Reklama

Reklama

Precious

  • USA Precious (více)
Trailer

Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo´Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou (Paula Patton). Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (372)

novoten 

všechny recenze uživatele

Jen máloco je mi protivnější než prvoplánová deprese a Precious mi první třetinu nedala nic jiného než ji. Všichni jsou zlí, všechno je v háji, všechno je hnus. Až odhodlaná učitelka Blue Rain s programem "Each one teach one" zachránila nosnou linku od toho, aby se pod vším tím pesimismem zhroutila. Ale špatný film jsem určitě neviděl. Všichni hrají opravdu výborně a fandit hlavní hrdince po tom všem prostě musím. Komplexně výjimečná událost se ale nekoná ani náhodou. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Tolikrát jsem si "fuj" neříkal ani u většiny hororů jako u tohoto snímku. Otázkou je, zde je to dobře nebo špatně. Precious působí na city velmi zákeřně a hlavní hrdinku prostě MUSÍTE litovat. Jenže takhle to není ono, divák se nevyvíjí a neprožívá s hlavní postavou. Nesedl mi styl vyprávění, ani pojmutí celé dramatické události. Takhle si bohužel drama nepředstavuji. Co ale musím pochválit, je skvělá hudba a silný závěr. 60%. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Silný, až neuvěřitelně depresivní příběh ze země svobody a neomezených možností, zasazen do let osmdesátých, předveden úchvatnými výkony Mo'Nique a Gabourey Sidibe, podpořen hvězdami hudebního světa Lenny Kravitzem a Mariah Carey. Natočen Lee Danielsem, který se nebojí ukázat násilí v nechutné (ne zobrazením, ale vyvoláním pocitu odporu) formě - hod televizí, hod dítětem, znásilnění vlastním otcem a zneužití matkou.. Mohl bych pokračovat, za vše mluví vynucená přestávka na cigaretu. Film se mi (i když jsem se držel asi do tří pětin) nepodařilo přejet na jeden pokus. Vícekrát ne, děkuji. Více na etparadise. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Precious pochází z nezvladatelného sociálního zázemí a aby unikla realitě všedního dne, oddává se snění.. V podstatě souhlasím s negativními i pozitivními názory. Co mi vadilo, tak byla ta opravdu viditelná snaha získat zlatého plešounka. Jednoduše se tvůrci řídili heslem "čím víc, tím líp", ale na mě to skoro nezapůsobilo. Samozřejmě, že to, co se děje ve filmu je příšerné, ale jen kvůli tomu dobré hodnocení nedám, když mě to nevtáhlo, chvílemi vyloženě nebavilo. Film může být depresivní, pokud jste dost citliví a empatičtí, ale i povznášející, jestliže potřebujete vědět, že se někdo má mnohem hůře ;) Na mě připadají oba pocity. Na jednu stranu je skutečně temné a smutné, jestliže se něco takového děje a na druhou si po takových filmech setsakramentsky začínám vážit toho, co mám. Kromě tempa a snahy o ocenění mi docela vadila vyžitá Mariah Carey s knírkem. Zato musím povznést výkon Pauly Patton, ta jediná mi byla skutečně sympatická a předvedla dobrý výkon. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejpřeceňovanější film roku 2009. Zaujmou solidní herecké výkony (kupodivu včetně Mariah Carey) a mnohé nelogičnosti (opravdu v Americe někdo může v šestnácti procházet školou s dobrými známkami, aniž by si někdo všiml, že neumí ani číst?). Představy hlavní hrdinky jsou možná až moc barevné a vzdálenější realitě než cokoli ze Star Treku, což sice chápu, ale přišlo mi, že to z toho filmu zbytečně trčí. Slušné, nic víc. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Celý film byl natočen za pouhých pět týdnů. (Kreeki)
  • Režisér Lee Daniels navrhol prerušiť natáčanie filmu v jeho finálovej fáze, a to 22. januára 2008. Ako dôvod uviedol to, že v tento deň zomrel herec Heath Ledger. Snímku tak dokončili o deň neskôr. (MikaelSVK)

Související novinky

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama