Reklama

Reklama

Příběh o lásce a smrtelnosti, svobodě a utrpení podle románu Philipa Rotha. Profesor David Kepesh (Ben Kingsley) věnoval značnou část svého života výuce literatury a dobývání půvabných studentek. Otevřeně přiznává, že krásné ženě nedokáže odolat. Když však po šedesátce potká skvostnou Consuelu (Penélope Cruz), její mládí, její nádherné tělo a samozřejmost, s jakou se mu oddává, i podivná netečnost, s níž přijímá projevy jeho vášně, v něm probouzí žárlivost, kterou Kepesh nedokáže zapudit dokonce ani ve chvílích, kdy ji svírá v náručí, ztrácí svůj obvyklý ironický odstup a soustředění, přestává racionálně uvažovat. Před nejhorším ho však zachraňuje láska zralé ženy.
Film byl natočen podle románu nositele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha a jeho název "Umírající zvíře" odkazuje na citát z irského básníka W. B. Yeatse, v němž se hovoří o tom, že lidské srdce, nemocné touhou, je připoutáno k umírajícímu zvířeti. Moudrá výpověď stárnoucího muže, který prahne po lásce a plnosti života a jen těžko se vyrovnává s vědomím, že to vše bude muset už třeba zítra opustit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (323)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Celkové zhodnocení 1. filmové noci - Brno.____Ben Kingsley, Ben Kingsley, Ben Kingsley - od začátku až do konce jenom Ben Kingsley. A pak taky nečekaně hodně dlouhých pohledů na svlečenou Penélope Cruz. AngelAngie: Asi jsem naivka, ale u hereček formátu a třídy Penélope nahota zase tak normální není, ještě ne. Celkově a stručně dvojslovně moje pocity zhodnotil kolega 2-Xtreme - dokonalý film. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Kingsleyho přestalo bavit, že si z něj všichni dělají srandu, odložil tupé a stařecké přehrávání a vzmohl se k oscarovému výkonu ve filmu, jenž má hodně pomalé tempo, nevyhne se několika slabším (nudnějším) místům, ale je natolik inteligentní a životními pravdami a zkušenostmi nasáklý, že to ustojí se ctí. Jednohubková sedmdesátka, kterou už asi nikdy neuvidím, ale je mi jasné, co na ní akademici uvidí. P.S.: Chápu, že se český název odráží od jména knižní předlohy. To mi ale nebrání ho označit - nejen z marketingového hlediska - jako stupidní a nešťastný. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nádherné vztahové drama. Profesor-proutník David Kepesh vzplanul láskou ke své studentce Consuele, která jeho city opětuje. David si ovšem uvědomuje úskalí vztahů s vysokým věkovým rozdílem, takže mu dělá problémy Consueliny projevy přijímat. To vede k neodvratnému konci. Ta míra sebereflexe stárnoucího muže v podání Bena Kingsleyho a vlastně i Dennise Hoppera se mi strašně líbila - tenhle film bych povinně pouštěl všem staříkům, kteří se pouštějí do vztahů s o generaci či generace mladšími partnerkami - přijde mi to nepřirozené a do určité míry i trošku nechutné a je mi jedno, jestli jsem tím někoho urazil. Oba výše zmínění pánové navíc odvedli výtečné výkony, přičemž Benu Kingsleymu skládám hlubokou poklonu. Penelope Cruz a Patrici Clarkson pak tomu dodaly ten správný mladistvý půvab i nezaměnitelný šmrnc zralých žen. 90% ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Podle mě jen velká nic neříkající bublina, která se snaží moralizovat o stárnutí, lásce, věrnost atd., ale nic z toho neplyne.... možná mi něco podstatného uniklo, začalo mě to uspávat....O nic lepší než televizní film http://www.csfd.cz/film/174394-pani-harrisova-mrs-harris/. Takže z tohoto filmu si odnáším pouze to, že můj oblíbenec Ben Kingsley je už nechutný stařec (na to že mu v té době bylo "pouhých" 65) a Penelopka je ve svých 34 opravdu nádherná. A kdo zase vymyslel ten český název??? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S Isabel Coixet mám v pamäti spojené dva vynikajúce filmy (Môj život bezo mňa a Tajomstvo slov). Veľké očakávania pri vkladaní DVD do prehrávača boli teda prirodzené. Elegy je zaujímavý pohľad na zdanlivo bezchybné súkolie života niekoľkých postáv vo chvíli, keď sa zasekne a od toho času už nič nie je ako predtým. Láska študentky k profesorovi mohla vyznieť banálne a tuctovo, nebyť Isabel Coixet, ktorá opätovne dokázala, že v psychológii postáv je doma. Penélope Cruz ma konečne presvedčila, že nie je iba peknou bábikou a charizmatický Ben Kingsley si strihol jej uveriteľného partnera. Klavírna hudba filmu svedčala a tak moje drobné výčitky smerujú iba k epizódnym postavám, ktoré nedokázali nahradiť absenciu Consuely v druhej polovici filmu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (6)

  • David říká Consuele, že vypadá jako Maja Desnuda z Goyova obrazu. Penélope Cruz hraje ve filmu Volavérunt Pepitu Tudó, která pravděpodobně stála Goyovi pro tento obraz modelem. (novoten)
  • Penélope Cruz získala v roce 2008 za roli Consuely Castillo cenu LAFCA v kategorii nejlepší herečka. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v kanadském Vancouveru. (Terva)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama