Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (212)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Téma terorismu je stále aktuální a sem tam si někdo přihřeje trošku polívčičku a natočí na dané téma další film. Tentokráte na to jdou tvůrci trošku delší cestou. Don Cheadle opět náležitě přesvědčivý v roli čtenáře Koránu. Těžko ke Zrádci více dodávat protože se jedná opravdu o celkem obyčejný film s několika zajímavějšími scénami a s klasickým koncem. 60% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zajímavá myšlenka, zda nakonec těm teroristům v rámci boje proti nim a snaze o infiltraci nepomáháme - roztahaná však na dvě hodiny, takže film je hodně nudný. Jistě, snaží se vykreslit pozadí a atmosféru celého podhoubí, ale přece jen to působí jako rychlokurs arabštiny z rychlíku. Takže zůstává jen ta otázka, do kdy se ještě dá boj proti terorismu brát jako boj dobrých proti zlým, a od kdy už ti dobří dělají v podstatě to samé, jen to omlouvají nezbytnými ztrátami? Dobrá kamera, lokace, pár nesmyslů, včetně těch neustálých přesunů v naprosté pohodě (a dostat se do USA je podle filmu brnkačka), celkově kromě oné myšlenky unylý a unavený (i únavný) film. Jo, a trochu mi tam vadí takové to dělení a hodné a zlé muslimy, jak je dnes v oblibě, kdy atentátníci byli někým zrazeni a není to ta pravá muslimská víra. Inu, korán však skutečně radí vraždit nevěřící. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Don Cheadle se potýká s Guyem Pearcem, a není to Iron Man 3. Co je to? Přeci vydařené krimi Zrádce od scénáristy katastrofického Dnu poté a třeskuté Konečné s Arnoldem! I když by teď se mnou asi většina uživatelů nesouhlasila, osobně jsem si z téhle napínavé honičky před lety odnesl hodně pozitivní dojmy. A ten konec! ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Těžce průměrná rutina, v níž je Don Cheadle snad omylem a Guy Pearce předvádí 100+1 variaci na agenta, který je z počátku za hlupáka, aby nakonec prokoukl a vše pochopil. První hodina je jen nudná, druhá získá díky kolážím alespoň trochu švih, ale celé je to tak moc předvídatelné, nevýrazné a - co je nejhorší - podobné Scottovu Body of Lies, že nevidím jediný důvod, proč bych si neměl raději znovu zajít na Ridleyho nedokonalou, ale vizuálně i herecky uchopenou reklamu na cestovní kanceláře. 5/10 ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Vcelku podařená, komorně pojatá (rozuměj, bez bombastických efektů) politická kriminálka, která mě mile překvapila svou (na americké poměry) nestraností. Obě strany, jak teroristé, tak agenti FBI, mají uvěřitelné a zajímavé argumenty pro vedení té "své" války... Člověku se pak trochu nepozorovaně podsouvá otázka, zda celý tento kolotoč kolem terorismu, válek apod. není jen jeden velký nesmysl. No a to jest docela i pravda. Jenže na takovéto názory je již trošku pozdě.... ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Když si Samir koupí jablko na trhu v Marseille tak na plátěné střeše, když opouští trh, můžete vidět odlišnost v překladech - francouzsky "traiteur" (to znamená lahůdky) a v angličtině "traitre" (to znamená zrádce) což je název filmu. (rozbris)

Reklama

Reklama