Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh...). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel... Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Ten příběh je zároveň tak neuvěřitelný a tak jednoduchý, že bych se nedivil, kdyby byl podobný příběh už napsán. - Boccacciem, Goldonim nebo třeba Molièrem. (Kdyby to tak skutečně bylo, tak to bych se před Cliffordem Irvingem sklonil jako před králem - oklamat nadvakrát, to nedovede jen tak někdo. :)) Ať tak či tak, tuto lahůdku prostě musím ocenit pěti hvězdičkami - nejsem si totiž vědom, že by někdo někdy natočil napínavou renesanční komedii s poselstvím. :) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Slušné zklamání. I kdybych měla ocenit jednu z nejlepších rolí Richarda Gera v posledních letech, i kdybych chtěla poukázat na krásnou realitu tohohle snímku (třeba dnes už se skutečně ví, že Nixon peníze od Hughese v tom '56 vzal a nejen od něj), i kdybych skákala nadšením, že se někdo zase rozhodl vyprávět příběh z mého nejoblíbenějšího období historie, pořád mi bude připadat, že na tom filmu jsou nejzajímavější dobové záběry a titulky před koncem aneb jak to bylo dál. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

No to mě podržte - Richard Gere doopravdy umí hrát! Parádně si střihnul chlapíka, kterému já osobně dosti rozumím a vlastně i závidím, že svou genialitu dokázal takhle prodat. Což je dozajista dáno dobou, neumím si představit, že by šel takovým způsobem oblafnout současný systém. Každopádně se jedná o skvělou "doplňující literaturu" k filmu Duel Frost Nixon. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Hezky vystihnutá atmosféra 70. let. Překvapivě slušný výkon od Gera, překvapivě slabý výkon Moliny a hezká muzika. Příběh bohužel není nikterak strhující a ani Lasse Hallström není režisér, který by ho nějak pozvedl svým stylem (spíše naopak některé potencionálně dramatické situace zabíjí až laciným symbolismem - hrozící prozrazení podvodu = alarm na schodech apod.) . Celkově vzato další průmerný životopisný film o člověku, kterého v ČR nikdo moc nezná, který napsal (falešnou) biografii o člověku, jež v čechách není znám o moc víc. PS:Doporučuji pouze lidem, které fascinuje osobnost Howarda Hughese. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dobrou přípravou pro sledování tohoto filmu je Scorseseho Letec a stejnojmenná kniha Charlese Highama, která (na rozdíl od scénáře) mapuje i závěrečnou fázi života výstředního milionáře Howarda Hughese. I bez znalostí obého si však užijete příběh o tom, jak se nakonec do svých lží zamotá každý (a je jedno, zda se jmenuje Clifford Irving nebo Standa Gross) a že někdy je opravdu dobré ty pasáže o sodomii vypustit. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Okrem New Yorku a Kalifornie pracovali filmári aj na karibskom ostrove Portoriko. (MikaelSVK)
  • Vo filme je pripravovaná autobiografia označená krycím menom "Projekt Octavio". Alfred Molina, ktorý si v tejto snímke zahral Dicka Suskinda, stvárnil doktora Otta Octaviusa vo filme Spider-Man 2 (2004). (MikaelSVK)
  • Knihy, které jsou spalovány ke konci filmu, jsou ve skutečnosti přebytečnými kopiemi knihy “Knife of Dreams“, jež je v pořadí jedenáctou novelou série “Wheel Of Time“ od Roberta Jordana. V jednom záběru je dokonce vidět logo této knižní série a vložená skládací mapa. (becki_tu)

Reklama

Reklama