Reklama

Reklama

Mládí v hajzlu

  • USA Youth in Revolt (více)
Trailer 2

Mládí v hajzlu je komedie o dospívání, která na pubertální touhy i vzpoury nahlíží svěžím a neotřelým způsobem. V hlavní roli filmu, který vznikl podle slavné knižní předlohy C.D. Paynea Mládí v hajzlu, se představuje Michael Cera (Juno, Superbad). Nick Twisp (Cera) je zvláštní, ale milý mladík s citem pro pěkné věci, jako jsou Sinatra a Fellini. Na rodinné dovolené se Nick beznadějně zamiluje do krásné a svobodomyslné dívky jménem Sheeni Saunders (Portia Doubleday), ale rodina, vzdálenost a žárliví ex-milenci jejich lásce vůbec nepřejí. Proto Nick s výrazným přispěním Sheeni opouští svůj nudný a předvídatelný život a vytváří své rebelské alter ego: Françoise. A François – se svou kravatou, knírkem a cigaretou - se nezastaví před ničím, co by mu bránilo být s Sheeni. Nick Twisp se ocitá na cestě sebezničení, která pro něj bude mít nepředvídatelné a neskutečně legrační důsledky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (394)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Knižní série Mládí v hajzlu je nezpochybnitelný kult, přičemž každý díl tohoto božího čtiva je tak napěchovaný nápady a gagy, že by k jeho přepracovaní do filmové podoby nejlépe posoužila seriálová forma, neboť prostor jediného celovečerního filmu, pro který bylo nakonec svoleno, je vzhledem k obsahu prostě nedostačující. Výsledný film je tak celkem zkratkovitý až episodický a nemálo věcí v něm zůstává opomenuto. Není čas na budování atmosféry zapadákova nebo hlubší psychologie, a tak je celé vyprávění ve výsledku vlastně jen velkým řetězcem gagů a postavy v něm účinkující zase působí dojmem plochých (avšak zábavných) karikatur. Toto konstatování není nutné brát jako přímou kritiku, jelikož Mládí v hajzlu s tímto přístupem nestihne nudit a – ač v umírněnější formě – obstojně baví a zaručeně rozesměje. Michael Cera je jako Nick Twist úplně přesný (stárne ten kluk vůbec?), v roli alter-ega Francoise dokonce boží a Steve Buscemi, Justin Long a Ray Liotta se v menších partech také neztratili. Celé to je solidní prča, ale dojem uceleného filmového zážitku toto dílo u mě nedokázalo vyvolat. Mírné zklamání. 70% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Fiktivní deníky Nicka Twispa z pera amerického spisovatele C. D. Payna osobně řadím k tomu nejvtipnějšímu, co jsem kdy v životě četl. A nebál bych se skoro prohlásit, že tato knižní série v Česku získala skoro kultovní status, především zásluhou kongeniálního českého překladu Tamary Váňové. Shodou příznivých okolností jsem český překlad této výjimečné prózy objevil v senzitivním období dospívání, kdy byl Paynův hrdina v podstatě můj vrstevník, a pro jeho trable jsem měl tedy více než pochopení. Dodnes si z té báječné četby pamatuji, jak jsem se u ní doslova chechtal nahlas jak pominutý a hltal stránky rychlostí blesku, abych na konci třetího dílu zarmoucen dočetl poslední stránku, a jal se celou tu zběsilou jízdu číst znovu a znovu. Opakuji radši ještě jednou, nic vtipnějšího jsem v životě zřejmě nečetl a dodnes si z ní většinu pamatuji skoro nazpaměť. S nadšením jsem proto přivítal skutečnost, že filmaři koupili práva na první tři díly a na světě už je filmová adaptace toho prvního. Po jejím zhlédnutí mohu s radostí prohlásit, že se více než vydařila. Po stránce vtipu sice nedosahuje ani desetiny oné geniality knižní předlohy, ale stále je to výtečná komedie, která mi připravila velmi příjemnou hodinku a půl. Film se sice místy od knihy odlišuje - děj je z devadesátek přenesen do současnosti, filmový Nick je starší, nemá akné a celkově působí tak nějak utáple v porovnání se svou knižní předlohou - ale duch knihy byl na plátno převeden poměrně zdařile. Za největší slabinu snímku považuji obsazení hlavních rolí - Michael Cera se drží na mém soukromém seznamu neoblíbených herců hodně vysoko (hned za Melem Gibsonem, Tomem Cruisem, Benem Stillerem a hlavně Janem Budařem). O obsazení role Sheeni Saundersové se radši ani nevyjadřuju. (To už tam ošklivější herečku neměli? V knize je Sheeni samotné ztělesnění sexu, Kriste!). Naopak mě potěšilo obsazení Steva Buscemiho do role Nickova otce a animované sekvence, byť se začínám obávat, jestli se s nimi v tomto typu filmů v poslední době nerozhl pytel (Juno, Můj vysvlečenej deník...) Celkově si dovedu představit - a výrazně bych ocenil - kdyby se tato filmová adaptace mnohem více odvázala. Na můj vkus se strašně drží při zemi a nikdy nevykročí z ochromujícího kruhu politické korektnosti a americké prudérie. Zbytečně - kdyby to tvůrci rozjeli naplno - a hlavně obsadili roli Nicka někým vhodnějším - šlo by o filmovou událost minimálně desetiletí. Takto vznikla "jen" velmi obstojná komedie, u níž se pobaví nejen znalci předlohy. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ukázkový případ,jak totálně zabít skvělý námět v podobě knižní předlohy.Je to sice už nějaký pátek,co sem četl knížky,ale tohle se opravdu nepovedlo.Z knižní poetiky a hlavně humoru nezbylo ve filmové podobě vůbec,ale vůbec nic.Moje očekávání nebyla nikterak přehnaná,ovšem minimálně komedii sem očekával a nedočkal sem se.Youth in revolt je nemastná,neslaná,zdlouhavá a hlavně opravdu nevtipná záležitost a to je vzhledem k potenciálu,který skrývala knižní předloha opravdu velký průser.Relativně slušné obsazení to tentokrát nezachrání.Liotta,Buscemi,nebo Justin Long se filmem spíše mihnou a Michael Cera je tentokrát těžce mimo...20% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Knihy jsem teda nečetl, ale jak jsem dokoukal tenhle film, docela rád bych si je sehnal. Chtěl bych vědět, jak to s Nickem dál dopadlo, protože tenhle film pořád ukázal jenom část jeho života. A kromě toho, že byla dost bláznivá, byla co se týče dialogů taky docela solidně střelená. Nicméně mi přítelkyně, která knihu četla, řekla, že to je tak i v knize a tak jsem na to taky nahlížel. Film je jinak klasika. Mlaďas prahne po holce, a udělá pro to všecko. Jen je trošku jinej, než ostatní a udělá věci, které zase tak moc normálně nevypadají a způsobí ve výsledku to, že bude mít mládí v hajzlu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Tento snímek má patrně štěstí v tom, že proces zapomínání u mne funguje naprosto spolehlivě. Mnoho let po přelouskání knihy jsem si pamatoval již jen pár nezapomenutelných záblesků a tak se mohu směle vyhnout srovnávání s tištěnou předlohou. To nic nemění na tom, že komedie je to veskrze průměrná a mnoho filmových cest k prvnímu zasunutí bylo daleko zábavnějších. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (12)

  • Natáčanie prebiehalo v Ann Arbor, Detroit, Ferndale, Frankfort, Hazel Park, Lake Leelanau a Royal Oak, Michigan, USA. Film sa natáčal od 12. júla do 7. septembra 2008. Časť tohto filmu bola natočená v skutočnom parku prívesov vo Wixom, Michigan. (Arsenal83)
  • Otec Nickiho Twispta (Steve Buscemi) a později i Nick Twisp (Michael Cera) jezdí ve filmu v BMW 3 E46, ale automobil se ve filmu několikrát změní z verze před faceliftem na verzi po faceliftu a obráceně. (BanditaX)
  • Mládi v hajzlu: Original Motion Picture Soundtrack byl vydán 5. ledna 2010 Lakeshore Records. Samotný film obsahuje 19 skladeb a 9 z nich je přímo z oficiálního soundtracku. (griph)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno