Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (325)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Mám štěstí, že se v historii orientuji celkem dobře a o senátoru McCarthym leccos vím. Díky tomu jsem si film docela užil. Příběh se dá ovšem chápat i obecně jako boj člověka proti mocnému politkovi, který bez důkazů obviňuje a pomlouvá a ničí tak životy spousty lidí. O všeobecném strachu a také o rovné páteři. Jen mi chvílemi přišlo, že film poněkud ztrácí tempo. I na základě zdejší komentářů jsem zkrátka čekal poněkud více strhující podívanou. Vadily mi dlouhé scény se zpívající černoškou. Strathairn, Clooney, Wise a Downey Jr. výborní. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Za tři dny to bude přesně 70 let od odvysílání zásadní epizody pořadu E. Murrowa, která byla počátkem konce McCarthyho honů na čarodějnice, shodou okolností taky za pět dní získá Robert Downey Jr. Oscara za jiný černobílý film z tohoto období, takže bylo celkem příhodné tuhle nenápadnou konverzačku George Clooneyho konečně dohnat. No a nezklamala. Je to pomalé, atmosférické, ovšem plné ideálů a hodnot, které v kontrastu s dnešní Amerikou ční jak maják nad hladinou depresivní reality. Není to ale jen bravurní politický komentář, Dobrou noc a hodně štěstí úplně stejně reflektuje média a jejich roli ve společenském dění, navíc tak činí v zatraceně skromné stopáži 90 minut, což z toho dělá jednoduše napínavé drama od začátku až do konce. Stylové retro s perfektními hereckými výkony. Velká škoda, že tuhle laťku Clooney netrefuje častěji. 8/10 ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Clooney sa ukazuje po Gibsonovi ďalším pánom, ktorý si rád robí vo svojej záhradke a nik mu do toho nekecia. A že je potom úroda ako sa patrí, sme sa mohli presvedčiť už v druhom filme. Hlavnú úlohu znova prepustil inému hercovi a David Strathairn sa mu za to odvďačil takmer oscarovo. Film je oveľa viac znepokojivý, ako humornejšie ladený Lumetov 'Network'. Svoju podstatu teda splnil majstrovsky, kaera a réžia do detailu vystihli atmosféru a tak už len ostáva, aby ma téma takpovediac 'viac chytila za gule'. Inak je to dokonalé. Ale mám taký dojem, že plné hodnotenie tento film po druhej projekcii neminie. 85%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

"Dobrou noc a hodně štěstí" mi ukázal George Clooneyho ve světle, v jakém ho neznám. Neobyčejně závažnou, suchou a nadosobní látku dokázala režírující hvězda ukočírovat velmi suverénním způsobem – zvolená foma sice naprosto popírá vysokou diváckou atraktivitu, nicméně řemeslně je zvládnutá s neuvěřitelnou bravurou. Suchý dokumentaristický tok výjevů ze studia CBS, kde zuří boj proti tupému americkému patriotismu senátora McCarthyho, by mohl zdánlivě diváka ukolébat, ale chytrý Clooney minimalistickými prostředky brilantně vytváří dynamiku, naléhavost a vnitřní napětí. Přirozené herectví, prolínání filmu s dobovými materiály, rytmizující jazzové vsuvky, které zároveň komentují dění na plátně. Dokonalá atmosféra bezprostřednosti je exemplární a srovnatelná třeba s legendárními "Dvanácti rozhněvanými muži". Jednoznačným magnetem filmu je strhující a chrarismatický David Strathairn v roli hlavní tváře zpravodajství CBS Edwarda R. Murrowa. Jeho úsporný, avšak působivě epxresivní herecký výraz i dokonalá intonace nese poselství filmu s neskutečnou adresností a neodbytností. Ač je námět Clooneyho snímku 50 let starý, na aktuálnosti neztratil. Otázka funkce televize, otázka role jedince v boji za svobodu, otázka morálky, která musí být více než přituplé vlastenectví. To vše ne podává Clooney jako nějaký provokativní otazník, ale jako přesný a strhující vykřičník, který dráždí "neo-mccarthyovce" a dobře tomu tak. Bodík strhávám pouze za občasné nevyváženosti (opravdu se mi moc nezdála rovina s manželským párem Shirley-Jesse) a také za to, že idea musela nutně porazit emoce. Přesto smekám před způsobem, jakým Clooney tenhle neskutečný filmařský úkol zvládl. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Cloney není již delší dobu jen prošedivělým idolem mnoha žen a dívek, ale i slušným režisérem. Na mušku si vzal období tzv. McCarthysmu - období honu na čarodějnice. Republikánskému senátoru Josephu McCarthymu se podařilo na jednom ze svých vystoupení v senátu v padesátých letech konstatovat, že USA prakticky řídí na vedoucích postech skrytí komunisté a další se do země plíží jako sabotéři a špioni. Tím vyvolal v řadách občanů i úřadů (ač to nikdy řádně nedoložil důkazy) rozsáhlou paniku a atmosféru všeobecného podezřívání a pronásledování domnělých komunistů. Když se zjistilo, že McCarthy (sice v kontextu doby a chystání se USA na třetí světovou válku se SSSR) vlastně jen hystericky žvanil, bylo už pozdě. Nakonec dostal od senátu důtku. Avšak neprávem očerněných či postižených lidí, kteří přišli o své profese i prestyž bylo už příliš mnoho. Mezi nimi např. I Gregory Peck, Charlie Chaplin ad... Hon na čarodějnice se ovšem co represí a újmy postižených nedá srovnávat s opačným honem na imperialistické agenty z druhé strany železné opony. Edward Murrow z CBS se tomuto teroru a panice postavil a pomohl ji i zastavit. Tento dokument je pomníkem jemu a jeho spolupracovníkům. Mnoho jich tehdy nebylo a i když řada osobností s MCCarthym nesouhlasila či jej dokonce nenáviděla, z obavy z případných represí raději mlčela. Z českých osobností známe také jednu oběť, kterou McCarthysmus semlel. Je jí Jiří Voskovec, který byl dlouho internován na Ellie Islandu a vyslýchán v USA když žádal o azyl. Ten posléze nedostal z obav, že je osobou sympatizující s komunismem (což bylo tedy paradoxní stanovisko imigračních orgánů USA). Chválím George Clooneye za otevření této pandořiny skříňky. Pro demokratické amíky je připomínka tohoto období, kdy se leckdo choval v rozporu s ústavou USA a demokratickými principy hodně bolavým místem jejich novodobých dějin. Každopádně řadového diváka tato epizodka dějin USA asi moc nenadchne a možná i bude nudit...Je to spíše pro fajnšmekry. Takže slovy Eda Murrowa Vám všem přeji : Dobrou noc a hodně štěstí . * * * * ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Dobrou noc a hodně štěstí je první kompletně černobílý snímek nominovaný na Oscara za nejlepší film roku od Sloního muže (1980). (imro)
  • Jazzová hudba hraje ve filmu dohromady přesně 23 minut, což byla standardní doba trvání televizních pořadů v 50. letech. (Othello)
  • Kapela hrající během filmu patří pod Matta Catinguba. Tento hudební producent stál za posledním albem Rosemary Clooney, ze kterého byl George Clooney tak unesený, že ho osobně požádal o spolupráci na tomto filmu. (Othello)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama