Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Klasická zápletka o pomstě až za hrob, podávaná na pozadí nádherných scenérií. Nicméně to má ještě něco navíc a nemyslím tím velmi dobré výkony Brosnana a Neesona. Přirovnání k Proposition už tu několikrát proběhlo, ale mě to svým způsobem připomínalo i Apploosu, kterou jsem viděl dříve než Seraphim Falls. Také tam byla otřepaná zápletka, také to nebyl scénáristický skvost a také dialogy nestály za nic. Ale mě se to zkrátka líbilo a stejně tak se mi líbil Van Anckenův film. Prostě to na mě působilo opravdově a navíc se to nebálo i trošku zafilozofovat - Studi a Anjelica byli skutečným bonbónkem. Škoda toho konce, ale i tak je to velmi solidní záležitost. 75% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Konfederační kapitán Ahab na stezce pomsty za Yankee Moby Dickem.. Westerny, kde mají všichni vybělený chrup, tvář jak z reklamy na Gillette, čerstvě vyprané a nažehlené šaty a už z dálky voní levandulovou pěnou z horké koupele, mají u mě vždycky ztíženou pozici, takže v tomto ohledu Seraphim Falls rychle získalo na kreditu. Banální revenge historka sice trošku bojuje se scénářem, ale špinavá surovost s železitou pachutí krve v ústech, ikonické záběry otevřené krajiny či hudba H.Gregsona-Williamse (fajnšmekři najdou i Goldsmithův motiv z Pattona) vás s přehledem dovedou až k alegorickému, ne ke všem divákům vstřícnému solnému jezeru, kde úřadují indiánský převozník, pekelná šmejdice s všelékem a poznání, že válka jednou skončí i těm, co nejsou mrtví. Tržbami i divákem neprávem opomíjený kousek z westernové vlny 21.století, v níž se dbá na realismus, nejednoznačnost postav a existenciální prvky. Apropo, kapitán Brosnan umí s vnitřnostmi opravdu veliké věci.. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jakoby nestačilo, že na první pořádný film si člověk v sobotu musí počkat až do půl jedenácté. Jakoby nestačilo, že běží na programu, který co dvacet minut dává průchod reklamním orgiím. Nestačí ani to, že každých pět minut doprostřed obrazovky nacouvá pestrobarevný vozíček a vysere ze sebe nápis Obchoďák. Nic z toho nestačí, a tak Prima ve snaze zdokonalit servis filmovým fanouškům utíná závěrečné titulky s nástupem prvního akordu. Ach, teď se dopouštím drobné křivdy; ona je neutíná, ona jim vyhraňuje totožný prostor jako tomu pestrobarevnému košíku, zatímco se na mě už vesele směje nějaká nána s jogurtem v pazouře. Bravo, tleskám a klaním se, líbám vaše velectěná lordstva, no a kdyby to jen trochu šlo, polechtal bych vás nosem za ouškem a vyznal vám lásku. Hovada! Vyzývám vás na souboj muže proti muži. Buďte si jisti, že nedožijete rána. P.S: Průměrná spotřeba Pierce Brosnana v tomto filmu: tři koně na sto kilometrů. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poctivej chlapskej duel. Brosnan vs. Neeson je výtečná kombinace. Každej jsou úplně jinej a od začátku není ani trochu jasné, na kterou stranu se má divák přidat. Kdo teda bude hlavní padouch? Parádní exteriéry od sněhových plání po mrtvou poušť, pár mystických okének, trošku teologický závěr. Velmi dobré...80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ja L. Neesona môžem. V tomto prípade sa mi však zdá, akoby nevyužil svoje kúzlo osobnosti v plnej miere, hrá tu iba na pol plynu. Príbehovo je to tiež veľmi fádne, nudnejšie a bez výraznejšieho emocionálneho potenciálu. Postupné odkrývanie spoločnej tragédie oboch rivalov som si tiež predstavoval inak. Ešte šťastie, že veľa tu vynahrádza pekná príroda a vynikajúca práca kamery. Čakal som viac, ale nie som ani vyslovene sklamaný. 60/100 ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Liam Neeson a Pierce Brosnan povedali, že pri tvorbe tohto filmu si užili najväčšiu zábavu vo svojej kariére. Ako deti milovali westerny a boli nadšení, že si konečne v jednom môžu zahrať. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama