Reklama

Reklama

Pro dospívající dívku může být život osamělým místem. Román americké autorky Alicie Erianové Arabka (2005, česky 2007) vypráví o třináctileté Džazaiře, která na matčino přání odchází ke svému rozvedenému otci na předměstí texaského Houstonu. Striktní rodič, pocházející z Libanonu, má své představy o výchově dospívajících dívek a rozhodně mezi ně nepatří nic, co by se týkalo sexu. Zmatená Džazaira se potácí mezi vlastní probouzející se ženskostí, pozorností černého spolužáka a zájmem souseda, který jako rezervista čeká na povolávací rozkaz a v manželství si zjevně moc neužije. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Existuje kinematografie nekomplikované zábavy, kinematografie formální krásy nebo kinematografie ušlechtilého dojímání. Důvěrnosti jsou zástupcem dalšího druhu - kinematografie provokace. Kdepak, nejde o žádný punk nebo revoltu, spíš o boření určitých tabu a zavedených společenských klišé. Pokud americké filmy nemají ve zvyku zabývat se sexualitou 13letých dívek - maximálně jako obětí zneužívání - pak běžného diváka asi zaskočí hlavní hrdinka coby puberťačka, která chce od světa dospělých sex a uznání. Učebnicově čistě se ale nechovají ani zástupci světa dospělých. Výsledkem je silné nejednoznačné drama, které se vymyká trendům a očekáváním. Abych jen nechválil, snímek obsahuje vedle velmi zdařilé sexuální roviny i rovinu rasového konfliktu, kterou ale podává v porovnání se zbytkem dost konvenčně, a tím s méně silným dopadem na diváka. Ballův kousek mi přijde nedoceněný, ale vlastně mu ani nebudu muset moc přidávat, abych nadělil 5 hvězdiček. Je opravdu dobrý, i když každý ho nerozdýchá. Celkový dojem: 90 %. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Nestihol som úplný začiatok, ale ten som si prečítal v obsahu, takže môžem snáď hodnoverne hodnotiť... :o) Film ma zaujal svojou reálnosťou a zaujímavým zasadením do obdobia vojny v Perzskom zálive. Takisto som bol milo prekvapený hereckým výkonom Summer Bishil (takisto aj jej krásou:) a keď k tomu pripočítam vcelku dobrý príbeh o rodinných, milostných, sexuálnych, či susedských vzťahoch, tak mi to vychádza nadpriemerne. Som rád, že som to (úplnou náhodou) videl... ()

Reklama

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Uzasne napsano,skvele odehrano snad vsemi herci,velmi zajimave natoceno-hlavne zacatek.Ke konci se u me uz trosku objevovala nuda(stopaz by klidne mohla byt o par minut kratsi)ale itak pro me slusne prekvapeni a velmi silne 4*.Vypada vsak bohuzel,ze film velmi zapadne a ani se moc nedivim-ja se o nem dovedel nahodne na internetu ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Matka na sociálku, otec do kriminálu, holka na psychoterapii. Tak se mi jeví výsledek jednání postav tohoto filmu. Drama o příliš brzkém sexuálním dospívání dívky ve věku dítětem, ale s tělem ženy, je nepříjemné. Zejména proto, že hlavně její rodiče jsou extrémně sobecké a neempatické osoby, otec navíc násilník a v sousedství taky nežije moc milé osazenstvo. Jenomže mi to celé přišlo odcizené, příliš vykalkulované a spíš jsem v příběhu viděla, že jím režisér maskuje vyprávění o vlastním sexuálním dospívání a orientaci. SHRNUTÍ: Jak dospět, když vám všichni okolo buď dospět zakazují nebo vás rovnou staví do pozice dospělé. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Uff silný, americký, veľmi emocionálny a psychologický kúsok. Jasira objavila vlastnú sexualitu. Sčasti je vlečená okolnosťami, sčasti dopláca na vlastnú zvedavosť, ale rozhodne to nie je malá mrcha, ktorá veľmi dobre vie, čo robí. Takúto dcéru môže mať ktokoľvek, kdekoľvek na svete. Keď začnú tikať biologické hodiny, môže to dopadnúť rôzne. A o čom je tento film? Myslím, že o tom, že snaha o pochopenie a úprimný otvorený rozhovor s teenagerom často pomôžu viac než výchova, alebo prísny rodičia. Paralela s Americkou krásou je zjavná, ale toto nemá až takú ideovú hĺbku, ako American beauty. Ale ako príručka pre rodičov, skvelý kúsok. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama