Reklama

Reklama

Precious

  • USA Precious (více)
Trailer

Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo´Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou (Paula Patton). Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (372)

iamek 

všechny recenze uživatele

Povedené depresivní drama o holce které život nachystal jednu překážku za druhou a ona se statečně prala. Herecké výkony jsou osobně pro mne velké překvapení, protože většina protagonistů moc zkušenosti s hraním nemá. Trošku přehnané mi přišla diagnóza pro Precious a připadalo mi, že pan režisér hrál na city diváků přehnaně moc a zbytečně. Na porotu to zabralo a to byl asi původní záměr. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný příběh, který může napsat jen sám krutý a nevyzpytatelný život. Zajímavý námět a prostředí. Skvělé ženské herecké výkony - zejména Mo´Nique, která měla dost velký podíl na celkovém dojmu. Neuvěřitelně kvalitně sestříhané a prostříhané scény. Kvalitní práce s kamerou a opravdu pikantní scénář. Je to jeden z těch filmů, nad kterým budu ještě dlouho přemýšlet a budu si ho v duchu přehrávat ... 80%. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Oči vytřeštěné, čelist padá k zemi, mozek se zdráhá uvěřit, že je ve vyspělé společnosti něco takového ještě vůbec možné... jen to srdce se bohužel nepodařilo zcela zapojit. Ale možná je to moje vlastní chyba - ten příběh je tak strašně odpornej, že jsem neměl odvahu si jej s Precious odžít na vlastní kůži. PS: Matku Precious považuju za jednu z nejhnusnějších filmových postav, a to počítám i Vetřelce a motoličího mutanta z Akt X (2x02). ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Nemuzu si pomoct, ale prislo mi to "vynuceny". Neprirozeny. Jiste, soucitila jsem s hlavni hrdinkou, fandila jsem pani ucitelce, nenavidela matku, ale nijak me to nezasahlo. Jako by film jenom kricel "dejte mi Oscara, dejte dejte!!". A takovy ja vazne nemusim. Hvezdicka navic za Mariah Carey, kterou jsem tu bez sminek nemela sanci poznat (jeste zpetne jsem se musela koukat, koho ze to hrala). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není film na první rande. Svoje první dítě porodila na podlaze, zatímco jí její věčně nasraná matka kopala do hlavy, oznamuje obézní černošská dívka sociální pracovnici. Okolní společnost na ní zapomněla. Její děti přišly na svět poté, co na ní lehl vlastní otec. Žije v tmavé díře pouze s matkou, která chlastá, zneužívá sociální dávky, čumí na bednu a dceru obviňuje z odloudění partnera. A často po ní něco hodí nebo do ní strčí nad schodištěm. Ještě, že je tu nová možnost alternativního vzdělávání s chápavou učitelkou a andělskými křídly. Jenže výsledek si toho na svá bedra bere moc a u ničeho se příliš neohřeje. Máme tu obezitu, děravý sociální systém, chudobu, téma negramotnosti, rasismu, pak i homosexuály, dítě s Downovým syndromem, hrozbu HIV. A trochu té dívčí fantazie (tyhle „veselé“ vsuvky nicméně pro samotný vývoj příběhu nemají výraznější opodstatnění). Nejvíc se sice věnujeme vztahu dcery s tyranskou matkou, ale i tady bych si prosil víc péče. Tíživý sociální podtext je cítit, ale ve skutečnosti by nezaklepaly na dveře hodné víly v podobě učitelky a holek ze třídy a nevytáhly negramotnou těhotnou černošku, která zvládne tak akorát vařit a žrát ve fast foodech, z bryndy. Respektive vytáhly, ale co dál? Prostě když už jsme ve sračkách, přitlačil bych na pilu a šel na kost. A nevytahoval bych obláčky a všeobjímající scény. Sic se nějakého velkého moralizování nedočkáme (díky bohu), ale jednoduše by mě potěšily i ty mezistupně (určitě není tak snadné postavit se na vlastní nohy, když jsem v ne úplně fungujícím americkém sociálním systému „nobody“). Nemocniční sestra Lenny Kravitz a sociální pracovnice Mariah Carey vůbec nevyčnívají, mile překvapují tím, jak hrají nesmírně věrohodně. Obě hlavní představitelky jsou na jedničku, hlubší emoce (ať už jakékoliv) jsem však v jejich osudech (ač byly velmi pohnuté) tak úplně nenašel. 70% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Režisér Lee Daniels navrhol prerušiť natáčanie filmu v jeho finálovej fáze, a to 22. januára 2008. Ako dôvod uviedol to, že v tento deň zomrel herec Heath Ledger. Snímku tak dokončili o deň neskôr. (MikaelSVK)
  • Do role Precious bylo navrhováno přes 400 dívek. Gabourey Sidibe roli získala šest týdnů před začátekm natáčení. (HellFire)

Související novinky

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama