Reklama

Reklama

Rozum a cit

(seriál)
  • Velká Británie Sense and Sensibility
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Jít za hlasem srdce nebo si za každých okolností zachovat chladnou hlavu? A měly vůbec na vybranou? Britský seriál podle románu Jane Austenové.
Anglie Jane Austenové na konci osmnáctého století. Doba tradic a neporušitelných pravidel. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: vdát se a být svým manželům věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem a jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí - i se svou matkou a nejmladší Margaret - po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství.

Román Jane Austenové Elinor a Marianne byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovana do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. Jejich vztah - typické pro tehdejší dobu - přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných. Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem Rozum a cit, který je považován za klasické dílo anglické literatury. Jako ve většině románů J. Austenové i zde jsou hlavními postavami inteligentní, morálně silné hrdinky, jejichž životní přístup ostře kontrastuje s pošetilostí a pokrytectvím okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Eseter

Eseter (hodnocení, recenze)

Konie

Mně se tady casting hodně líbil. Snad všichni, souhlasím ale že Dominic Cooper není zrovna krasavec (alespoň podle mě). 

A ano, matka tady byla taková rozumnější než v předloze, ale ono to zas nemusí být vše na 100 % ne, je to adaptace. 

Konie

Konie (hodnocení, recenze)

Hlavní představitelka mi připadala taková nevýrazná. Mariana se mi nelíbila fyzicky (stejně jako Kate Winsletová). Edward byl dobrý, míň ňoumovitý než Grant. Willoughby se mi vůbec nelíbil, připadal mi děsně ošklivý, takže bych se do něj jako 17 letá dívka na první pohled určitě nezamilovala, resp. v jeho případě ani na druhý pohled. Brandon se mi velmi líbil. Alan Rickman je pro mě totiž děsně sexy, takže toho bych brala okamžitě. Ten představitel v seriálu byl "lepší" v tom, že nebyl tak sexy, takže pro mě bylo uvěřitelné, že ho dívka nejdřív nechce a teprve po zklamání z rádoby otevřeného a upřímného vztahu s mladým ňoumou ocení postaršího (:-)) uzavřenýho ale spolehlivýho chlápka. Matky mi víc seděla ve filmu. Resp. víc odpovídala knížce. Tady mi ta matka připadala taková rozumná, což podle knížky být nemá. 

na příspěvěk reagoval Eseter

Eseter

Eseter (hodnocení, recenze)

Asenath

Je ale pravda, že některé věci jsou tam nehorázně podobné. Přesto mám radši tuhle verzi a nedám na ni dopustit.

na příspěvěk reagoval Asenath

fmash

fmash (hodnocení, recenze)

Middleton je vdovec, Dashwoodovy nemají ani na cukr... Četl scénárista tu knihu, nebo jen předělával Leeho film? Nebo měl tolik jemnocitu k divákovi, že ho nechtěl mást přepracováním věcí, které sice byly ve filmu, ale nebyly v knize?

na příspěvěk reagoval Asenath

Reklama

Reklama