Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (226)

misterz 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, slečna Potterová mala vskutku zaujímavý a inšpiratívny život. Keď niekoho niečo baví, úspech sa skôr či neskôr dostaví... No nemôžem si pomôcť, nebavilo ma to až tak, akoby som čakal. Myslím, že to bolo hlavne kvôli samotnej predstaviteľke hlavnej postavy - R. Zellweger. Už veľmi dlho mi pripadá akási spuchnutá, niečo medzi škrečkom a Číňancom. Miestami jej ani oči neboli vidno. Skrátka moje hodnotenie bolo dosť o sympatiách k herečke, inak kostýmy a výprava boli výborné. 60/100 ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem průměrný, spíše povrchní film o ilustrátorce a spisovatelce, z jejíhož života se pravděpodobně mnoho nedozvím, ale bude to alespoň líbivost sama s hezkými obrázky, přírodou atd. - no a dostala to. Pro mozek unavený dvanáctihodinovou směnou v práci půvabné, pro diváky očekávající myšlenky, překvapení či snad dokonce děj nedoporučuji. ()

Reklama

Karush 

všechny recenze uživatele

Akoby na chvíľku som sa ocitla v nádhernom rozprávkovom svete so skvostnou prírodou, neodolateľnými malými potvorkami nakreslených pôvabnými ťahmi štetca a hlavne fantastická Renée, ktorej rola perfektne sadla, čo ale mi vôbec nesadlo, bola dramatická časť, ktorá sa akoby nikdy nemala stať ani dramatickou, ale inak prekrásny film, ktorý pohladí po duši nejedného diváka. Ak vás film zaujal, odporúčam Anna zo Zeleného domu. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Trochu skratkovité. Na wiki čítam, že Potterová bola tiež botanička, pričom čelila predsudkom voči ženám vo vede. Ale aj keby som sa nedal ovplyvniť informáciami mimo filmu, kde bol napríklad jej brat v dospelosti? V detstve nerozlučná dvojka a potom ho spomenuli jednou vetou v súvislosti s tým, koho si vzal za ženu. Zrejme za ňou odcestoval, no aspoň na tom veľkom vianočnom večierku sa ukázať mohol. Dve hodiny by filmu určite prospeli. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Hezké, milé, pozitivní, úspěšné × uspěchané. Opět jsem od filmu očekávala mnoho, ale je pravdou, že nezklamal. Děj začal úspěšným nalezením vydavatele, který by vydal knížku pro děti s lákavým dějem a hezkými obrázky. Rychle pokračoval k nalezení přítelkyně a mladého muže, do kterého se naše hlavní hrdinka zamilovala. Zasnoubení. Láska. Úspěchy s dalšími a dalšími vydávanými knihami. Vše šlo až moc dobře... (divák co neviděl by neměl přijít o překvapení!) Líbila se mi nádherná krajina, (jednou se tam vypravím), krásné byli animace obrázků. Zpracování životopisu Beatrix Potterové je velmi milý pozitivní kulturní požitek. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová ve své závěti odkázala Národnímu fondu přes 16 km2 (čtverečních) půdy a 15 farem. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)
  • René Zellwegera Ewan McGregor spolu hráli již ve filmu Kašlu na lásku (2003), kde též ztvárnili zamilovanou dvojici. (skinny)

Reklama

Reklama