Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je především až moc dlouhej, zbytečně se natahuje zejména první půlka, kde se v podstatě nic moc neděje, jenom se seznamujeme s problémem. Každopádně zápletka je úplně jednoduchá, hlavní hrdina je vyobrazenej jako vědátorskej jeliman (možná takovej byl i ve skutečnosti, nevím, ale nepůsobí to úplně dobře). Lepší je potom druhá půlka, kde už se pomalu dostáváme k soudu a k řešení situace, i když i tam to má určitý rezervy, přišlo mně, že tam nezazní zásadní věci z celýho konfliktu. Jinak jsem toto neznal, nevěděl jsem, že se něco takovýho stalo, ovšem na druhou stranu se to děje běžně, jak v tom neumíte chodit, vždycky vás někdo ojebe. Bohužel... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

G. Kinner nepatrí k hercom, ktorých vyhľadávam, ale jeho nový(pre mňa) film však stojí za pozornosť. Príbeh človeka, ktorý vynašiel premenlivý chod stieračov a jeho boj s automobilkou Ford, ktorá mu nápad ukradla, dáva možnosť nahliadnuť na súdny systém v USA trochu inak, ako ho poznáme. Túto krajinu neobmedzených možností poznáme z mnohých medializovaných prípadov, kde ten či onen vydoloval zo zažalovaných neskutočné prachy. Tu bojuje bežný človek s obrovskou a silnou firmou Ford. Spor a hlavne príprava naň sa ťahá dlhé roky, čo dosť pripomenie i naše súdnictvo. Jeho výsledok už nie. Privítal by som trochu viac priestoru tomu, ako mu spor a ťahanice rozložili rodinu. Scény zo súdnej siene sú veľmi zaujímavé a najviac mi utkvie v pamäti scéna prirovnania zloženia systému stierača ku knihe Ch. Dickensa - "Len tie slová zoradil v správnom poradí..." Vedel by som vymenovať niekoľko vecí, ktoré sa mi na USA nepáčia, ale tá vymožiteľnosť práva a nepodplatiteľnosť poroty to im teda závidím, zvlášť pri pohľade na naše súdnictvo, z ktorého sa mi robí zle...80%. ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Jedna báseň, nie po kvalitatívnej ale po tej významovej stránke. "Based on true story" niekedy poškodí, tentokrát dopomohlo k ešte silnejšiemu poznaniu, že za spravodlivosť sa oplatí bojovať aj keď Vám do cesty padajú polená a protivník používa všetku svoju moc k tomu, aby zvíťazil. Férovo alebo neférovo, je mu to jedno. Greg Kinnear (jeden z jeho najlepších výkonov) ako Dr. Robert Kearn zvádza dlhoročný súboj s koncernom Ford o svoj vynález, ktorý ovplyvnil autá po celom svete. Neprestajne súperí na úkor zdravia, priateľov, neskôr rodiny, ignoruje finančné vyrovnania, ide si za tým podstatným - za pravdou! Otázkou zostáva, či sa mu ju podarí docieliť, kto ho v tom podporí a kto nie. "Flash Of Genius" netiká presne ako švajčiarske hodinky, no vykladá úprimný príbeh o slove začínajúcom na "S". V dnešnej dobe je jej strašne málo, o to krajšie vidieť niekoho, kto za ňu vytrvale bojuje... ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě to bavilo u soudu, což teda nebyla zvlášť dlouhá část, ale nějakou dobu už to je, co jsem viděl ve filmu tohle mé oblíbené prostředí, takže jsem si to užil. Líbil se mi Kinnear, hrál všechny fáze hlavní postavy přesvědčivě a vyváženě a tím pádem snímku dost pomohl, protože na ústřední osobě všechno stojí. 70 % Oblíbená část- pointa se slovy v knize ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Inženýr Bob(Greg Kinnear) při jízdě autem za deště dostane nápad na intervalový stěrač,který zrealizuje ve své garáži.Svůj nápad nabídne automobilce Ford a už si začne plánovat jak bude vyrábět tisíce těchto stěračů,ale bohužel jeho plány se rozpadnou hned po tom co půjčí svůj prototyp automobilce a ta začne s výrobou a instalací do aut sama.Bob se cítí ukřivděný a okradený a tak vyhlásí automobilce Ford soudní válku.Díky tomuto kroku se mu rozpadne jeho manželství a ztratí všechno co do teď měl.Právník z Fordu mu několikrát nabídne mimosoudní vyrovnání,ale Bob pokaždé odmítne.Před vynesením rozsudku mu společnost Ford nabídne mimosoudně 30 miliónů dolarů,ale opět bezúspěšně.Na Bobově místě bych to také odmítnul,protože vždycky jde jen o cíl a vabank je často jediná možnost v důležitých životních situacích.Nakonec soudní spor Bob vyhraje a je mu přiznáno odškodnění 10 miliónů dolarů,ale ta spravedlnost které se dočkal ho potěšila nejvíc.Film mi připomněl případ malíře Vovkaniče,kterému soud před měsícem zamítl žalobu na automobilku Škoda Auto.Také udělal tu chybu,že své návrhy automobilů půjčil designérům ze Škodovky a oni podle nich začali vyrábět automobily KODIAQ a KAROQ.Jasně,že pár věcí si vývojáři upravili po svém,aby to v případě soudního sporu nevypadalo jako kopie návrhu a malíř Vovkanič u soudu ostrouhal.Jak málo stačí něco cenného nechtěně darovat a nemít z toho vůbec nic užitečného,jen problémy?Stačí fakt málo. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Marc Abraham požádal Grega Kinneara, aby kvůli roli Roberta Kearnse přibral 10kg. (D3VIL)
  • Alan Alda natáčel pouhé dva dny. (PATTXA)
  • V průběhu několika let Robert Kearns dostal mnoho nabídek z Hollywoodu, které ale odmítl, jelikož žádné nevěřil natolik, že by jeho příběh vyprávěla správně. Nakonec ho přesvědčila až nabídka režiséra Marca Abrahama a jeho slib na omezení se pouze na skutečnost Film byl tak zpracován do detailů dle reality. (PATTXA)

Reklama

Reklama