Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepřejte si skončit s ním za mřížemi. Stylizovaný životopis notorického násilníka a nejslavnějšího britského vězně. Píše se rok 1974 a devatenáctiletý mladík, rváč a nepřizpůsobivý živel Michael Peterson vykrade poštu. Je okamžitě zatčen a odsouzen k sedmi letům žaláře. Jiní by to považovali za trest, ne tak Michael. Vždy chtěl být totiž slavný, jelikož však nic neuměl, uvědomil si, že právě až za mřížemi se může stát hvězdou. Jednoduše tím, že bude pokračovat v tom, co dělal na svobodě. A tak přijal jméno Charles Bronson a začal mlátit každého, kdo se mu dostal pod ruku. Nakonec si odseděl 34 let, z toho 30 let na samotce (tato čísla platila v době vzniku filmu). O datu jeho možného propuštění nebylo dosud rozhodnuto.
Dánský režisér Nicolas Winding Refn se proslavil trilogií Pusher (první díl u nás vyšel na DVD pod názvem Dealer), snímanou autenticky působící ruční kamerou, tady máme naopak ode všeho odstup. Refn od počátku sází na to, že nemůžeme proniknout do Bronsonova nitra a že tento reálně žijící člověk s nálepkou nejnebezpečnějšího vězně Velké Británie má jen image, ale nikoli vnitřní identitu. Při stylizaci Bronsona si vybírá jako určující jeho vzhled kníratého cirkusového siláka a vyprávění posouvá do polohy klauniády a divadla. Snímek Bronsona ukazuje jako šílence nejen coby aktéra v minulosti, ale i jako vyšinutého vypravěče, jenž se obrací přímo k imaginárnímu kabaretnímu i reálnému publiku v kinosále. Součásti výsostné stylizace vizuálně brilantního snímku je také bohatý hudební doprovod, který sahá od Wagnera, Verdiho nebo Pucciniho po rytmicky nadupané skladby současných skupin Glass Candy, Pet Shop Boys či New Order. Ostatně díky působivému spojení klasické hudby s násilnými scénami bývá film často srovnáván s Mechanickým pomerančem (1971) Stanleyho Kubricka. A nakonec je zde patrně životní herecký výkon Toma Hardyho v titulní roli, který dokázal během unikátně krátké doby nabrat téměř dvacet kilo svalové hmoty, oholil si hlavu a se svou rolí absolutně splynul. V jeho podání je Bronson postava, která vás bude zajímat. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (496)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

To mi takto v nedeľu došla smska od kamaráta: "Dones film, ideme sa skúric." A ktorému chlapovi by sa nepáčil film s Hardym, že? Ja som ich s ním videlasi 20, horší bol len jeden; od Refna možno 6, najhorší bol tento. Zámer chápem a nefungoval na mňa. Režisér ma svojim diváckym podvodom možno dostal, ale vole, raz si chcem fakt pozreť film o bitkárovi a zrovna vtedy musím naraziť na takéto divné niečo. Aspoň že je to miestami sranda. 50% a "Namaž mi záda" rulez ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraný, slušně natočený ale ve srovnání s jinými biografickými snímky, nezajímavý film. Tom Hardy hraje jak o život a patří mezi to hlavní, kvůli čemu film dokoukáte ale přeci jen je snímek o ne zcela psychicky labilním chlapíkovi, který celý svůj život jen vyhledává příčiny aby někomu mohl "rozbít hubu" nebo něco ukrást, divácky neatraktivní, oproti jiným biografickým filmům o velkých osobnostech. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Zpovědi nebezpečné mysli. Mysli, která víc jedná, než myslí. Bronsonovo chování se vymyká veškerým škatulkám, stejně tak styl filmu. Na představení režírované uvnitř hlavy samotného Bronsona (jak naznačuje potlesk publika na nepatřičných místech) jsou záběry nezvykle dlouhé a brutalita vcelku mírná. Černohumorné metafora jediného myslitelného přístupu, s nimž vás nezlomí britský nápravný systém, naráží do pokusu vypovědět jakž takž pravdivě příběh jednoho života. Nebo mělo jít dokonce o snahu „zlidštit“ pro masy (líbivá audiovizuální stránka vždy navýší počet zájemců) další minoritní skupinu obyvatelstva – masochisty? Zde se film potýká s nadobyčejnou psychologickou plytkostí – ani aktuální prostředí o Bronsonových náladách moc nevypovídají, jak by se nabízelo – a prostým faktem, že málokterou ránu osudu schytal Bronson bezdůvodně, takže proč s nim jakkoli soucítit? Bronson je filmem spíše problematickým než špatným a rozhodně méně hloupým než třeba v něm citované Přání smrti. Nevím, co nám tvůrci usilovali sdělit, ale i kdyby nic, je to nic vyšperkované jedním z nejlepších soundtracků posledních let (první skladba působivě variuje první tóny Mechanického pomeranče) a účastí herce (ve vedlejší roli), který vypadá trochu jako Peter Bogdanovich. Něco takového už se slyšet a vidět vyplatí. 65% Zajímavé komentáře: Cival, genetique ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Namasti mi chrbát i stehná. Teraz niečo zažiješ..." Tom Hardy touto úlohou nadobro prerazil medzi hereckú elitu. Rola nenapraviteľného bitkára mu sadla dokonale, problém je, že režisér jeho obetavosť a drinu využil len z časti. Film je zaujímavý v malých celkoch, scénach, ale ako taký postráda celistvosť a detailnejší rozbor jeho postavy. Sme svedkami niekoľkých bitiek, ale jeho dospievaniu režisér venoval sotva 2-3 minúty. Ja som Ch. Bronson! , tu ma máte, ale ako sa sem dostal, ako sa formoval, kde nastal zlom, kde "udelali soudruzi z NDR chybu" to sa nedozvieme. Režisér sa rozhodol hrať na umelca a to bola veľká chyba. Tom Hardy a Tom Hardy. Viac nahý ako oblečený. Film len o ňom a bez cenzúry. 60%. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Narodil se s pěstmi zaťatými silněji, než ostatní a zvrácenou touhou po slávě - izolací posílen, blázincem nezlomen, a přesto, že neměl problém zabít psa holýma rukama a rány stejně rád přijímal, jako rozdával, dokázal být v krátkých chvílích vratké svobody velkým romantikem i ustát zhrzenost milence bez ztráty důstojnosti, tím jsou lepší stránky největšího výstředníka britského vězeňství ovšem vyčerpány... Zkrátka chlápek, svým naturelem předurčený aspirovat na post starosty Gothamu, nebo primátora Prahy (doufám, že jsem ho právě nějak neurazila:-)) s caligulovsky vytříbeným smyslem pro umění, jakož i stejně nesmlouvavě vynucenou pozorností ke své umělecké produkci... Počet udělených hvězd nadhodnocuje neskutečný výkon Toma Hardyho, který zážitkovým herectvím překonává můj vnitřní nesouhlas s glorifikací člověka, jakým Michael Peterson je. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Herec Tom Hardy nabral kvůli roli skoro 20 kg svalové hmoty. Dělal 2 500 kliků denně po dobu 5 týdnů. (Zdroj: empireonline.com) (Snorlax)
  • Rola Charlesa Bronsona (Tom Hardy) vyžadovala mať na sebe aj väčšie percento telesného tuku, preto ako sám herec uvádza, cez deň jedol kuracie mäso s ryžou a na večer si doprial pizzu, zmrzlinu Häagen-Dazs a veľa Coca-Coly. Tieto vysokokalorické jedlá mu priniesli potrebné pribratie na váhe za krátky čas. Prezradil tiež, že v porovnaní s vrchnou časťou tela vyzerali jeho nohy komicky, bol doslova ako bocian. (Zdroj: refresher.sk) (YoZo8)
  • Počas tréningu Tom Hardy (Charles Bronson) cvičil viacmenej len cviky s vlastnou váhou tela bez použitia činiek, a to z toho dôvodu, že chcel navodiť čo najvernejší dojem postavy dosiahnutej tréningom v cele. Išlo väčšinou len o kľuky, tricepsové dipy o posteľ, rezistenčné cviky, zhyby na hrazde a veľmi veľa brušákov. (Zdroj: refresher.sk) (YoZo8)

Související novinky

Ryan Gosling dupne na plyn

Ryan Gosling dupne na plyn

17.02.2010

Jeden z nejslibnějších hollywoodských mladíků, který třeba v Anthonyho Hopkinse, by už potřeboval tučný komerční hit. Možná se jím stane noirová akční kriminálka Drive, ve které Gosling nahradil… (více)

Reklama

Reklama