Reklama

Reklama

Vo veľkomeste zavládne panika, chaos a zúfalstvo. Bez zjavných príčin začnú totiž obyvatelia slepnúť. Vláda okamžite zasiahne všetkých "infikovaných" izoluje v opustenom komplexe bývalej psychiatrickej liečebne s nevyhovujúcimi podmienkami. Slepých pribúda a vznikajú getá, ktorú však už čoskoro preplnené. Samozrejme, že zúfalú situáciu slepcov využívajú kriminálne živly, ktoré ich okrádajú aj o úbohé prídely jedla. Manželka lekára, ktorý oslepol ako jeden z prvých, má veľkú výhodu v tom, že hoci je izolovaná s ostatnými, vidí. Rozhodne sa to však zatajiť a spolu so siedmimi neznámymi vytvorí akúsi rodinu, ktorá sa pokúsi utiecť. Ale ako sa však bezbranná skupina ubráni pred pouličnými gangmi ťažkých kriminálnikov, ktorí už len završujú skazu ľudstva? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (316)

Němi 

všechny recenze uživatele

Čert vem uspěchaný začátek, propracovanou kameru, dobré herce... když to všechno pohřbívají 2/3 filmu odehrávající se v "koncentráku". Kde je Meirelles a jeho téměř sociální sondy v "Nepohodlném" a "Městě bohů"? Vždyť chování těch lidí tam je natolik mimo, že prostě celou situaci nelze brát ani minimálně vážně. A že na tom film stojí! Ve chvíli, kdy se postavy pohnou z místa vše funguje jak má, apokalypsa je působivá, ale ta hodina a půl totálně zabitá na místě bez smyslu a logičnosti nedovolí si ji plně užít. Že film končí podobně bez vysvětlení jako začal je mi úplně jedno, naopak podobné filmy nesnažící se o naivní "vědecké vysvětlení" vítám, ale prostě... Špatný vtip to je. Prolog dotažen na 90 minut. Nemluvě o tom, že ač je Julianne Moore schopná herečka, nachází se ve věku, kdy plně nastal přechod do babičkovské podoby a její role manželky Marka Ruffala je nejenom nevěrohodná, ale především se na ní neskutečně zle kouká. A tím nemyslím jen nahé scény(!). Plochost většiny postav (ač Glover je vynikající, je tu jen další stereotyp moudrého starého černocha) zamezující pokusu o alespoň malé souznění s příběhem z toho dělají možná originální film o celosvětové zkáze, ale jeho působivost je po mnoha chybách téměř nula. ______ Jak na to ukázal ve velmi podobném filmu Potomci lidí Alfonso Cuarón. A o dost lépe... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Pocas 110 minut tejto uzasnej psychologickej dramy, som prezivala vsetky druhy emocii. Cez strach, vzrusenie, zhnusenie, nadej i beznadej, smutok, radost, hnev, ale hlavne pocit bezmocnosti, ktory som prezivala s postavami. Tento film ma dostal totalne na dno mojich psychickych sil a rozhodne som sa zamyslela nad tym, co znamena ludska sudrznost, ochota pomoct a obetovat sa, ale najma, ako si treba vazit to, co mame...Nadhera. Tlieskam. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvé dva Mmeirellesove filmy sa hodili ako do art kín, tak do multiplexov. Slepota by aj tam aj tam pôsobila ako žart. Nie že by to bol televízny film, ale je akosi málo ako po výpravnej, tak po výpovednej hodnote málo presvedčivá. To sa napríklad v oboch smeroch podarilo Soderberghovi v Nákaze. Logika filmu sa tu rieši asi najviac, ja len pridám názor, že ak by sa film odohrával v nejakej dystopickej budúcnosti, alebo alternatívnej realite, tak by mohol byť uveriteľnejší. Ono čakať, že mi divák zožerie spôsob, akým sa svetové mocnosti vysporiadavajú v tomto filme s masívnou slepotou, že číra naivita. S Fernandom to ide mierne z kopca podobným spôsobom, ako s Blomkampom. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

WHAT IS HAPPENING TO US REMINDS ME OF WHAT HAPPENED TO SAINT PAUL. PAUL USED TO KILL CHRISTIANS, PERSECUTE THEM, BUT THE LORD CAME TO HIM AND CONVERTED HIM, AND NOT ONLY CONVERTED HIM BUT BLINDED HIM.. Odhliadnuc od scenáristickych prešľapov je BLINDNESS absolútny zážitok pre všetky zmysly. Uchopiť ho malilinko inak, mohlo ísť o intenzívny pocit podobný CHILDREN OF MEN. IN MY DREAMS YOU ARE ALWAYS BEAUTIFUL. WELL, THAT´S WHY BLINDNESS IS A GIFT TO THE UGLY.. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Trailer mě velmi nalákal. Námět se mi líbil, protože tyhle "postapokalyptické" filmy mám rád. A nevadí mi, když se snaží o nějaký přesah, kritiku společnosti apod. Ale vadí mi nesympatické charaktery, postavy, se kterými se nemůžu sžít. Jejich nesmyslné chování. Tohle mi prostě kazí můj subjektivní zážitek z filmu. Nebo mi vadí ta nejednoznačnost. Nevím, jestli moralizování "Nebudeme se vzpírat, aby to nebylo ještě horší" je zde propagováno nebo je ukazována jeho nesmyslnost. Trochu mi to evokovalo Gibsonova Krista, režisér nechá postavy sadisticky trpět a divák masochista by si to měl užít? Netuším. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Film zahajoval MFF v Cannes 2008. (HellFire)
  • Slepý muž v podaní herca Yusuke Iseya nosí hodinky značky TAG Heuer Link. (dyfur)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zachraňte agenta Ryana!

Zachraňte agenta Ryana!

29.01.2008

Tak zní nařízení studia Paramount, které se rozhodlo vzkřísit sérii špionážních thrillerů inspirovaných bestsellery Toma Clancyho. Není se čemu divit. Agent Jack Ryan se dočkal solidního komerčního… (více)

Reklama

Reklama