Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (1 114)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Každý Shyamalanův film je napjatě očekáván, u jeho posledních počinů ale už jen proto, abychom se dozvěděli, zda bude jeho film totální průšvih, nebo se tu mihne něco geniálního jako v jeho začátcích. Bohužel Stalo se je spíše tím průšvihem. Je tu několik momentů, které vypadají slibně, tvůrce je ale okamžitě pohřbívá rádoby dojemnými či napínavými scénami, které však působí spíše směšně. Ve výsledku je tak Stalo se napínavým filmem jen proto, že jsme při jeho sledování neustále ve střehu, kdy přijde ten dějový zlom či pointa. Jenže, nic takového se prostě nestane. Shyamalanův poslední kousek je vlastně takovou mysteriozně laděnou ekologickou agitkou, a vypadá to, že se kdysi slibný tvůrce definitvně utopil "ve vlastní šťávě". ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

M. Night Shyamalan nezklamal jako v případě Vesnice, ale největší chyba filmu je z mého pohledu v obsazení a taky v docela bídném scénáři. Kamera, záběry a střih je bez problému a na vysoké úrovni. Stejně tak krvavé efekty a hromadné sebevražedné sekvence. U některých sem byl obzvlášť spokojený, tygři, „jumpující dělníci, oběšenci, scéna s autem, bylo toho víc, ale jako celek film bohužel nefunguje a nemá celkově moc nabídnout. Mark Wahlberg mi snad v žádném filmu tolik nevadil, nemluvě o jeho přítelkyni s tváři Zooey Deschanel. Slabších 6/10* ()

Reklama

Traffic 

všechny recenze uživatele

Ve své době nedoceněné a nepochopené STALO SE je ve skutečnosti vizionářským filmem o environmentální krizi. Jednou z hlavních výtek je, že film se prezentuje jako horor (a využívá některých hororových konvencí), ale ve skutečnosti není děsivý (spíš nechtěně komický), čímž jako žánrový počin selhává a je proto špatný. Jenže ta absence hrůzy ("Je to jenom větříček, haha") je tady zcela záměrná a funkční. Odráží totiž neviditelnost a neuchopitelnost globálních klimatických procesů, které se běžným lidem a často i vědcům prostě zdají natolik abstraktní, neurčité a neohrožující blízkou budoucnost, že kvůli tomu nejsme schopni přestat v nastoleném sebedestruktivním chování, které s největší pravděpodobností přivede planetu do těžko obyvatelného stavu. A odtud pak plyne ten nejděsivější aspekt Shyamalanova filmu, totiž ztráta pudu sebezáchovy a série sebevražd - protože co jiného aktuálně lidstvo (v rozvinutých zemích) páchá, než právě kolektivní sebevraždu? Zároveň je ve filmu opravdu důležitá role vědy a všimněte si, jak ji Shy provokativně, a přitom přesně ukazuje nikoli jako definitivní řešení problému, ale jako sice užitečný a zároveň nedokonalý nástroj, který komplexitu celého neurčitého DĚNÍ (odtud název filmu, v přítomném čase) nedokáže zcela a adekvátně postihnout. Ostatně jak si můžeme být jisti, že ta mysteriózní epizoda na severovýchodě USA skutečně přestala sama od sebe, nebo jestli ji neukončila dobrovolně vyjádřená vůle k sebeobětování ve jménu lásky (ach, jak patetické) v moři samozřejmě internalizovaného individualismu? Výborný, nekompromisní a ve svém vyznění znepokojivě ambivalentní film - a ano, strašně nacastovaný a zahraný, ale to se dá dnes brát jako součást kouzla. ___________ Detailnější rozbor filmu tady. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

První Shyamalan, kterého se nezdráhám označit za zábavného je paradoxně snímek, který širší divácká obec nepřijala zrovna s otevřenou náručí. U Události jsem byl pohlcen již samotným příběhem, který je velmi působivý. Reálně vypadající hrozba působí autenticky a má schopnost diváka zaujmout, i když ano, Shyamalan mohl mnohem více přitlačit na pilu. Jenže opravdu se tu mělo jednat o biohoror? Myslím že ne, ovšem nebudu tvrdit, že to není škoda. Shymalan si v tomto snímku naštěstí nehraje na boha. Zbytečně nekáže o ekologii ani o rodiných hodnotách (ne, opravdu nemíním hledat ve scéně odloučení a následné smrti pointu o rodinné soudržnosti), pouze se snaží odvést dobrou práci. A daří se mu to. Překvapivě. Nikdy bych nečekal že tenhle indický objev se někdy odhodlá natočit uvolněný béčkový film o tom, jak se stromy mstí za odhozené odpadky. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod bych řek, že Stalo se není dle mého názoru vůbec špatný film a trochu nechápu jeho nízké hodnocení. Shyamalan od propadáku jménem Vesnice natočil velice zajímavý film, který dokáže skvěle držet v napětí po celou svojí kratší stopáž. Film o pomstě rostlin lidstvu je sice hodně divný ale o to více originální a Shyamalan odvádí za kamerou hodně dobrou práci. Co ale film sráží do kolen je jeho závěr, na který sedí označení nicneříkající a čekání na velké finále je v posledním deseti minutách zmařeno a nevyslyšeno. Možná proto je film tak často podhodnocen a i mě to zkrátka nedovolilo dát filmu plné hodnocení. 75% ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Snímek se umístil na 8. místě v žebříčku nejhorších filmů všech dob sestaveném od čtenářů časopisu Empire. (orkadimenza)
  • Natáčení probíhalo také na philadelphské Walnut Street nebo v Rittenhouse Square Park v Mansterman High School. (Terva)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama