Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Billy Elliot je nezávislý film přímo prodchnutý indie esencí. Asi tak prvních 30 minut mi přišlo geniálních a říkal jsem si, že něco tak zajímavého a zároveň skvěle natočeného jsem už dlouho neviděl. Pak se to poněkud zvrtlo, to když se objevily takové scény, kdy se spolu dva lidi začnou prudce a sprostě (feck off!) hádat, jeden dá druhému facku a pak se okamžitě usmíří... Celá druhá půlka filmu pak byla až zbytečně schematická, předvídatelná a naplňovala klišé daného žánru, nicméně stále mě snímek dost bavil. Poslední scénu pak ale považuji za naprosto zbytečnou až nevhodnou tečku, která docela výrazně kazí dojem z konce. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Film, který má úplně všechno a přitom mu něco chybí. Jsou zde výborné herecké výkony, zejména mladý Jamie Bell skutečně překvapil ve své premiéře. Film o baletu jsem ještě neviděl, navíc s takto zajímavým námětem. Nicméně příběh je velmi předvídatelný, bez jakýchkoli zvratů a proto musím hvězdu ubrat. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Ide o neskutočne krásny príbeh, navyše perfektne natočený a zahraný. Tu nie je čo vytknúť, ide o silný zážitok, ktorý ma uchvátil po všetkých stránkach. Asi nikdy som neprial hlavnej postave uspieť tak ako malému Billymu. A koniec filmu ma dostal, je neskutočne dojemný, ale v tom dobrom slova zmysle. Aj napriek smútku, ktorý je na základe príbehu všade prítomný, film vo mne zanechal dobré pocity. Nesie v sebe krásne posolstvo, že keď človek naozaj niečo chce, tak to aj môže dosiahnuť, len sa nemôže vzdať. Naozaj super film, určite stojí za pozretie. A nielen raz. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Už když jsem si přečetl, že snímek režíruje Stephen Daldry, tak jsem čekal neobyčejný filmový zážitek, kterého se mi také dostalo! Příběh o chlapci, který se místo otcem prosazovaného boxu, rozhodne pro balet, je natočen skvěle. Ani nevím, proč nedávám pět hvězdiček, ale zkrátka mi v tom filmu něco k dokonalosti chybělo. I přesto se ale jedná o film, který sice nemusí každému sednout, ale který rozhodně stojí za zkouknutí :).......... ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

V malém hornickém městečku má každý muž jasně naplánovanou budoucnost. Nějak se protluče školou, naučí se boxovat a již spěchá fárat do nejbližší šachty. Svět mimo rodnou hroudu pro něj neexistuje, protože pouze stojí peníze a zabírá čas. Malý Billy je však jiný. Podědil většinu vlastností spíše po umělecky založené matce, než po podsaditém otci a proto ho více než mlácení do pytle zaujal ladný pohyb charakterizovaný termíny Pas de deux, Grand plié, Arabeska, Cou de pied nebo Pirueta. Přesvědčit drsné chlapy kolem sebe o tom, že může žít zajímavější život než oni, však vůbec není jednoduché. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)
  • Děj filmu se odehrává ve městě Easington. Město je však smyšlené. (griph)
  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)

Reklama

Reklama