Reklama

Reklama

Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (459)

Shit 

všechny recenze uživatele

Jen průměrný fantasy, který boduje pěkně vyobrazeným městem pod povrchem země a hlavně sympatickým obsazením dětských rolí, ono je to v podstatě skoro zázrak, že sem tam tentokrát nepřisral žádnej malej namachrovanej vopruz, kterej by všechno věděl a pobíhal tam s mečem, takže se na to hned líp dívalo a mělo se komu fandit, nicméně děj neni moc strhující, ani nepínavej, ani nijak zvlášť dobrodružnej, takže to v podstatě působí celou dobu děsně průměrně a tak nějak nechytlavě, ale díky krátký stopáži to ani nestihlo nudit ()

oje 

všechny recenze uživatele

Takové dětské ale milé fantasy, u kterého jsem si mezi všemi dramaty příjemně odpočinul. Do žánru pro mladší diváky ho řadí hlavně obsazení adolescentních herců a roztomilé dobrodružství, pasující na sobotní ráno. Některé scény jsou infantilně roztomilé, některé naopak infantilně debilní. Druhá možnost je k vidění naštestí jen zřídka, a já si tak příběh, kdy je divák vhozen do prapodivného města a musí si sám postupem času třídit vědomosti, aby si dal dohromady, o co se ve filmu jedná, užil. Zvučnému obsazení a fajn zpracování nemám co vytýkat a ke 4* rozhodně nemá Ember daleko. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem hned zpočátku vytušila jak to dopadne, jak se prostě věci mají a nezmýlila jsem se. Silně mi to připomnělo jednu skvělou, polskou, kultovní sci-fi. Temné, postapokalyptické prostředí podzemního města, skrytého před světem o kterém vlastně nikdo z jeho obyvatel nic neví. Přesto jsem v tom filmu našla zalíbení. Touha dvou mladých lidí nesmířit se s myšlenkou, že tohle přece není celý svět, že se z toho místa mohou dostat někam jinam, někam kde je co jíst, pít, kde je vzduch a světlo. Město Ember bylo správně tajemné se spoustou maličkostí, které mě bavily jako byl kupříkladu podzemní labyrint, přerostlý krtek nebo rafting na podzemní řece. Konkrétně ten mě stál ale hodně úsměvů, když jsem viděla, čím vším propluli. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Kenan měl talent, vynikající herce všech generací, interesantní předlohu, burácivý soundtrack a stejně z toho vytěžil jen hooodně průměrnou dětskou fantasy, která se hlavně ve druhé třetině táhne jako smrad z kadiboudy. Jak to? Za vše může scénář. Lineární báchorka o útěku z hroutícího se města přestává bavit po půl hodině a celé bloudění a hledání klíčových míst nepochopitelně smrkává až do posledních 30 minut. A co měl, kurňa, znamenat ten digitální krtek? Solidní zábava, ale kvůli jednomu východu slunce a z něho plynoucí katarzi vážně body přičítat nebudu. 5/10 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Rodinne fantasy filmy zboznujem a mnohokrat im davam vyssie hodnotenia, ako ini uzivatelia na CSFD, ale v tomto pripade je to naopak a s tymto filmom som bol skor sklamany. Nepomohla ani pritomnost mojho oblubeneho herca Billa Murraya, pretoze pribeh sa zo zaciatku strasne dlho vliekol a dlho som nevedel, o co im vlastne ide. A ked som na to prisiel, tak sa uz blizil zaver filmu, takze skoda, pretoze reziser Gil Kenan natocil skvely animak V TOM DOME STRASI! (2006) a to som od neho necakal, ze dokaze dalsi film takto pokazit a este k tomu je pod produkciou podpisany aj Tom Hanks... 30.07.2010 _______ Saoirse Ronan - (Lina Mayfleet) +++ Bill Murray - (Starosta Cole) +++ Tim Robbins - (Loris Harrow) +++ Harry Treadaway - (Doon Harrow) +++ Martin Landau - (Sul) +++ Mackenzie Crook - (Looper) +++ Marianne Jean-Baptiste - (Clary) +++ Produkcia: Tom Hanks +++ Hudba: Andrew Lockington +++ ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Amber je maďarské slovo, které znamená člověk. (HellFire)
  • Natáčení probíhalo v Severním Irsku. (Hromino)
  • Filmové zpracování City of Ember o společnosti závislé na jednom generátoru bylo silnou inspirací pro vývojáře hry „Frostpunk“. (UncleMorty)

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama