Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 2002 sa venezuelská opozícia za asistencie Bushovej administratívy pokúsila zvrhnúť vtedajšiu hlavu štátu, Huga Cháveza. Tretí najväčší dodávateľ ropy Spojených štátov sa totiž rozhodol, že nebude viac podporovať veľmoc, ktorá kvôli svojej politike rozkráda krajiny s nerastným bohatstvom. Keď už sa kapitalisti po celom svete radovali z víťazstva, nastal ohromný zvrat. Chudoba bezo zbraní v rukách vyšla do ulíc, aby naspäť do kresla dosadila pôvodného prezidenta. Aby človek pochopil, čo sa to vlastne v mnohých krajinách, pod rúškom boja za slobodu tamojšieho ľudu alebo ochrany vlastného národa pred hrozbami okolitého sveta, naozaj deje, musí nahliadnuť do nedávnej minulosti, ktorá ponúka fakty dokladajúce aroganciu politiky Bieleho domu vo Washingtone. Výborným, no smutným príkladom sú krajiny ako Guatemala, Kuba, Salvador, Chile či Bolívia, ktorých národy boli v mnohých prípadoch vystavené porušovaniu ľudských práv. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (43)

Raven0 

všechny recenze uživatele

Jde o to, na jaké straně politického spektra stojíte. Pokud jste spíše pravicově orientovaní, liberální demokraté, pak s dokumentem rozhodně souhlasit nebudete. Já, jakožto levicově orientovaný jsem byl nadmíru spokojen. Nekompromisní žurnalistika, bez zbytečných moderních prvků. Ještě jedna věc, podobných dokumentů, útočících na politiku USA, na vykořisťovatelský kapitalismius, na prorůstání soukromého sektoru do veřejného, je všude spousty. Ale dokumentů, které ukazují opak nikoliv. Že by se opravdu blýskalo na lepší časy? A že by nás opravdu čekalo kataklyzma či změna (tržního) systému? ()

ElChe26 

všechny recenze uživatele

Liberální konzervativec bezpochyby Pilgerův počin označí za nebezpečnou levicovou propagandu, ale proč? Odpověď není příliš složitá. Pilger se snaží rozkrýt skutečné motivy, jež přiměly Bílý dům, aby v latinské Americe dosazoval k moci krvavé diktátory. Američtí občané byli vládou strašeni tím, že se kdesi v banánových republikách dere revolucí k moci další Lenin nebo Mao. Skutečnost však byla jiná. Ani Jacobo Arbenz, ani Salvador Allende se nechystali vydat sovětskou cestou. Ač zvoleni v !!!demokratických volbách!!! za své sociální reformy museli pykat. Ještě bych dodal, že ani Arbenzovy ani Allendovy reformy nebyly nikterak drastické, týkaly se zejména nadnárodních koncernů, které za předchozích vlád skrze podplacené vlády skoupily za pakatel takřka veškeré přírodní bohatství těchto zemí. Ve jménu boje za "demokracii" pak Spojené státy neváhaly osnovat puče, atentáty pod záminkou komunistické hrozby. Americký průmysl a vláda budovaly soustavně a pečlivě koordinované závislosti obrovské dominium, sahající do všech koutů zeměkoule. Pod praporem svobody. Skutečné svobody? Bývalý šéf CIA Colby v rozhovoru se slavnou italskou novinářkou Fallaciovou kdysi řekl: »Rozhodli jsme se, že budeme bojovat za svobodu ze všech sil...« A Fallaciová mu odvětila: »Od generalissima Franka k diktátorovi Caetanovi, od jednoho vietnamského diktátora Diema k Thieuvovi, od jednoho fašisty, řeckého Papadopulose až po chilského Pinocheta - a to nepočítám všechny ty fašistické diktátory v Latinské Americe, ani například mučení v Brazílii. A tak tedy ve jménu svobody se z vás stali pomahači všech lidí, kteří šli vraždit svobodu na druhé straně.« Koneckonců v samotných Spojených státech zavraždili předního amerického liberálního prezidenta J. F. Kennedyho i velmi umírněného černošského vůdce M. L. Kinga. Nejznámější britský filozof světového významu, lord Bertrand Russel (vedl tzv. Tribunál proti válce ve Vietnamu), to řekl americké vládě otevřeně: »Jste největšími pokrytci, jaké svět kdy poznal. Dovoláváte se hodnot, jimiž pohrdáte a po nichž bezohledně a cynicky šlapete...« Kdo shlédne The War on Democracy a přesto nebude ochoten uznat zločiny bývalých amerických vlád je v mých očích ignorant nebo zaslepený tupec. Chavez, Morales a další dokazují, že socialismus nevede ke komunismu. Spojené státy již nejsou v latinské Americe všemocným hegemonem. Emancipované obyvatelstvo má nyní po dvou vlnách koloniálního útlaku konečně šanci budovat demokracii, jež zajistí práva a lidskou důstojnost každému svému občanu. "Není nic silnějšího, než myšlenka, jejíž čas nastal." ()

Reklama

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s odsouzením zahraniční politiky USA a jejího zhoubného vměšování do záležitostí jihoamerických a jiných států. Ale jednostranná glorifikace Huga Chavese a prezentování jeho osoby jako utiskovaného chudáka, zarytého zastánce demokracie...ehm:-)...a plamenného zastánce slabých a bezbranných v barriech,,,to mi přišlo mimořádně naivní. Pan Pilger se měl minimálně pokusit o objektivitu a prezentovat jakým způsobem Chaves postupoval, aby konsolidoval svou moc jako prezident země, oslabil opozici a odměnil své stoupence v armádě či privátní sféře...ať mi nikdo netvrdí, že je čistý jak lilie! ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Úžasně INFORMATIVNÍ dokument! Zdráhám se říct, přímo dokumentární perla. Na začátek bych chtěl zbourat pár zdejších vyjádření, které mohou dost lidí odradit od sledování. Hlavně, absolutně nezáleží jestli si hrajete na ty pro tuzemské podmínky směšné pojmy jako "levičák" nebo "pravičák", pokud jste normálně a zdravě uvažující člověk, který vraždy dětí považuje za ohavné, tento dokument vás zasáhne i když budete třeba anarchista. Jednostranné glorifikace Huga Cháveze se rozhodně obávat nemusíte, protože v dokumentu promluví a zazní více lidí, kteří ho odsuzují, než těch, kteří činí opak. Nemluvě o tom, že západní člověk si pod pojmem "Chávez" představí naprosto zdémonizovanou osobu, tudiž můžete získat maximálně tak pohled z druhé strany, což jste do této chvíle neměli moc možnost. 90% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Som rád, že sa nazbierala odvaha a niekto priniesol aj iný pohľad na vec. A to teda poriadne. Poukazuje sa tu na to, čo napáchali USA v Latinskej Amerike, čo páchajú a o čo sa stále snažia. Ovplyvňovať, kontrolovať, zarábať a iné záujmy, jednoducho už nefunguje demokracia, ale kapitalizmus. Možno sem tam to nebolo perfektné, ale bol to vysoko kvalitný dokument s aktuálnym pohľadom na vec, keďže v súčasnosti sa vyplavujú na povrch veci ako kauza Gorila, zmluvy ACTA, PIPA, SOPA, čipy v občianskych, raz možno aj v telách ľudí, či iné veci, tak myslím, že týmto dokumentom sa prinieslo trocha opozície. Ešte raz zdôrazňujem kvalitný dokument. ()

Reklama

Reklama