Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Kombinace severské a čínské pověsti, které společně vypráví příběh nekonečného boje za lásku. Trochu jiná pohádka "O statečném kováři". Skutečně příjemný počin, který v sobě snoubí klasickou čínskou bojovou školu a poněkud novější způsoby režiséra Annily, který tu vytvořil opravdu povedený mix fantasy a romantiky. Vlastně se to dá jen těžko popsat, ale výsledek stojí opravdu za zhlédnutí. 75% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Podľa obrázkov z filmu som čakal podobný historický opus ako Tiger a drak alebo Hrdina, ktorými som bol fascinovaný, no to, že ide hlavne o fínsku produkciu, ma malo varovať. Takú nudu by totiž Číňania nikdy nenatočili, veď dokonca aj tých pár súbojov je hrozne nudných a amatérsky natočených (odhliadnuc od faktu, že lietajúci Fín pôsobí smiešne, pokiaľ to nie je Matti Nykänen, Toni Nieminen alebo Janne Ahonen) a každou vetou, každým gestom ako by chcel režisér divákov zámerne uspať. Časť zo súčasnosti je totálna blbosť, no žiaľ, ani historická časť to príliš nezachraňuje. Toto sa fakt nepodarilo, s takouto legendou nech si idú Fíni niekam... ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Pro ty, kteří mají rádi mytologii, jde o lahůdkovou záležitost. I když je Věčný bojovník tak trochu guláš Kalevaly a staročínských mýtů, funguje skvěle. Prolínání doby kdy vše začalo a doby kdy "to" opět začalo, nijak neruší a neubírá na srozumitelnosti. Kalevala je pro většinu lidí téměř neznámá, takže i když jde o jeden z univerzálních příběhů, je velmi osvěžující nechat se jím provést a vidět ho "severskýma očima". Na tak nízký rozpočet (necelé 3 mil. USD) je po vizuální stránce hrubě nadprůměrný. Pokud ale čekáte akční nářez plný drátkové choreografie, tak budete zklamaní. Něco malinko tam je, ale jen jako vyjádření sporu mezi postavami, ne však jako přehlídka bojového umění. Ovšem to málo co tam je, dává tušit, že by i to Annila zvládnul. Hudba pomáhá vytvářet atmosféru, která nepůsobí stísněně, ale spíš tak nějak nevyhnutelně. Věčný bojovník je kompaktní film, naprosto nepodobný 99% sračkoidních filmů západní produkce a pokud máte aspoň nějaké povědomí o mytologii obecně (a nemyslím tím ze sledování Xeny) a nebolí vás přemýšlet, rozhodně stojí za shlédnutí. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Impozantné skĺbenie dvoch mytológií (známej severskej Kalevaly a čínskeho mýtického portrétu hrdinu, ktorého ničí jeho bremeno) naprieč časom a priestorom v odsúdení na večný súboj. Neustále plynulé prechody medzi dvoma časovými rovinami vytvárajú nevšednú naratívnu štruktúru, pomyselne inšpirovanú revolučným prístupom v diele Davida W. Griffitha (Intolerance), ktorá miesto toho, aby začala pripomínať podivnú zlátaninu bez ladu a skladu, začína postupne vrstviť formálne postupy (dôraz na choreografiu v bojových scénach, výborná práca s efektnými spomaľovačkami, pomalé tempo a severská chladnosť v miernych pasážach, montáž využívaná takým spôsobom, že divák nikdy nevie dopredu odhadnúť ďalší prechod) a mytologické prvky ako na bežiacom páse (hrdina v odlúčení, hľadanie lásky, démon, zrada, opustenie) - tým sa hrdinove "Ovládam vedomosti dvoch národov." stáva charakteristickým pre celý film. Špecifické snímanie scény, ktoré sa občas vytiahne s nečakanou zmenou alebo detailom, a teda obrazová zložka tu je vo vzťahu k hudbe a slovám rovnocenná (ako tu už bolo viac ráz pekne vystihnuté). Neznásilňuje sa teda ani obsah v prospech formy, ani naopak (byť človeku neznalému kalevaly, ktorý nie je fanúšikom žánru a hľadá čosi iné, môže prísť až zahltený dialógmi a výkladmi z mytológie, ktoré pomáhajú osvetliť príbeh). Krásne je možné prelínavosť motívov príbehu, hudby a obrazu sledovať v scéne súboja Sintaia a Pin Yu, v ktorej boj postupne prechádza v tanec a následne späť v ostrý boj, podporený premenlivou hudbou, čím odráža motív súboja pravej, skrytej lásky a novej, prepukajúcej vášne. Antti-Jussi Annila má filmárčinu v krvi, to je z transendentálne-mýtického Jadesoturi cítiť na sto honov. Napriek sprvu rozporuplnému dojmu z obsadenia sa Tommi Eronen ukázal ako skvelá voľba a Markku Peltola si so svojou rolou poradil nemenej obratne. Jing Chu Zhang je prosto okúzľujúca (a tieto dojmy z nej nemám po prvý raz). Možno to nie je film pre každého, ale to neznamená, že by ste ho mali obchádzať. Práve naopak - minimálne uvidíte niečo, čo ste takmer istotne ešte nevideli. Jadesoturi však toho ponúka omnoho viac - a vie, kedy skončiť. 85% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 3/10 Děj 2/10 Hudba 4/10 Akce 5/10/// PLUS: spojení čínské mytologie a finského eposu může být pro diváky lákavé, pro zasvěcené diváky pak zcela určitě jasná volba (severní sousedé si film užijí), stejně tak je poutavě udělaný přebal DVD, který prostě chcete mít ve své sbírce, akční scény mají úroveň MÍNUS: škoda, že akčních scén není víc, nic neříkající vyprávění, pomalé posouvání v ději, celkově složité na pochopení, možná tam ale jen není co pochopit, neznalý divák se bude těžko orientovat a bude se dost nudit/// Shrnutí: Já se nudil fakt hodně a přitom se stává, že mě nejeden podobný zahraniční a pro mě neznámý snímek překvapí. Tady jsem byl spíš rozčarován a unuděn. Škoda./// Celkem 31%/// ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama