Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

d-fens 

všechny recenze uživatele

môj základný pocit z filmu vystihol presne užívatel mortak: "Mou veškerou pozornost měl tak Thewlis, který přesně odstiňuje slabošského a labilního Verlaina a jeho potřebu závislosti na ženách, mužích a alkoholu.".... postava, ktorá mala byť hlavnou, Rimbaud, sa tak stáva iba nástrojom, ktorý manipuluje dej filmu, a jeho skutočné "básnictvo" ostáva ukryté v nespočetných hádkach, rozchodoch a opätovných stretnutiach s chorobne závislým Verlainom.... nie, to nepíšem preto, že by som Verlaina odsudzoval. Práve naopak, v jeho slabošstve, labilite a sebadeštruktívnej túžbe podliehať akejkoľvek závislosti som sa až príliš videl :-/ ()

Violeta 

všechny recenze uživatele

Seřezala bych na jednu hromadu všechny, který si myslí, že všichni se posadí na zadek z toho, že oni se neumí vyjádřit jinak než tklivou básní a jsou táák nepochopený. A to všechno vinou Davida Thewlise, kterej svýho Paula Verlainea střihl tak přesvědčivě, že mě opravdu vytáčel snad v každym záběru. Klobouk dolů, oběma pánům se zadařilo. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný, nádherný film. Nevím, kdo byl lepší, zda diCaprio či Thewlis, ale každopádně vytvořili dvojici, na kterou se hned tak nezapomene. Rimbaud je v podání diCapria místy doslova k sežrání, jak je sladkej a pak přijde moment, kdy bych mu rozbila hubu, jak je odpornej. Verlaine je chudák s jednou velkou, ale opravdu velkou slabostí. Místy je film i neuvěřitelně vtipný. Chudák paní Verlainová. ()

iHyik 

všechny recenze uživatele

Film to byl bezesporu po herecké stránce skvělý, ale vyloženě mě štval. Postavy, které se chovají totálně tupě (DiCaprio manipulativní všeználek Rimbaud, Thewlis jako Verlaine, který dělá, že neví, co chce, ačkoliv mu to je jasné, jen si to odmítá přiznat a proto se ožírá, mlátí svoji ženu, která se taky chová jako koza a nechá si to líbit), tak přesně tyhle postavy mě na filmu neskutečně vytáčely. Nebyly ty erotické scény (ať už jakkoliv pohlavní, to mi nevadí), ale jednoduše ta pitomost postav, která k tomu ale samozřejmě musela patřit. Takže tři hvězdy hlavně za to, jak dobře je zahráli, ale jak moc mě tím srali. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* po dlouhém odkládání jsem konečně zhlédnul tento životopisný snímek o prokletých básnících. Poezie je mi sice na hory vzdálená, ale s bohémským životem mám docela osobní zkušenosti, tak proto mě toto téma zajímalo. Podle mě si s ním režisérka poradila velmi slušně. Emocemi nabitá atmosféra je po celou dobu filmu a taky uvěřitelná, protože úplné zatmění mysli a takové rozporuplné pocity se zažívají, když je láska takto intenzívní - prostě jako každá závislost. Nikdo nemůže čekat, že to bude mít dobrý konec. Jak moc nemusím Leonarda DiCapria, tak do své role zapadl a zvládl ji myslím na jedničku. Ve výsledku se i ve mě mísí emoce co mám dát za známku - ale po dlouhém rozmýšlení musím dát 4 hvězdičky, když režisérka zplodila hezké dítko, kterému bych rozhodně nechtěl být otcem, ani mít s ním něco společné ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Film je to dozajista zajímavý, ale bohužel jsem u něj přes kvalitní herecké výkony nenašel tu pravou jiskru, kterou jsem od daného tématu očekával. Možná je to tím, že i přes poměrně dlouhou stopáž je film příliš rozkouskovaný. Ale za zhlédnutí rozhodně stojí. A DiCaprio mi nevadil, což je zase jeden z mála filmů, o kterých se to s jeho přítomností dá říct, role mu vlastně dosti seděla. ()

Maddlis 

všechny recenze uživatele

Osobně bych byl radši, kdyby tohle dílo nijak nezasahovalo do literatury, protože to není můj šálek kafe, nicméně se musí uznat, že herecké výkony byly celkem solidně zvládnuté. Udělat z filmu inspirovaného prokletými básníky film, který mě bavil je docela kumšt, a proto dávám 3 hvězdy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak aj Leonardo DyKaprijo uspesne navstivil dno zumpy a prepadol zbuznelej homoromantike. Fakt ako, tomuto mozu dat 5 spuntov len milovnici panskych konecnikov. Dno zumpy, vsechno spatne, ruky prec od toho + otravny Thewlis : 4 % ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a dobu vystihující. David Thewlis je výborný, DiCaprio asi taky, ale jako herec je pro mne maximálně nezajímavý, takže nemohu posoudit. Každopádně oba dva své role zahráli perfektně a Rimbaud je skvěle odporný a hodný pořádné rány. Myslela jsem, že prokleté básníky mám ráda, ovšem tenhle film mě donutil to ještě hodně přehodnotit. ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že životopis by měl nějak svou formou (a materiálem) reflektovat i tvorbu osobnosti, o níž pojednává. Pouhý životní příběh s pár replikami na téma spáč v úvalu mi ke štěstí nestačí. Ve srovnání s Úplným zatměním jde třeba film Hodiny mnohem dál. Toto je milý, odpočinkový a zábavný snímek - no more, no less. (Může se zdát, že není fér srovnávat Úplné zatmění /což je životopis/ s Hodinami /což je adaptace knihy, která je prý mnohem více než pouhým životopisem/, ale mě by opravdu těšilo, kdyby se přesah stal normou u převyprávění života významných /i bezvýznamných/ osobností. U Hodin nemohu hodnotit jestli jsou zdařilou adaptací, neb jsem knihu nečetla.) ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Zajímaví básníci, zajímavý příběh, zajímaví herci. Leonardo mě pořád víc přesvědčuje, že není jen rozmilým chlapcem umrznuvším v oceánu, ale že je to opravdu Pan Herec. Navíc z celého filmu krásně dýchá atmosféra. ()

Desgenais 

všechny recenze uživatele

Režie vynikající, hudba střídavě dobrá a otravná, Leo mi vadil jako postava, David občas přehrával, scénář mohl být lepší... no prostě 3* ()

ifa 

všechny recenze uživatele

Taková vhodná průprava pro pochopení doby a stylu života prokletých básníků.Manipulace, láska, posedlost, tvůrčí duch, touha najít sama sebe. Vizuálně pěkně zvládnuté,pěkně podbarvené hudbou. 80% ()

Kity162 

všechny recenze uživatele

Zde je vidět, že Dicaprio je opravdu obrovský herec. Jaký 19letý heterosexuální kluk zahraje takovýhle gay scény? ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Výrazný a silný zážitek, ale jsem tam něco postrádala. David Thewlis jako Paul Verlaine byl odporně fantastický! A mladý Leo, nu.. Je třeba komentovat? Nikdy nepatřil mezi mé oblíbence, ale jako mladé pískle dovede dobře zapůsobit. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Napriek svojim nedostatkom je ,,Úplné zatmenie" tým typom filmu, ktorý podnecuje myšlienky a uvažovanie o povahe génia. O skutočnom význame umenia a neutíchajúcej schopnosti veľkých ľudí zničiť seba aj ostatných. 6/10 ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Hampton je velice dobrý dramatik a scénarista (a objeví se zde v roličce soudce) a věřím mu (jak se píše na začátku), že vše ve filmu vychází věrně z historických pramenů a korespondence obou básníků. Přesto film zůstává spíše ilustrací Schopenhauerových tezí o geniovi (Svět jako vůle a představa) a DiCaprio uchopuje svou roli spíše vnějškově. Jakoby pod tou krásnou tváří už nebylo nic a tak film musí názorně dovysvětlit, že básníkova duše je poušť, kterou se Rimbaud marně svým dílem a svojí neutuchající touhou snaží přetvořit v živoucí mořskou pláň. Mou veškerou pozornost měl tak Thewlis, který přesně odstiňuje slabošského a labilního Verlaina a jeho potřebu závislosti na ženách, mužích a alkoholu. ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

V průběhu tohoto docela odvážného historického drama jsem se dostal několikrát do situace, jestli se odtrhnout od sledování, či ne. Je moje nechápaní veřejné homosexuality tak velké. Narozdíl od Oskara Wilda se mi nedostalo, takových odporných scén. Takže by měl být výsledek relavantně rozdílný. Škoda. Úplné zatmění je film komponovaný z nadměrně slušných hereckých výkonů. Největším slabinou tedy je špatná kamera. Statická kamera snímá nejčastěji obličej či torso vypravěče. Bohužel zůstavá v průběhu filmu neměnná. Žádná experimentace s pohyby, problém, který sdílí i většina ostatních adaptaci na romány vyprávějících o básnících 2. poloviny 20.století. Navic se jedná o příběh dvou novátorů ve světě poezie, dvou mladých kritiků měšťáckého života, buřičů. Nezapírám velké zkušenosti Agnieszky Holland s natáčením historických filmů. Verlaine a Rimbaud, byli vývrheli tehdejší doby, odsuzováni ostatními poetiky. Jejich díla byla nadčasová. Proč se tedy role nezhostil někdo kontroverznější z francouzské scény? KONEC DLOUHÉHO NESOUVISLÉHO TEXTU. ()

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Ta angličtina mi dost vadí, obzvlášť čtou-li se básně "toho Francouze" (v překladu?)! Pan Thewlis předvedl neuvěřitelnost, DiCaprio byl ovšem také velmi přesvědčivý. Jsou tam nádherné momenty - jak po vizuální stránce, tak dík dialogům nebo věrohodné atmosféře. Občas to byl vážně balast, občas to mělo chlup k uměleckému dílu. Rozhodně ale patří k oslovujícím filmům, na které se těžko zapomíná. ()

Reklama

Reklama