Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swanková předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Biografické historické drama zachycuje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, se Amelie stala první ženou, které se podařilo přeletět Atlantik a tento skvělý úspěch jí katapultoval mezi národní celebrity. Prožila úžasný vztah s charismatickým obchodním partnerem a posléze milujícím manželem Georgem Putnamem (Richard Gere). Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat, ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). V roce 1937, během pokusu obletět svět, však Amelie Earhartová nad Pacifikem zmizela. Kombinaci strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství natočila režisérka Mira Nairová. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (81)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Životopisný film s úžasnými leteckými záběry, bez výjimky výbornými herci, podmanivou hudbou, která připomíná klasiky Johna Barryho... A bohužel i s prachobyčejným příběhem, v němž je minimum překvapivého. Tak taková je Amelia. Vůbec ne špatná, ale zároveň nijak ohromující. Co se týče režie, výhrady bych měl k neustálému opakování stejných postupů (oba přelety Atlantiku vypadají - až na bouřku - prakticky stejně, za účelem toho, aby film působil co nejživotopisněji, se v něm pořád střídají novinové titulky a paní režisérka si zřejmě moc, moc oblíbila i fintu "z jakoby archivního černobílého záznamu se náhle stane barevný film"), pochválit je ale třeba parádní vsuvku natáčení a fotografování reklam. Takových oživení mělo být v Amelii více. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Poviem na rovinu, že som sa na tento film s H. Swank tešil. Nízke hodnotenie ma sklamalo, napriek tomu som sa chcel presvedčiť. Akosi cítiť, že film režírovala žena. Film obsahuje mnoho pekných záberov na krajinu pretkaných hudbou, hrdinku, ktorá sníva svoj sen a postavy, ktoré riešia problémy, ktoré s divákom nepohnú. Škoda, príbeh Amelie Earhart určite stál za zfilmovanie, ale chcelo to viac hĺbky dramatičnosti a v závere určite chýbalo vygradovanie a aj preto tragický záver divák jednoducho prijme, ale s citmy to nepohne. Ani z témy ako je nevera nedokázali tvorcovia vyťažiť aspoň nejaké napätie alebo iskrenie medzi H. Swank a R. Gerom. Nerád to hovorím, ale je to prierný film, ktorý stačí vidieť iba raz a do zabudnutia upadne veľmi rýchlo. 60%. ()

Reklama

MISSha 

všechny recenze uživatele

Průměr. Od herců vzhledem k jejich jménu, jsem čekala daleko víc… ale stačila by pevná ruka režisérky a víc promakaný scénář a to by se jim teprv hrálo. Ovšem krásné záběry z letadla stojí za povšimnutí, to je jedno mála pozitiv. Ze zajímavého příběhu Amelie Earhartové se dalo vykřesat daleko víc, škoda. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější životopisný film naprosto bez jakýchkoliv emocí, který jsem kdy viděla. Nebylo mi ani trochu líto Amelie, že zmizela nad oceánem a jenom jsem se modlila kdy to konečně skončí. Její dilema mezi dvěma muži mi bylo naprosto cizí, protože bych si vybrala Ewana McGregora, který by se svým šarmem sbalil i násadu od smetáku. Ovšem velká škoda je, že nedostal větší prostor na projevení. Richard Gere byl sice celkem dobrý, ale když žárlil na Ewana mohl se do toho také trochu více vložit.. A vůbec bych na celém filmu přidala více emocí. Nejvíce mě asi rozčilovalo přecházení z černobílých dobových záznamů do součastně natočených taktéž černobílých a následně zkolorizovaných - neoriginální podobně jako novinové titulky protínající dobové záznamy. Oceňuji najaté maskéry (asi z filmu s Claire Danes - Temple Grandin), jelikož normálně pohledná Hilary byla k nerozeznání od jakéhokoliv muže z ulice. Podle mě to byla nuda plná nudy okořeněna nudou a ta závěrečná půlhodina se mnou ani nehnula - zbytečné prodlužování trápení mé vybíravé filmové duše. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Snímek, od kterého se podle mého názoru očekávalo hodně..ale pro mě byl velikým zklamáním. Zvlášť natěšená jsem na něj nebyla, tudíž to pro mě nebylo zas tak těžké to přijmout :D :D Ale tedy neustálé časové přeskakování ve filmu bylo pro mě docela dost matoucí, zároveň celkový efekt snímku nic moc a proto jsem aspoň byla ráda, že tam byla Hilary. Ona jediná držela celý snímek pohromadě a tak se aspoň bylo na co dívat... ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • V roce 2010 byly nalezeny na atolu Nikumaroro fragmenty kostí, které zřejmě patřily Amelii Earhartové a jejímu navigátorovi Fredu Noonanovi. Je pravděpodobné, že zde nějakou dobu žili, než zemřeli (zřejmě na dehydrataci). (Petulka88)

Související novinky

Burtonova „Alenka“

Burtonova „Alenka“

26.07.2008

Po ponurém příběhu o mstivém hrdlořezovi z londýnského holičství se Tim Burton vrací ke stylu Karlíka a továrny na čokoládu. V listopadu pod dohledem producenta Richarda Zanucka, se kterým… (více)

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

29.05.2008

Klidně by z toho mohla být další oscarovka. Už jen kvůli účasti Hilary Swank, pro kterou je projekt s prostým názvem Amelia srdcovkou, v níž nejen ztvárňuje hlavní roli, ale podílí se i na produkci.… (více)

Reklama

Reklama