Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Recenze (2 015)

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Když jsem hledal na všech možných stránkách, jak to vlastně celé bylo, pač jsem si ze školy pamatoval zas houby, tak musím uznat, že jako rekonstrukce to bylo v celku pěkné navíc doplněné o nějaké mystické obříky a žvířátka, takže celkově velice zdařilé. ()

Charms odpad!

všechny recenze uživatele

Viděno v půvabném českém dabingu - každé vyslovení názvu místa slavné bitvy převádělo tuhle polodigitální slátaninu do větší a větší grotesky. Nebude to rychle. Nebude se ti to líbit. Teplé brány rulezzz! ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejestetičtější a nejlépe zpracovaný historický ( ano vím že je to podle komixu ) film všech dob . Z tohoto filmu originalita jen sálá . Vše vypadá na obrazu úžasně a není nic opakuji nic co by bylo špatně a to tady mluvíme o filmu který má příšerné díry ve scénáři . Scénář tady opravdu nehraje hlavní roli , ale je odsunut až na poslední roli . Hlavním aspektem tohoto filmu je spíše zpracování která je opravdu na jedničku . ( 15.2.14/MAC ) ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Iba hlupák tu môže rozprávať o histórií. Miniatúrny teroristický štát ovládaný fašizmom versus liberálne svetovládne impérium a otázka, kto dal svetu viac... 300 je práve naopak dokonalým stelesnením mýtického filmu, jedným z najlepších spôsobov zobrazenia podstaty legendy, čo som mal kedy možnosť vidieť. A je pravdou, že legenda nevzniká činom, ale tradovaním a v ľudských dejinách zohráva mimoriadnu úlohu... - ako aj noví hrdinovia, ktorí sa ňou inšpirujú. Oni posúvajú dejiny. Vraví sa aj, že medzi hrdinom a hlupákom nie je veľký rozdiel. Podobne ako veriaci, šialenci či vizionári, dosahujú šťastia v neochvejnom presvedčení, za ktoré zomrú s blaženým úsmevom na tvári. ___ Zvrátené ( pretože netreba zabúdať, že bitku pri Thermopylách považoval za najslávnejšiu epizódu gréckych dejín aj sám Hitler a priamo sa ňou inšpiroval v prípade Stalingradu ), ale fascinujúce umelecké dielo. Perfektné skĺbenie dvoch umeleckých foriem, komiks v pohybe. Zovreté a koncentrované. Poetika traileru úspešne natiahnutá na celovečernú stopáž. Tak opojne krutý a súčasne úžasne poetický mytologicky pôsobiaci film tu nebol snáď od BARBARA CONANA. Neuveriteľne vystihnutý fatalizmus, estetika tela, smrti a odvahy. Obdivuhodné, dráždivé a kontroverzné. Ako ostatne aj celý ten skutočný príbeh, skrytý za legendou... ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Klasika. Je to hezky nablýskané, akční sekvence bez větších problémů, ale co se týká scénáře, tak nuda. Mílový krok za Gladiátorem a podobnými historickými filmy. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

3 hvezdy za celkovy dojem a i tentokrat pusobivou audiovizualni exhibici. Ta bohuzel zacne po necele hodine pomerne nudit. Ctvrtou hvezdu si zaslouzi Eva Green jen sama pro sebe za svuj vykon a velmi osobity puvab. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Strašné zklamání, jelikož jsem doufal, že to bude historický film. Dočkal jsem se pouhého komiksu, výsměchu historii. Historický příběh je v mnohém zajímavějším materiálem než to, co Zack Snyder vyplodil. Nakonec jsem to vydržel do konce a i si zvykl na ten způsob vyprávění. Je to takový ten stravitelný-fastfoodový-komiksový příběh, co Dave Lister zásadně čte, jelikož na plnohodnotnou knížku nemá krz flákání čas. 70% ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

jeden z nejlepsich filmu na svete... this is where we hold them ! this is where we fight ! this is where they die AUUUUUUU ()

Wallas 

všechny recenze uživatele

Ač má své dvě hodiny, dal by se shlédnout i za dobu poloviční, kdyby se pustil normální rychlostí. Akční scény totiž jedou ve slow-motionu a vzhledem k tomu, že akční scény tvoří 80% délky, každý si udělá obrázek. Největším trnem v mém oku pak ale byly patetické proslovy "For Justice, for Freedom" nebo "For Glory, for Honor", které následovaly po každé bitce. Myslím, že každý pochopil po prvních patnácti minutách, že Sparťané jsou fakt drsňáci a jen tak před něčím neustoupí, ale nevím proč je to divákovi opakováno v pravidelných desetiminutových intervalech. A poslední neduh - všechny důležité záběry už byly použity v traileru, nic nového nečeká na diváka, který trailer viděl několikrát. A klady? Sakra dobrá řežba s charismatickým G. Butlerem v čele. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Nadupané trailery nabudili a film nesklamal. Nie je to žiadna novodobá klasika akčného žánru, ale svoj potenciál využil film zhruba naplno. Vizuál je jednoducho úžasný a je jeden z dôvodov prečo sa na film vypraviť do kina - na obrazovke to tak nevynikne. Je vidieť, že Millerova predloha sa hojne citovala (á la Sin City), ale tentokrát nebola prevedená až tak kŕčovito otrocky. Šťastnou voľbou boli aj herci - nijaké známe tváre, ale do svojich úloh sedeli (Gerard Butler bol ako Leonidas dokonca výborný). Z filmu doslova strieka testosterón a naplní tou správnou heroickou náladou, ktorá vydrží až do záverečných tituliek. Takto nejak by sa mali filmovať mýty. Tie obrovské zárobky filmu prajem. ()

AntonG. 

všechny recenze uživatele

Pro mně nejlepší film podle comixu všech dob. A že už jsem jich teda něco viděl. Zachovává nejen vizuální stránku (ještě lépe než třeba Sin City), ale i celkovou atmosfétu komixu. Dovolím si dokonce tvrdit, že je film lepší než předloha. Jistě, 300 není dokonalý film, škodí mu hlavně ta linie příběhu, která se odehrává přímo ve Spartě. Zde některé dialogy či monology jsou občas na hranici trapnosti (hlavně projev Leonidasovy manželky ke konci fimu). Naproti tomu proslovy vojáků mi, ač jsem na ně celkem háklivý, většinou přišly poměrně dobré. Nepůsobily směšně ani rušivě, naopak byly opravdu nabuzující. Ty Leonidasovy proslovy se už stávají kultovními. Zde bych se rád zastavil i u českého dabingu. Film jsem viděl jak v kině v původním znění, tak i na dvd s dabingem. A ač jsem opravdu velký odpůrce českého dabingu, tak jsem s úžasem zíral nad kvalitou tohoto dabingu. Myslím si, že divák nebude o nic ošizen. Možná, že je to zatím nejlepší dabing, jaký jsem kdy slyšel. Myslím tím kvalitu kompletního dabingu, ne dabování konkrétní osoby, tam vede Filipovský s Funésem. Ale nečekal bych, že se povede zrovna pro dabování tak těžká 300. Jinak nádherné vizuální orgie, slušná i když neoriginální hudba, dobrá akce a vynikajíci Gerald Butler. Zkrátka film, který splnil i má velmi velká očekávání plynoucí z geniálních trailerů. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborná vizuální stránka, ale podprůměrný scénář a "jen" dobrá režie. Průměrný film, který zachraňuje skvělý Butler. Lepší 3* ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Snyder natočil to, co jsem celý život chtěl vidět. I když "cool" atmosféra, hlášky jak o život či vlastně celý příběh je úsměvný, tak pro mě je to jak námětem, tak zpracováním srdcová záležitost, která zahrála na notu mého dětství. ()

touchmud 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím jak ohodnotit tehnle film. Příběh hodně jednoduchý, herecké projevy vyhrocené, vyhrocená brutalita, testoteron v každém záběru. Na druhou stranu tu je ohromující výtvarné zpracování. Nádherné, takřka oživlé obrazy na hranici mýtu a pohádky, úderná hudba a střih. Především díky tomu, že zde není žádný podobný film (Sin City je jiná kategorie), získává 300 body navíc. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočená jatka. Rozhodně bych film nenazíval historickým velkofilmem ale spíše akční řežbou. Režisér (pro něhož to je teprve druhý film) přesně věděl co dělá a komiks Franka Millera převedl na plátno stejně dobře jako se to povedlo Rodriguezovi se Sin City. Film nemá tak hvězdné obsazení jako tomu bylo u Sin City a většina herců stejně spíše máchá mečem avšak Gerard Butler si rozhodně zaslouží pochvalu jelikož postavu velitele vzal pevně do svých rukou a tak mu rádi uvěříte, že skutečně vede tříset členné družstvo vojáků. Ale na filmu je rozhodně nejlepší vizuální provedení, které na velkém plátně vypadá neskutečně dobře a v neposlední řadě musím vyzdvihnout skvěle natočené bitevní scény, které zabírají většinu filmu a rozhodně se v nich nešetří krví (i když počítačovou) a useklými končetinami. Navíc jsou některé bojové scény natočeny bez jediného střihu a to jim dodává ještě větší šťávu. Rozhodně perfektní film. Jen nevím co mi chybělo k tomu abych dal plné hodnocení. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Máte chuť na skvělý komiksový spektákl? Pustťe si filmový přepis knihy Franka Millera, líčící boj Sparťanů s perskou armádou. Je sice historicky nepřesný, ale koho to zajímá? Vždyť je plný hrdinů drsnějších než Old Shatterhand, hektolitrů krve a krásně stylizované akce.. 90% ()

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama