nejchytřejší princezně (TV film)
V kleštích (TV film)
1986 Pěsti ve tmě
1985 O mrtvých jen dobře (TV film)
Tísňové volání
1984 Fešák Hubert
Záchvěv strachu
1983 1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1981 Kaňka do pohádky
Načasovaná smrt (TV film)
Vrabci z devátého poschodí (TV film)
1980 Had z ráje (TV film)
Jen si tak trochu písknout
Nezralé maliny (TV film)
1979 Na dvoře vévodském (TV film)
Nebožtíci na bále (TV film)
1978 Králova žena (TV film)
Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)
1977 Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
Smuteční hudba za padlé hrdiny (TV film)
Stránky z deníku (TV film)
1976 Povídky Svatopluka Čecha (TV film)
Preclíková válka (TV film)
Ukradené dětství (TV film)
1975 Vánice (TV film)
1974 Egyptologové (TV film)
Princezna Turandot (TV film)
1973 Kost v krku (TV film)
Tichý svědek (TV film)
1972 Bratr Žak (TV film)
Jak Anče s komtesou k modrému z nebe přišly (TV film)
Pohár za první poločas (TV film)
1971 Muzikant (TV film)
Touha Sherlocka Holmese
Třírohý klobouk (TV film)
Zločin na Zlenicích hradě (TV film)
1969 Buřič Jejího Veličenstva (TV film)
Hádankář Vojta (TV film)
Směšný pán
1968 Pekař Jan Marhoul (TV film)
1967 Lacrimae rerum (TV film)
Pozdní doznání (TV film)
1965 Zločin v Orcivalu (TV film)
1964 Tancovačka (TV film)
Vrah nechce být sám (TV film)
1963 Etuda pro kontrabas (TV film)
1962 Dalecí a blízcí (TV film)
Zelené obzory
Život na třetí (TV film)
1961 Fuente Ovejuna (TV film)
1960 Lucerna (TV film)
Muž proti tmě (TV film)
1954 Přiznání Václava Urbánka

TV seriály

1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1990 Ohrožené prázdniny (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
Epizoda 11 (E11)
1986 Bakaláři (TV seriál)
Zeměměřič (S15E34)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Huťmistr (E02)
Vandrovník (E01)
1984 Bambinot (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Muž s punčochou (E08)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Setkání (E13)
Řeka (E12)
Důvěra (E07)
další epizody (7)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
Dožínky (E07)
Svah (E06)
Když nastaly deště (E05)
další epizody (7)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
Prázdniny (E04)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
Léto s Venuší (E02)
Zákony pohybu (TV seriál)
Nástup (E06)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Strach (S01E02)
Bakaláři (TV seriál)
Šatna (S06E10)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Silvestr (E08)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Chudák dědeček (E01)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Setkání (E11)
Rozchod (E09)
Student (E08)
další epizody (6)
Bakaláři (TV seriál)
Oheň (S04E42)
1974 Bakaláři (TV seriál)
Aero 30 (S03E15)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Dobytí Paříže (E01)
Rozsudek (TV seriál)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
České pohádky (TV seriál)
O chytré horákyni (E01)

Divadelní záznam

1970 Věc Makropulos (divadelní záznam)
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
1957 Čarokrásná ševcová (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky