Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Recenze (1 001)

Daertelon 

všechny recenze uživatele

Rebelka je pohádka, která má své zvláštní kouzlo. Tajemná atmosféra pradávných mýtů a zlověstných míst, příjemný příběh i jeho podání a stravitelné dialogy jsou někdy možná až trochu příliš přehlušené trhlostí vybraných scén. Kdyby se filmaři nesnažili o náhlé výpady komedie, švihlých a nevkusných vtípků, byla by to pohádka nominovaná na pět hvězd. My už si ale zvykli na tradiční ujetost animáků, a proto mě to až příliš nevytáčí. Mluvím o babizně "na fesťáku", medvědovi "s korunkou" nebo třeba o zadnici starého lorda. Přehnaná byla i scéna souboje s Mordukem (či jak se jméno té příšery píše) a příliš mi nesedli ani rošťárny tří spratků. Bez uvedených negativ by to mohl být celkem význačný animák, který mi skutečně místy evokoval naše tuzemské pohádky a mohl by se tak pyšnit tím, že je to první animák mnou označený za právoplatnou pohádku. Leč, bohužel. Slabší čtyři hvězdy možná s odstupem času a mozkoležení vystřídají tři. 75,5% EDIT: po mozkoležení 70% a 3 hvězdy. ()

Pavlunka 

všechny recenze uživatele

Co to ku*va měl bejt? To je takový trapný klišé že jsem ten konec musela přetáčet... Ničím nové, ničím zajímavé příběh o ničem. Zápletka že se z matky stane medvěd? No nechápu, to se snad nemůže líbit ani dětem.. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem uvažoval, zda jít na maximum či o hvězdu méně. Nakonec jsem se rozhodl takto. Každopádně jde o průlomový film. Nejde už o klasickou pohádku, je to prostě film, který, neřekl bych, že je tak úplně pro děti. Spíš pro dospívající. Hodně se zde bojuje a i medvěd je dost děsivý. Celkovým pojetím bych pak také řekl, že děti některé věci nemusí chápat. Jde třeba také o vztah mezi puberťákem a rodičem. Když si ale proberu celý příběh, konečně zde nevidíme klasický animovaný námět, jaký bývá ve většině filmů. Chybí zde láska i pojem přátelství. Jde opravdu hlavně o vztahy mezi rodiči. Celý film je o dost dramatičtější a napínavější. Také dojemnější a líbí se velmi hudba. Navíc je hlavní hrdinka příšerně hubatá, ale zároveň vtipná, takže se člověk zasměje. Vlastně není důvod dávat méně a já se na film určitě podívám víckrát než jednou. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Mě to nebaví. Animace jako vždy parádní, ale tou je Pixar proslulý. Originalita ,gagy a fantazie jsou v případě Brave ty tam. ()

Martin.Tokos 

všechny recenze uživatele

Jednou z věcí, kterou si u animovaných filmů cením, je aspoň částečná nepředvídatelnost děje. Tady se to povedlo. Je těžké udržet tu hranici, aby děti pochopili děj a zároveň, aby starší lidi bavilo to, že neví co čekat. Když k tomu připočteme vtipné postavy vyjde nám kvalitní animovaný film. 5* ()

fleshbekr86 

všechny recenze uživatele

Po včerejší projekci Ralpha, který bourá internet mi chyběla jen tato postavička ze všech disney princezen. Musím říct, že to je nádherný příběh. Sympatické postavičky, spousta vtipu a medvědího napětí. Správná irská akce! ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Panáčci hrají lépe než kdejaký hérec. Vtipná, milá a zábavná pohádková taškařice. Jedna hláška za druhou:-)))) ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkný animovaný příběh Rebelky, opírající se o vztah dcery a matky. Vlastně má všechny klasické pilíře animovaného filmu, ale tak nějak výrazněji na mě nezapůsobil. Spíše lehčí průměr. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Rozprávka o tom, ako ťažko treba bojovať, aby človek zmenil svoje želanie. Je tam síce menej žartovných scén, ale pre 8-10 ročné deti to bude akurát. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Animační studio Pixar, které už nyní patří pod Disneyho, bude navždy zapsáno jako tvůrce těch nejlepších animovaných filmů, na svém kontě má již tolik bezkonkurenčních kreslených kousků, které dokazují, jak perfektní je animace vypravěč a navíc překonávají paradigma, že jsou animované filmy jen pro děti.. Ale neplatí, že všechno na co tohle studio sáhlo, je tak precizní práce a v jejich historii najdeme hned několik slabších kousků (Auta 2, Hodný dinosaurus nebo poslední Mezi živly), které nezvládly svoje téma dostatečně podchytit, aby zafungovalo i na dospělé publikum, ale ani v jednom z těchhle případů jsem si nepřipadal jako, že jsem spíše u převážně zábavně laděných disneyovek. A právě takhle jsem se cítil u Rebelky.. Naprosto zaměnitelné s Na vlásku, či Ledovým královstvím, ať animací, tak i zaměřením na holčičí publikum (minimálně skrze ženskou hlavní hrdinku). Ale jak si třeba myslím, že existují případy, kdy studio Disney překoná samo sebe a dodá film, který v sobě nese něco navíc a dokáže se tématy a provedením měřit s Pixarem, tak tohle je přesně opak, který možná přijít někdy musel.. Rebelka je sice jedinečná přesným trváním na skotské estetice a mystičnu, které výtečně ukazuje zase jinou představu světa, kdy navíc poprvé divákům studio představuje návštěvu jasně viditelné minulosti a přenáší svůj příběh do středověkých dob.. Příběh o vzpurné princezně Meridě, která by namísto dvoření se budoucím následovníkům a splnění svých královských povinností radši trávil veškerý čas v lesích s lukem v ruce. Jde tedy o zcela zřetelný emancipační přístup, který nakonec ani nezahrnuje mužského hrdinu v příběhu, se kterým by princezna musela skončit.. Oproti tomu Rebelka naopak míří na rodinné vazby, v nichž se snaží ukázat, že děti mají co mluvit do svými rodiči naplánovaných životů. Rebelka je hodně pohádková, vtipem připomene "Jak vycvičit draka" a kromě výtečné scény s chytáním ryb, či úvodním ohýbání genderových stereotypů zůstává za pixarovským průměrem.. Což ale neznamená, že by Rebelka neměla mít diváckou pozornost a naopak může solidně fungovat jako takový přechodník mezi Disneym a Pixarem.. Tentokrát budou potěšeni ti, kdo přišli s dětmi za pohádkou, protože jde o jeden z mála pixarovských případů, kdy děti a rodičové ve filmu uvidí totéž.. 70% ()

FREEWHEELER 

všechny recenze uživatele

-„There comes a day when I don't have to be a Princess. No rules, no expectations. A day where anything can happen. A day where I can change my fate.“ S Brave som bol prekvapivo veľmi spokojný! Vážne, a naozaj plnohodnotne a pohodlne dynamické, príjemná kamera, sympatický príbeh. Ono sa to však celé prezentovalo presne ako nálepka Pixar/Disney - taký "zátrtok". Takže tentokrát nič preborné (odporúčam siahnuť po drímvorksovému How To Train Your Dragon), plaché a opatrné (skôr rodinné ako manželko-kinové), ale svižné a pobaveniuhodnúce. Za objektívne 3* a ešte raz - najviac vyzdvihujem príbeh a jeho fakt, že sa nemusí stať nič svetoborné a dá sa vykúzliť film aj okolo studenej a jednoduchej kaše. ()

kosma 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi líbilo. Hlavně příběhem, který je tu pojatý vcelku realisticky (vylepšení vztahu matka-dcera). Moralizovaní tu do očí zase tak nebilo, jak je tomu jinde a hlavně jsem se chvílemi i zasmála. Ti tři malí bratříčci byli nejlepší:) ()

Stauff 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že si jdu do kina zdřímnout, zatímco se pětiletý syn bude dívat. Nenechal mě ale usnout. Řehtal se jak pominutý, fandil hlavní hrdince, prostě ten příběh prožíval. Takže za mě jasných 5*. Dětský film, který se dětem líbí, co víc by si tvůrce mohl přát? ()

Allia 

všechny recenze uživatele

Rebelka je výborný počin - jedná se o radikální odklon od klasického ideálu pasivní princezny, která čeká na svou záchranu. v poslední době se tímto směrem vydalo už několik pohádkově laděných příběhů, ale Rebelka je jiná - opouští úplně od milostné zápletky, které ostatní "emancipované" hrdinky nezůstaly ušetřeny. Namísto toho se v Rebelce klade důraz na pouto mezi matkou a dcerou. Dcera se vzepře patriarchálnímu řádu, který je zpočátku ztvárněn matkou a jejími požadavky. Vzpoura však vyvolá téměř katastrofu a při jejím řešení se utuží solidarita mezi dvěma ženami a patriarchální řád je poražen. Zápletka příběhu je sice jednodušší a místy dost předvídatelná, ale myšlenku, kterou zobrazuje bych označila za revoluční - a to ze tří důvodů: upozorňuje nás na pouto mezi dcerou a matkou, které je v naší společnosti poněkud znevažováno, ukazuje nám, že vztahy mezi ženami nejsou jen vztahy žárlivosti a falešné náklonnosti a pak ten nejočividnější důvod: ukazuje ženskou hrdinku, která si dokáže vytvořit sama svůj osud... a občas je i rozcuchaná. Ne že bych chtěla agitovat, ale... dost bylo unylých princezen čekajících ve věži na své krásné zachránce! Merida je dobrý vzor. Jen jedna kritická připomínka na závěr: zobrazení mužských postav bylo dost zesměšňující nebo negativní, to je škoda. musíme s mužů dělat směšné nebo zlé, aby ženy vypadaly dobře? to mi nepřipadá jako to nejlepší řešení. tak snad příští počin Pixaru bude více genderově vyrovnaný :o) ()

Jarlaxle 

všechny recenze uživatele

Příjemná "rodinná" záležitost. Ale upřímně by mi nevadilo, kdyby příští pixarovka byla zaměřená spíše na tu dospělejší část diváků... :-) ()

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama