Reklama

Reklama

Columbo - Série 3 (1973) (série)


To je vražda, řeklo portské (S03E02)

(epizoda)
  • Česko Portské (více)

Obsahy(1)

Velký znalec a výrobce kvalitních vín Adrian Carsini zavraždí svého mladšího nevlastního bratra Enrica, který byl výhradním vlastníkem rodinné vinařské firmy. Enrico totiž chtěl vinice prodat, aby měl peníze pro svůj rozmařilý život. Adrian tedy bratra omráčí, zavře ve vinném sklepě s vypnutou ventilací a odjede na několikadenní služební cestu. Po návratu přemístí mrtvolu do moře a vše nastrojí jako nehodu při potápění. Jenže poručík Columbo si všimne, že v době Enricovy smrti nebylo počasí, při kterém by se někdo šel potápět. A že Adrian Carsini nereaguje na zprávu o bratrově smrti tak, jak by bylo přirozené... (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

KukulienkaHO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je prvá epizóda, v ktorej som súcítil s vrahom, chápal som vrahovu nutnosť spáchať tento zločin a myslím, že spravil... no, správna vec to asi nebola, ale tak... Navyše mi bola tá postava veľmi sympatická, najmä vďaka jeho predstaviteľovi, ktorým bol Donald Pleasence. Inak ďalšia veľmi podarená časť. ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dík pitomé změně na letní čas jsem zaspal téměř polovinu tohoto dílu, takže mohu zhodnotit pouze finálové události. Mnohdy je na celém dílu zajímavý pouze právě úvod s vraždičkou, ne však zde. Připadalo mi až neuvěřitelné, s jakou grácií se poručík baloňák choval v prostředí vynikajících vín, rozlehlých vinic a temných sklepů. Opravdovou hvězdou tohoto dílu byl ale vrah, kterého snad nelze ani za vraha v pravém slova smyslu považovat. Byl to spíš nadmíru citlivý člověk, který by nikdy nesnesl zkázu svých milovaných vinic, jediného místa, kde byl opravdu šťastný. A samotné zatčení bylo pro tohoto božího člověka i jistým vysvobozením, protože znamenalo vytržení ze spárů sekretářky, která jej 20 let platonicky milovala a nyní začala chtít víc. Závěrečná scéna na útesu a následně s vínem "Montefiascone", jakožto darem od samotného Columba, se řadí mezi nejsilnější momenty tohoto seriálu vůbec. ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Mám dojem, že svoboda je velmi relativní.“ V tomto díle zafungovala výborná chemie mezi vrahem a Colombem, že jsem měl ke konci pocit, že jsou skoro přátelé. A tento oddychový scénář mi přišel k chuti. Vraha jsem tentokrát docela chápal a trochu mu i fandil, byl to totiž sympaťák. Závěrečné odhalení mě překvapilo i potěšilo zároveň. Prostě jednoznačně nadprůměrný díl. ()

LukasCL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobrý díl, vražda je neplánovaná. Pro záporáka je víno všechno a v afektu zavraždí svého bratra, který hodlá prodat vinici. Díl nenudí a je vydařený. Potěšil i dabing Dalimila Klapky a Stanislava Fišera. Na internetu jsem měl možnost shlédnout ukázku původního dabingu s Petrem Haničincem a Milošem Kopeckým a byl jsem rovněž nadšen. ()

majec4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zamotany pripad, no detaily su detaily. "Prselo v Utery?" Ako vsak pisu mnohy, Pleasence herecky vynikal. Zahral super zaporaka. Prirovnal by som ho ku Cassidymu, ktory bol tiez skvely v inych dvoch castiach. Paci sa mi ako sa v kazdej casti Columbo s vrahmi skamarati a nakoniec si ich pekne bez odporu odvezie na stanicu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Jedna z velmi málo epizod, kde vidíme vnitřek Columbovy kanceláře. (Epistemolog)
  • Peter Falk uvedl, že tato epizoda je jeho osobním favoritem. Řekl, že to byla první epizoda, ve které Columbo vyvinul upřímnou laskavost pro vraha. O charakteru Donalda Pleasence, řekl, že: „Oba muži sdílejí něco společného, obdiv k dokonalosti.“ (Epistemolog)
  • Tato epizoda byla jako první natočena v prodlouženém formátu hodiny a půl, namísto do té doby klasické hodiny a přibližně deseti minut. Ačkoli se poté několikrát znovu objevil formát původní, nakonec se v druhé polovině seriálu ustálila delší metráž. (Pepinec)

Reklama

Reklama