Reklama

Reklama

Špionážní thriller z prostředí FBI byl natočen na základě skutečných událostí. Mladý agent O´Neill je pověřen sledováním svého nadřízeného Roberta Hanssena, který, jak se ukáže, už léta pracuje pro ruskou stranu…  V květnu 2001 byl zatčen Rober Hanssen, agent amerických tajných služeb a specialista na IT zabezpečení, který byl později usvědčen z patnáctileté spolupráce s ruskými špióny. Šlo o největší informační průlom v dějinách USA.
Americký špionážní thriller vypráví příběh mladého agenta FBI Erica O'Neilla, který je pověřen, aby sledoval svého nadřízeného Roberta Hanssena kvůli podezření ze sexuální úchylky. Eric však zjistí, že je to věřící katolík a věrný manžel, a začne k němu vzhlížet s úctou jako k „prototypu“ vzorného amerického občana. Když však posléze vyjde najevo pravda, musí vedle nepříjemného prozření a manželské krize řešit také dilema, jak nezklamat dobrého přítele a zároveň poctivě plnit pracovní povinnosti...
V hlavních rolích držitel Oscara Chris Cooper a Ryan Phillippe, režii má Billy Ray. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

-dRaGoN- 

všechny recenze uživatele

Thriller z prostředí FBI natočený na motivy skutečných událostí. Osobně bych očekávál filmové zpracování největšího úniku informací z FBI z trošku většího záběru. Děj je situován až dva měsíce před samotné zatčení Roberta Hanssena (Gary Cooper), kdy je do jeho kanceláře nasazen nováček FBI Eric O'Neill (Ryan Phillippe), který doufá že mu tento nejednoduchý úkol pomůže stát se plnohodnotným agentem FBI. Postava zrádce Hanssena je tak bohužel vykreslena jen z části, nedozvíme se příliš informací o tom jakým způsobem v minulosti jednal, jaké byly pohnutky aj. Možná v tomhle není jasno ani v oficiálních spisech, nicméně od filmu bych očekávál trochu víc. Klavírní hudba na pozadí z not Mychaela Danna jen utvrzuje fakt, že jde spíš o komorní drama, atmosféra totiž vcelku zaostává. Tenhle snímek však staví na výborných hereckých výkonech hlavních představitelů a režii. Škoda jen toho slabšího scénáře, tenhle námět měl určitě navíc. 75% ()

bogomira 

všechny recenze uživatele

Chris Cooper táhne celej tenhle film na zádech jak Obelix obelisk, zatímco Ryan Phillippe je sice snaživej, ale dost nezajímavej týpek. Vcelku podařenej zástupce žánru je podle skutečný události a sleduje historii z jinýho úhlu než starší filmik s Williamem Hurtem. Udrželo to moji pozornost, takže bez problému za tři. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ja sa uz tych trojpismenkovych organizacii asi nezbavim - pustim si film, ze aspon trochu oddychnem od - izmov a trojpismenkovych konin - hovno!Teda pardon, mne to zase uslo, chcel som napisat, ze som sa prepocital. Tuna sa jedna konkretne vola Federal Bjuro od Investigejsn, a ide tam o to, ze zatkli akehosi agemnta, ktory pracoval pre dalsi stat, ten sa vola ze Rusko. Videl som uz ja dpost spionaznych filmov, vedie u mna kult ako Where Eagles Dare, alebo hoci aj Lumetov Selhani Vylouceno, popripade aj Enemy of the State mam radsej. Reziser Billy Ray mi nic nehovori, tempo nudne, kulisy akurat na urovni a trochu sa dali aj dialogy. Chris Cooper sa snazi byt presvedcivy, ale nejde mu to, ne, ne . 51 % ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmy o špiónoch a tajných službách si dnešný divák predstavuje nabité akciou a nebezpečnými kaskadérskymi kúskami. V dobe, keď nám túto víziu do hláv vsugerúvajú príbehy o agentoch ako James Bond, či Ethan Hunt, sa potom takéto filmy strácajú v dave. Pritom sú práve podobné príbehy tie, ktoré by nám mali priblížiť skutočný život týchto tajomných postáv medzinárodných špionážnych sietí. O deji vo filme, podporenom skutočnými udalosťami, preto nemožno hovoriť ako o nejakom veľkom klišé. Príbeh samotný mal čo ponúknuť, akurát spracovanie si pýtalo viac zručností, ako bol režisér schopný predložiť. Herci sa však predviedli v pomerne jasnom svetle a film ako celok mal veľmi slušnú úroveň. 75%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Osudové setkání nenápaditě, leč svědomitě kopíruje dobře známou šablonu „infiltračního“ thrilleru o hře na důvěru, při které hlavní hrdina mnoho důvěry ztratí a navíc začne pochybovat o vlastních životních hodnotách. Pointu známé od prvních vteřin, takže o překvapení JE nouze a situaci nezachraňuje ani pár scén z kategorie „čas se krátí, podezřelý blíží“, ve kterých nikdy nejde o život, tudíž jde… však víte oč. Teprve druhému režisérskému počinu Billyho Raye nelze po stránce režisérské mnoho vytknout, inteligentní dialogy dokáže s mírou prokládat dobře zinscenovanými sekvencemi pulzujícími napětím, ale dech mi sebrat nedokázal. Vše je jaksi televizně uhlazené a jak už jsem napsal – předvídatelné. Primárním důvodem, proč Breach zhlédnout jsou, krom spousty informací o médii nepříliš proklamovaném případu, výtečné herecké výkony. V hlavní roli (a poprvé na zaslouženém prostoru) exceluje Chris Cooper jako záporná postava, která to vlastně myslí dobře a jejíž trestná činnost je pouze logickým důsledkem chorobné oddanosti své vlasti. Navzdory častým návštěvám kostela, je to právě duševně síla, co mu schází k učinění radikálnějších kroků nezbytných pro uniknutí z ubíjející rutiny každodenního života. Vlastně ani není moc patrné, proč chce FBI tohoto na pohled neškodného chlápka dostat za katr, což se závěrečným titulkem o doživotním vězení s nejpřísnějším režimem vyznívá až ironicky. Zajímavě se začíná profilovat Ryan Philippe, který předvedl, že jeho schopnosti nejsou limitovány rolemi upravených hezounů v jednoduchých teenagerských romancích typu Velmi nebezpečných známostí. Ústřední herecký trojlístek pak kompletuje Laura Linney, která si dokázala mé sympatie získat i navzdory zákeřnější povaze své postavy. S rozumnými očekáváními vám Breach dokáže nabídnou rozumnou zábavu a dle vlastního přesvědčení vás svým balancováním na hraně obou stran utvrdí v buď pozitivním či negativním názoru na ty velké spojené státy kdesi za vodou. 75% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Auto, na ktorom jazdí Robert Hanssen (Chris Cooper) a ktoré mu kvôli prehliadke rozoberú agenti, je Ford Taurus GL. (Laslo)

Související novinky

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama