Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

oli.G 

všechny recenze uživatele

Wichove beaty nuda, z úvodnej pesničky navyše vystrihli slovenskú slohu. :) Inak som ale spokojný, a do posledného sedadla obsadené kino bolo asi tiež. No dobre, bolo Valentína, ale aj keby nebolo, na toto proste ľudia u nás budú chodiť. Nepamätám sa, kedy naposledy mal nejaký český film tak aktívny torrent. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když už z těch neživotných karikatur vypadne něco, co by mohlo působit na pocity a názory normálních lidí, je to smeteno něčím, co vypadá, jako vystřižené z Kameňáku. Velká škoda už proto, že to nebyla nuda, vtipy se netočily např. jen kolem sexu a vypráví to o něčem, co český film pozoruje z hodně velké dálky. Mladí herci jsou v pohodě, z těch ostatních velice vyčnívá jen Zuzana Bydžovská. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Překvapivý typ humoru, který si nehraje na snobismus filmové akademie. Mohu s uspokojením říct, že jsem se důkladně zasmál. Pestrá ukázka ze života a báječná porce hlášek. Po dlouhé době ryzí komika studentského filmu dnešní doby. Nakonec ještě jednu poznámku, víme všichni ze zkušenosti, jak mnoho může film získat nebo ztratit podle toho, kdo tam hraje, špatní herci můžou film zazdít a naopak výtečný výkon může i slabému ději dopomoci k úspěchu. Pro mě docela dobrý film. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Gympl je v podstatě strašná blbost. Ale na druhou stranu - není to zas tak dlouho, co jsem navštěvovala jeden takový ústav, který měl taky takové dlaždičky a barvu na zdech, takové učitele a i pár týpků z řad studentstva by svoje obrazy v tomhle filmu našlo. Navíc když se na to podívám jako na film pro "mladé" a začnu srovnávat s českou (Snowboarďáci, Rafťáci v lepším případě) nebo i zahraniční (Prcičky, Holky to chtěj taky) produkcí filmů o dospívajících a pro dospívající, Gympl jim prostě o třídu uniká a troufám si říct, že se u něj pobaví i odrostlejší diváci, kteří ještě nezapomněli na svá studentská léta. Dokonce i od jednoho učitele jsem slyšela, že nejdřív se mu to nelíbilo, ale pak se mu ten film v hlavě rozležel a došlo mu, že je vlastně jen lehce nadsazený a takhle to v našem školství funguje. Tolik upřímnosti dostat z kantora - no klobouk dolů! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vorla mám rád a jsem spokojený, že mu vyšel i projekt, který já jsem osobně od počátku považoval za absolutní nesmysl. Jenže kupodivu se tahle sonda do života sučasných teenagerů nenechala zastavit ani režisérovou nerozhodností, zda být autentický, nebo zda se poddat typické sklepácké stylizaci naprostého přehrávání. Mádl je perfektní a naprosto přesvědčivý, Vorel jr. sice poloviční, přesto slušný. Staří kozáci tak na půl, třeba Holubová, Bydžovská, Schmitzer, Matonoha, ty bych označil za opravdu výborné, Hanák a sklepáčtí boys jedou zase na vlnách Kouře... prostě se to neslučuje. Vorel pracuje s polo-karikaturou, místy bych řekl, že Gympl sakramenstky odpovídá (i zvoleným jazykem, i hereckými polohami), jindy zase sklouzavá do prvoplánové snahy "být o všem, ať to stojí, co to stojí" (ta sebezraňovací epizoda je vážně na přesdržku). Gympl fakticky není dokonalý, ale místy je výtečně natočený, místy výtečně sehraný a místy mrazí. Na mnoha místech rozesmívá, leckde i za cenu křeče. Fakt je, že jsem se 105 minut dobře bavil Vorlovou perspektivou současné mládeže, která není ani příliš dospělácká, ani příliš dětinská. Je... no prostě vorlovská. A to říká vše. 70% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Když hrdinové lezou do metra větrací šachtou, používají otvor, který dříve využívali i skuteční sprejeři. V dnešní době je však již cesta kvůli kamerovému systému a pohybovým čidlům nepoužitelná. (Wade)
  • Obraz „We Are The Working Class“, který visí u Petra (Tomáš Vorel ml.) v pokoji (i některé další), patřil Pastovi, odbornému poradci filmu. (Wade)
  • Jiří Mádl (Michal Kolman) zmaturoval len 3 mesiace pred začiatkom nakrúcania. (Smok)

Reklama

Reklama