Reklama

Reklama

Existuje tajemství, kvůli kterému byste zabíjeli? V tomto napínavém a vzrušujícím thrilleru od režiséra Christophera Nolana uvidíte Hugh Jackmana a Christiana Balea v rolích dvou soupeřících kouzelníků, jejichž snaha předčít jeden druhého se změní ve smrtelnou past. Scarlett Johansson jako půvabná asistentka se stane figurkou i hráčem v jejich soupeření. Skvěle obsazené vedlejší role v čele s Michaelem Cainem a Davidem Bowiem. Geniální příběh a úžasný zážitek. Přichází Dokonalý trik, pozorně se dívejte. (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (2 140)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) "Are you watching closely?" Posedlost. Šílenství. Opravdové osudové ženy. Je zajímavé sledovat, jak jsou na první pohled každá jiná - blondýnka a zrzka, jiné role a jinak načrtnuté životní dráhy, čím blíž se ale film posunuje spirálou k tragédii, tím více se sobě začínají přibližovat, osudem, povahou i rysy v obličeji najednou tvoří jedinou bytost. Jejich muži jsou na tom podobně. Místo popisu jejich proměny bych ale chtěla mluvit o proměně, která se za osm let odehrála ve mně jako divákovi. V době premiéry jsem vášnivě milovala Christiana Balea (díky výkonům, které prováděl ve svých raných filmech, jmenovitě třeba Equilibrium, Swing Kids, Americké psycho, Mechanik) a proto u mě nad Hughem Jackmanem vyhrával na celé čáře. Potom, jak se čas posunul a Christiánova kariéra šla dál čím dál podivnějším směrem (Temný rytíř povstal, Veřejní nepřátelé, Fighter, čtvrtý Terminátor), se mi jeho herecký styl něčím znechutil (hlavně ten Fighter byla poslední kapka) a teď zpětně zjišťuju, že když se nyní podívám na Dokonalý trik, moje sympatie se úplně samovolně přesunuly na stranu Hugha Jackmana. A tím nemluvím o výběru mezi jejich postavami, Velkým Dantonem a Profesorem, protože oba se do svých rolí fyzicky hodí perfektně, ale o preferenci hereckého přístupu nebo nějaké tvůrčí aury nebo jak bych to řekla. Protože ve výsledku, když srovnám jejich pohledy, tak u Christiána vidím býčí, tupé oči, kdežto u Hugha lze najít jakousi jiskru. Bratři Nolanové jsou zejména konstruktéři a toto je poslední film v jejich kariéře, kde je pro mě jejich komplikovaný výtvor ještě snesitelný, a dokonce ho snáším s radostí. Bohužel postupem času získali dojem, že si mohou dovolit cokoliv, a já jako divák už si z jejich projektů nemám co vzít. Nicméně to tady ještě neplatí. Zbožňuji prohlášení: "Abrakadabra." ♥♥♥ ()

movie 

všechny recenze uživatele

Dvě třetiny celkové pointy velice lehce odhalíte už v průběhu první poloviny snímku, ale přesto si THE PRESTIGE ponechá dokonalou atmosféru, výtečné herecké výkony, zpracování a několik nezapomenutelných momentů. David Bowie je navíc jako vynálezce Tesla přímo dokonalý. Kdyby pointa byla víc skrytá, rozhodně by si snímek zasloužil plné hodnocení. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan natočil znovu po formální stránce dokonalý film, ale tentokráte nedokázal vystavět především strhující příběh, pravda, souboj dvou rivalů na poli magie je sice nosný, ale přes všechny ty brilantní posuny dějových os a skvělé herecké výkony mne trochu nudil, vyzněl totiž tak trochu akademicky. Nolan tradičně nestavěl svůj příběh lineárně, ale použil dvě dějové osy, přičemž jedna následuje v určitém zpoždění druhou a doplňuje a interpretuje dříve zjevené věci a okolnosti. Pakliže ale scénárista a režisér v jedné osobě (motiv dvojnictví si vysvětlíme na konci komentáře) použil příměr magie k filmového umění a obé se mu prolíná v metonymickém propojení, pak zachyboval v poslední části výstavby svého kouzelnického filmového triku, totiž při tzv. ,,vrcholu" - natočil tak doslovnou a zároveň nevěrohodnou pointu, že ta zkazila dojem z předváděného čísla. Dokonalý trik je zajímavým dramatem, ale pro znalého diváka odkryl tenhle trik něco, co už dávno ví - že stejně jako existují dvojníci v tomhle filmu, tak podobní se pohybují i na druhé straně kamery, v reálném světě, jen veřejnost často vnímá toho viditelnějšího coby jediného - přesně jako při kouzelnickém představení. Ale svět kinematografie je takovým kouzelnickým číslem. Bratři Nolanové by o tom mohli vyprávět (především pak Jonathan Nolan)... Každopádně tenhle motiv byl dotažen k dokonalosti jinde, kupříkladu v Kaufmanově Adaptaci, kde je hlavně postmoderně nejednoznačný, tenhle Dokonalý trik úplně dokonalým nebyl... Podobné filmy: Iluzionista ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bravúrne komponovaný film. Ten spôsob podania príbehu ma naozaj nadchol. Bohužiaľ, samotný príbeh už taký úžasný nie je. Minimálne v závere - s tými rozuzleniami mám fakt problém a prinútili ma nakoniec strhnúť jednu hviezdičku. To sci-fi mi vadí, nechcel som, aby v tom bolo sci-fi. Táto výhrada je čisto subjektívna, druhá bude objektívna: druhé rozuzlenie (týkajúce sa Baleovej postavy) som tušil už niekde v polovici filmu a do konca som dúfal, že nedostanem tú najklasickejšiu, najotrepanejšiu formu "deus ex machina". Bohužiaľ, presne to som dostal. Škoda. Možno keby som toto klišé nevytušil už asi tak hodinku pred "prekvapivým rozuzlením", tak by som si to bol vychutnal, ale toho musel prekuknúť aj priemerne bystrý divák. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

4 a půl*. Návrat k rafinovanému vyprávění a určitě nejlepší Nolanův film od MEMENTA. Zamrzel jen doslovný závěr. Kdyby místo polopatické vysvětlovačky Nolan použil elegantější řešení, třeba v podobě náznaků a potrápil tak divákovy závity, byl by to ´dokonalý´ zážitek. Nicméně s každým přibyvším filmem dvojky N+N platí, že "nápady bratří Nolanů míti, filmařskými legendami v budoucnu býti". Trumfem je každopádně herecké obsazení - moc pěkná role Michaela Cainea, až nelidsky charismatický David "Tesla" Bowie a především Christian Bale - herec mnoha tváří a všechny mu věříte. Když nahodí svůj typický lišácký úsměv, hned byste s ním zašli na pivko, naopak před jeho zlověstným výrazem byste nějraději zalezli někam pod stůl :o). Atmosféra je mňamózní, samostatnou kapitolou jsou zde použité dekorace, ty by zasloužily nějaké speciální filmové ocenění. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (57)

  • Ve scéně, kdy se Borden (Christian Bale) v divadle chystá chytit letící kulku do ruky, je možné na plakátě za ním vidět pod jeho pseudonymem "Profesor" jméno Harry Dresden. Je to odkaz na stejnojmennou postavu z knižní série "The Dresden Files" spisovatele Jima Butchera, kde je Harry Dresden rovněž iluzionista a kouzelník. (cihlenka)

Související novinky

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama