Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh...). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel... Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (87)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Taká veľmi príjemná a svižná filozofická hračka na tému podvod. Neprekvapivo sa budeme po filme pýtať, kto je tu najväčší podvodník. Nie kto je podvodník, pretože tí sú tu všetci. Skoro ako podvod mi pripadá tunajší priemer, pretože tak inteligentná zábava nevychádza zpoza dverí Hollywoodu každý týždeň. Že bol potom film prepadákom, je iba smutná realita. Film pripomenie Čistú dušu a v mojich očiach Hallström víťazí. On aj Howard však víťazia vždy, keď natrafia na podobnú oldschoolovú látku a nesnažia sa byť silou mocou in, čoho sme u nich boli viackrát svedkami. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Sinusoida znázorňujúca úroveň kvality filmov Lasse Hallströma sa týmto filmom znova dostala do jemne klesajúceho štádia. Po prekvapujúcich filmoch v predchádzajúcom roku prišiel mierny útlm. Lasse si vzal do hľadáčika námet, ktorý sa stal pred dvoma rokmi nepatrným kameňom úrazu aj pre jeho (dovolím si povedať skúsenejšieho a kvalitnejšie filmy točiaceho) kolegu Martina Scorseseho. Napokon ale veci točiace sa okolo sporného života Howarda Hughesa tento film pojal z úplne iného uhla pohľadu. Film sa nepriamo dotýka viacerých momentov novšej americkej histórie, či histórie filmového priemyslu a tak film určite nie je určený pre najširšie publikum, pre komplexnejší zážitok by som odporúčal niečo si zistiť aspoň o spomínanom Howardovi Hughesovi. Samotná skutočnosť, že fraška takéhoto rozsahu sa však niekedy skutočne stala, je perfektným hnacím prostriedkom, aby diváka udržala v napätí, ako sa to celé vyvinie. Nedeptá diváka ani nejakým ťažkým psychologickou, či dramatickou atmosférou, celý dej sa nesie v duchu vlažnej a čerstvej atmosféry. Tú paranoickú vsuvku si však mohol Lasse odpustiť. Herecky je film podložený veľmi slušne, Gere predvádza uspokojujúci výkon, Molina ho však s prehľadom prehráva. 70%. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Strhující Richard Gere a zajímavý Alfred Molina, jsou dva muži, kteří byli tak senzace chtiví, až se jim to nevyplatilo. Podivínský miliardář Howard Hughes (ano ten, co ho tak geniálně ztvárnil DiCaprio ve filmu Letec) už celé roky nevychází na veřejnost, a tak Gera v roli spisovatele Clifforda Irvinga napadne o něm přinést fiktivní informace a přesvědčit veřejnost, že s Hughesem je v kontaktu a následně o tom všem vydat knihu. Všechno klape do té doby, než se to provalí a já Gerovi držel pěsti, aby mu to vyšlo a aby se nic neprovalilo, ale přesto to nepomohlo. Výsledkem je vynikající film s vynikajícím Gerem, který k plnému hodnocení neměl daleko. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Ten příběh je zároveň tak neuvěřitelný a tak jednoduchý, že bych se nedivil, kdyby byl podobný příběh už napsán. - Boccacciem, Goldonim nebo třeba Molièrem. (Kdyby to tak skutečně bylo, tak to bych se před Cliffordem Irvingem sklonil jako před králem - oklamat nadvakrát, to nedovede jen tak někdo. :)) Ať tak či tak, tuto lahůdku prostě musím ocenit pěti hvězdičkami - nejsem si totiž vědom, že by někdo někdy natočil napínavou renesanční komedii s poselstvím. :) ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Tak mě napadá, vzhledem k dodatku, proč to prostě nevydá v Evropě, když mu to nechtěj vydat v USA? ;-) Ale to fňuk.... Film to byl na pohodu, přepisovala jsem si u něj dějepis a stíhala jsem s poklidem oboje, takže nedokážu říct, jestli je nudnej, neboť já jsem se u toho ani chvíli nenudila /viz. D. XoD/. Ale ten konec, kde už nebylo co na přepisování, jsem si docela užila a líbilo se mi, jak se Irving tolik vžil do Hughese. To bylo vážně dobrý, aspoň si nemusím stěžovat na "realisticky pojetý pád do bazénu", jak jsem měla v plánu před tím, než mi to bylo dovysvětleno... :-) Každopádně určitě nebudete litovat, když snímek shlédnete. Třeba se naučíte vymýšlet neprůstřelné báchorky. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Příběh je založen na skutečných událostech ze života amerického spisovatele Clifforda Irvinga, který je známý hlavně díky “ověřené biografii“ Howarda Hughese. Ukázalo se však, že šlo o jeden velký promyšlený podvod. (becki_tu)
  • Okrem New Yorku a Kalifornie pracovali filmári aj na karibskom ostrove Portoriko. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama