Reklama

Reklama

Venkovský učitel

Trailer

Obsahy(1)

Mladý muž z Prahy přestupuje na malou vesnickou školu jako učitel. Rozhodl se utéct od všech svých bezvýchodných vztahů do prostředí, kde snad bude moci najít sebe a další životní cestu. Postupně se sblíží s okolím, především s rozvedenou farmářkou a jejím dospívajícím synem. Lidské vztahy jsou ale komplikované, zvláště ve filmech Bohdana Slámy. Učitel totiž miluje syna, jehož matka je zamilovaná do něj, a syn miluje dívku, která mu uteče... V tomto filmu se zkrátka lásky míjejí, žádná z nich nedosáhne naplnění, ale podstatná je bolest jejich duše, kterou tu režisér nepateticky a přesto s pochopením a dojímavě zachytil, a hledání východiska ve vzájemném odpuštění. Vyrovnat se s odlišností je komplikovaný proces... Pavel Liška v titulní roli dokázal vymodelovat emoce muže, který se zmítá v uzamčeném kruhu své duše, svého údělu. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

sulek 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy si Zuzana Bydžovská pošesté utřela napnutými prsty slzy jak hrachy, začal mě film opravdu nudit. ()

godspeed 

všechny recenze uživatele

českým filmům se vyhýbám. tragikomedie o vztazích, trapné komedie, stále stejný herecký ansámbl + nízké rozpočty jsou tu evidentně doma, dobře zabydleny. nicméně díky liškovi, bydžovské a žánru označeném "drama" jsem toto dílko prubnul. dobře jsem udělal. děkuji pane sláma. ()

Euchrid 

všechny recenze uživatele

Slámova filmová řeč je precizní a nemýlí se sdělením ani dopadem. Jeho příběhy jsou smutné a ani na chvíli nepusobí uměle, což je asi nejsilnější kvalita i venkovského učitele. Liška s Bydžovskou navíc hrají tak úžasně, že vás ani na chvíli nenechají pochybovat. Prostě, venkovský učitel je jedno z toho nejlepšího, co jsem z domácích luhů a hajů poslední dobou viděl a rozhodně velky film. A scéna na balkoně je prostě tak hrozně silná, že nejde opomenout. ()

rialilly 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu, co je na tomhle filmu tak úžasného, že mu někdo může dát 5 hvězdiček. Ta jedna hvězdička je za Terezu Voříškovou a Vojtu Kotka. Příběh mi přijde nezajímavý. Už nikdy více. ()

Pistacie 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, už méně zajímavé zpracování. K "dobrému" konci spěje příliš nejistá a příliš krátká cesta, konec navíc není promyšlený, působí uměle, vykonstruovaně. ()

smajly 

všechny recenze uživatele

Co se domácí nabídky týká, patří Venkovský učitel k těm lepším filmům. Zásluhu na tom má inteligentní, vkusně pojaté téma a dobré herecké výkony Bydžovské a Lišky. Děj mohl mít větší spád, ale chápu, že mnohým vyhovuje pomalý vývoj příběhu, během kterého má divák čas vnitřně se přiblížit hlavním hrdinům a zapřemýšlet si nad otázkami, které příběh vyvolává. Jsou to pro mě tak tři a čtvrt hvězdičky, ale s přihlédnutím k závěrečné Známce punku to dává necelých 70%. ()

PB2 

všechny recenze uživatele

Dávám 3* s tím, že by to mělo být 3,5*. Celkové je to dobrý film, plný vážných věcí a podle mě dobrých hereckých výkonů, jenom ten konec je takový rozmělněný, bez nějakého vyvrcholení (a těď nemyslím to vyvrcholení z té homosexuální scény :)). ()

karlee 

všechny recenze uživatele

S ohledem na ukázky jsem se bál hereckých kreací a citového vydírání, ovšem bylo to celkem příjemně civilní a uvěřitelné, snad jen pár dialogů bylo trochu řekněme sporných. ()

_aandyy_ 

všechny recenze uživatele

Česká kinematografie poslední doby je podle mě taková zvláštní... Nazvala bych ji "přebarevnělou", je to od všeho trochu, ale v konečném důsledku nevidíte žádnou definici, žádný určitý směr, kterým se momentálně ubírá. Konkrétně tento snímek mě docela mile překvapil, především zobrazením velmi kontroverzního tématu homosexuality, které je gradováno znásilněním mladíka právě hlavní postavou celého příběhu - homosexuálním učitelem. Oceňuji promyšlenost a prokombinovanost mezilidských vztahů, i když konkrétní případy zde nejsou jistě primárním snažením tvůrců. Velkým plusem je určitě také poněkud smířlivý konec, žádná tragédie, žádné "domysli si sám". Je potřeba brát tento snímek s určitou rezervou, odstupem, zjistit si předem nějaké informace a nečekat, že venkovský učitel v tomto případě bude jakýsi moudrý stařík, který vyráží na venkov přivydělat si nějaké ty drobné k důchodu. ()

Haller 

všechny recenze uživatele

Bohdan Sláma je prvním režisérem, jehož filmy ve mně nezanechávají jednoznačně kladný nebo záporný dojem. Ale rozhodně jsou silně působivé, takové "syrově-romantické" a Venkovský učitel snad nejvíc. Role Marie by jen stěží byla lépe zahrána někým jiným než Zuzanou Bydžovskou. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze skvělých filmů který se netáhl tak jako většina našich českých. Škoda že asi neplatí v realitě to pravidlo, že je pouhé přátelství mezi mužem a ženou možné. Tak jsem alespoň tady měla možnost se na takovou milou situaci podívat. Ale drama to uprostřed filmu bylo pořádné. Nicméně klobouk dolů za scénář filmu. ()

jns 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočené a zahrané. Dalo by se říct, že u nás nikdo jiný takto netočí. Dogmaticky dodržovaná metoda 1obraz/1záběr funguje a pomáhá filmu navodit pomalé, přemýšlivé tempo. Všechno sedí, nic vlastně neruší. Sláma se citlivě vyhýbá "neuvěřitelnosti" a dává si pozor na to, aby vše bylo střídmé a nesklouzlo k podbízivosti či přílišnému tlačení na pilu...A já to všechno oceňuju, ale tak nějak rozumově, protože emotivně se mě ten film prostě nedotýká. ()

wef 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl dát jenom 3 hvězdy, ale až další den jsem si uvědomil, co ve mně tento film zanechal. Nemám k němu sice silné emocionální pouto, ale sympatie rozhodně ano. Profesionální práce z každého pohledu tu čiší, a to i ve srovnání s celosvětovými skvosty. Jistěže to není takový film, u kterého bych zažil tzv. "filmový orgasmus", ale určitě jsem se podíval na drama, jemuž by rozhodně neuškodilo ještě přitvrdit! Když se podíváte na nabídku českých filmů posledních let, mohu říci, že tento je v poměru k nim nadprůměrný. ()

glide4ever 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal od Lišky totéž, co čekám od Trojana. Magora! Ve Václavovy jsem ho dostal a stálo to za to. Učitel mě však zklamal. Celkový dojem jinak dobrý, to znamená na tři. ()

stainboy 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám, kterým filmům jsem dal pět hvězdiček, musím je dát i Venkovskému učiteli, protože tento film je v rámci naší kinematografie velmi nadprůměrný. Možná časem trochu přehodnotím své hodnocení. :) ()

Landier 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto filmu je pro mě poměrně dost komplikované, myslím, že existují dva možné pohledy na Slámův film. Jeden, který "vyzdvihne" dějové nedokonalosti, až skoro Slámovo lajdáctví stylu : v Halle je asi jen jeden byt, v kterém navíc bydlí zrovna učitelův kamarád, zlomená noha až tolik nebolí, když je potřeba přiložit ruku k dílu apod. Tento pohled si také asi najde oporu v nedokonalosti scénáře a jeho místy až nelogičnosti. Druhý pohled si naopak nedokonalostí snad ani nevšimne a ohodnotí tento film skoro diametrálně odlišně. Dialogy mu budou hrát díky hereckému obsazení, a nějaká ta muška v logice ? - Vždyt to se (ne)povede i Spielbergovi. Já se postavím tak trochu mezi tyto dva pohledy. Film hodnotím kladně, je doslova nabyt skvělými hereckými výkony a to jak Pavla Lišky, tak a to hlavně Zuzany Bydžovské (na české ,a ne jen ty, poměry skvělé), poutavou hudbou a dobrou kamerou ... avšak toho pomyslného ALE já se prostě v hodnocení vyvarovat nemůžu a ty nedodělky mi tam vadí .... 3 hvězdy pro film, který vybočuje z české mainstreamové "svěrákovsko-hřebejkovské" tvorby ... ()

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama