Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Po filmu jsem stáhl jedině kvůli Christianu Baleovi, a vyplatilo se. Skutečný příběh o skutečném pilotovi Dietrovi s neskutečným štěstím. Za leteckou kariéru vyvázne živý z 5 leteckých nehod. Při té první se mu to však moc neoplatí, ztroskotá totiž ve Vietnamu a i když ho mučí, i když ho zavřou do tábora Vietkongu někde na hranicích s Laosem, nikdy se nevzdá s myšlenkou, že by neudělal nic pro to aby zůstal. Film ukazuje jak krutá válka musela být, ale i to, že se na někoho může usmát štěstí a dostat se přes půl džungle skoro bez jídla. Také, že důvěřovat vlastním lidem může být někdy chyba. Hudba Klaus Badelt ( Constantine, Equilibrium ...). ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Hoďte do hrnce utrpení, touhu, vůli, rozum, trpělivost, emoce a napětí, osolte režisérskou zručností, zakápněte charizmatem, zamíchejte univerzální vařečkou jménem Christian Bale a máte syrový, ale chutný pokrm s názvem Rescue Dawn. Jenom škoda té pozvolné přípravy a přeslazeného finále. Doporučuji servírovat s pijavicemi, červy a hady... ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Hezky realistický film pojednávající o další části vietnamské války - táborech a útěcích z nich. Christian Bale opět dokazuje co vše je schopen udělat pro co nejlepší ztvárnění své postavy a že mu to opravdu jde. Místy velmi úchvatná dokumentární kamera, jenž ukazuje jak krásy přírody, tak emoce hlavních hrdinů. I přes bezesporné kvality snímku mu stále chybí ona atmosféra Apokalypsy, Olověné vesty či Čety a Lovce jelenů. I tak je toto asi nejlepší ztvárnění Vietnamu v 21. století. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Šine se to velice líně a vidíme perfektního Cristiana Balea, jak čím dál víc blázní. Musím ale vyzdvihnout všechny herce a i vietnamskej casting, protože se vám všichni vryjou do paměti. V tom zajetí se jim toho v podstatě "zas tak moc" neděje, ale postupně se tam z nedostatku jídla a z ponrkový nemoci všichni zcvokávaj. Úsek v zajetí mně zaujal asi nejvíc, líbilo se mi jakej si tam všichni vytvořili vztah. Krásně to vystihuje třeba scéna se zpíváním Happy birthday. Pasáž v džungli byla možná moc dlouhá, ale atmosféru film navodil skvělou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy z války ve Vietnamu. A mám rád i Christiana Baleho. Většina snímku se odehrává po zajetí Dietera Denglera v chýši uprostřed tábora v džungli. Zde živoří v ubohých pdmínkách s ještě dalšími válečnými zajatci. Po čase pak začnou plánovat útěk, ke kterému se skutečně odhodlají.... - Já nevím, nějak mi to nesedlo. Byl jsem tomu otevřený, ale trochu to nudilo. Přitom je to škoda. Příběh podle skutečné události, kulisy i prostředí slušné a autentické, Bale obrostlý vlaso-vousem také, role se zhostil na výbornou. Je to spíš sonda do psychiky vězněných mužů, než nějaký taktický útěk skrz divize vetcongů jako v BAT21. Ale něco tomu chybělo. U mne je to bohužel jen za tři. Čekal jsem víc. * * * ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Keď sa Dietera (Christian Bale) spýtajú, ako sa stal námorným letcom, opíše úžasný zážitok, keď videl zblízka letieť stíhacie lietadlo, keď bol ešte dieťa vo vojnovom Nemecku. Opísaný zážitok sa nápadne podobá tomu, aký mal pred devätnástimi rokmi Baleova postava Jima vo filme Ríša slnka (1987). (Arsenal83)
  • Film je inspirován skutečnými událostmi v životě Dietera Denglera, narozeného 22.5.1938. Dengler byl skutečně sestřelen a držen v zajateckém táboře v Laosu. Odvážný útěk se mu povedl a byl zachráněn 23 dní poté. Zemřel 7.2.2001. (Rodriguez)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama