Reklama

Reklama

Příběh z pera Richarda Harrise mapuje čtyři dny v životě Flukea Kelsa, trochu zpustlého bývalého oxfordského profesora historie, který se ocitne v Moskvě na konferenci k nově otevřeným sovětským archivům. Jedné noci jej v hotelu navštíví bývalý důstojník NKVD a osobní strážce šéfa tajné policie Lavrentija Beriji. Tento starý muž tvrdí, že byl v době Stalinovy smrti na jeho dače a pomáhal Berijovi ukrást diktátorovy tajné spisy. Kelso se rozhodne, že své poslední ráno v Moskvě využije k tomu, aby prověřil mužovo vyprávění. Ale z neškodné otázky v Leninově knihovně se brzy stává smrtící hon noční Moskvou až do severního Ruska a do pustých lesů poblíž přístavu Archangelsk u Bílého moře, kde se téměř po půl století ukrývalo poslední Stalinovo tajemství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Předloha od Roberta Harrise, autora oceňované Otčiny je podstatně temnější a atmosféričtější. Filmová adaptace od ní uhnula v jednom podstatném a v jednom vedlejším bodě. Jak se dalo čekat, nebyla to změna k lepšímu. Důsledkem toho není příběh tak úderný, ani tak paranoidní. Robert Harris psal knihu v devadesátém osmém roce, tedy v době kdy na tom bylo Rusko nejhůř od Bitvy u Moskvy v roce 1941. Po pěti letech Putinova vládnutí za sebou mělo pět let impozantního ekonomického růstu, a volební výsledky komunistů spadly na polovinu, což atmosféře také neprospívá. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film je vlastně "malý seriál" a taktéž je na DVD natočen. Ale to je nejmenší kaz. Co mě více zaujalo, je možnost, že skutečně někde Stalinův potomek může být. Ačkoliv o tom pochybuji. Stalin měl jediného syna, který padl do německého zajetí. Němci nabídli Stalinovi výměnu zajatce za prominentního německého generála, jinak že bude jeho syn popraven. Co myslíte, že Stalin udělal ? Nevydal generála a klidně nechal syna popravit. Tak tvrdý to byl člověk a tak nekompromisní je ruská povaha k nepříteli. Zpět k filmu. DANIEL CRAIG hraje báječně, a jako historik z USA jde do situací, při kterých by i voják možná zaváhal. Trošičku mi tam vadil fakt, že Američané ještě nezažili ruskou zimu. Tak např. žáden Němec, který tam kdy byl, by neběhal na Sibiři v zimě jedině v saku a s rozepnutou rozhalenkou. Prostě při - 36° mrazech by vydržel akorát 15 min. a ne, aby se honil s vojenskou policii po lese. Neznalost hřích však neomlouvá. Ale jinak film má napětí a rychlý spád. ()

Reklama

deckardx 

všechny recenze uživatele

Vyborny televizni film, ktery by si urcite nezadal s nekterymi z filmoveho platna.. I na svou delku to ma spad a temer se nenudite... Daniel Craig a stejne tak jeho ruska pritelkyne podavaji vyborny vykon a vydavaji se po stope Stalinova syna - trosku mi to patrani prijde na zpusob Sifry mistra Leonarda trosku jinak a trosku jinde.. Asi cele se to tocilo v rusku a to dodava jistou autenticnost a atmosferu.. Urcite jeden z povedenejsich filmu, ktery se nemusi stydet za sve televizni parametry, ktere vubec nejsou videt.. Panove z BBC se vytahli a pripravili pekny zazitek.. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rusko je zvláštní země, kterou se nedá pochopit z několika filmů, ale mohl jsem se setkat s ženou, která byla schopná při jménu Lenin začít mluvit o Slunci na nebi a až božské dokonalosti. Osobně mám ruskou tématiku rád, proto mě Archangel zaujal, i když svým (televizním) rozdělením má zbytečně dost vaty a docela se táhne. Naštěstí Daniel Craig je skvělý a atmosféra o nic horší, přestože se film výrazně táhne, hudba a prostředí vcelku zvládají držet divákovu pozornost. Docela by mě zajímalo, zda by v Rusku další Stalin našil tolik podpory i v moderní době... ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Stejné téma, jako má THE BOYS FROM BRAZIL, jenom se tentokrát jedná o Stalina. Nechce se mi věřit, že by ale měli Stalinisté v Rusku tak silnou pozici, jak nám představuje tento film. Na druhou stranu ale Stalinův duch a odkaz hned tak nikam nezmizí, podobně jako ten Hitlerův. Obou diktátorů se totiž lidstvo vzdává dost neochotně... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Stalin měl ve skutečnosti dva syny, a to Jakova, který zemřel v německém zajetí, a Vasilije, kterému se stal osudným alkoholismus. Současně měl také dceru Světlanu. (vesper001)
  • Natáčení probíhalo v Rize v Lotyšsku a v ruské Moskvě. (Terva)

Reklama

Reklama