Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepřejte si skončit s ním za mřížemi. Stylizovaný životopis notorického násilníka a nejslavnějšího britského vězně. Píše se rok 1974 a devatenáctiletý mladík, rváč a nepřizpůsobivý živel Michael Peterson vykrade poštu. Je okamžitě zatčen a odsouzen k sedmi letům žaláře. Jiní by to považovali za trest, ne tak Michael. Vždy chtěl být totiž slavný, jelikož však nic neuměl, uvědomil si, že právě až za mřížemi se může stát hvězdou. Jednoduše tím, že bude pokračovat v tom, co dělal na svobodě. A tak přijal jméno Charles Bronson a začal mlátit každého, kdo se mu dostal pod ruku. Nakonec si odseděl 34 let, z toho 30 let na samotce (tato čísla platila v době vzniku filmu). O datu jeho možného propuštění nebylo dosud rozhodnuto.
Dánský režisér Nicolas Winding Refn se proslavil trilogií Pusher (první díl u nás vyšel na DVD pod názvem Dealer), snímanou autenticky působící ruční kamerou, tady máme naopak ode všeho odstup. Refn od počátku sází na to, že nemůžeme proniknout do Bronsonova nitra a že tento reálně žijící člověk s nálepkou nejnebezpečnějšího vězně Velké Británie má jen image, ale nikoli vnitřní identitu. Při stylizaci Bronsona si vybírá jako určující jeho vzhled kníratého cirkusového siláka a vyprávění posouvá do polohy klauniády a divadla. Snímek Bronsona ukazuje jako šílence nejen coby aktéra v minulosti, ale i jako vyšinutého vypravěče, jenž se obrací přímo k imaginárnímu kabaretnímu i reálnému publiku v kinosále. Součásti výsostné stylizace vizuálně brilantního snímku je také bohatý hudební doprovod, který sahá od Wagnera, Verdiho nebo Pucciniho po rytmicky nadupané skladby současných skupin Glass Candy, Pet Shop Boys či New Order. Ostatně díky působivému spojení klasické hudby s násilnými scénami bývá film často srovnáván s Mechanickým pomerančem (1971) Stanleyho Kubricka. A nakonec je zde patrně životní herecký výkon Toma Hardyho v titulní roli, který dokázal během unikátně krátké doby nabrat téměř dvacet kilo svalové hmoty, oholil si hlavu a se svou rolí absolutně splynul. V jeho podání je Bronson postava, která vás bude zajímat. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (496)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se musel trošku teoreticky připravit. Použil jsem tudíž všemocný google, abych se vůbec dozvěděl, kdo ten "Bronson" vlastně je. Co jsem se dozvěděl? Nejznámější vězeň na ostrovech, vlastním jménem Michael Peterson, který veškerou sílu, či energii používá v nekončících soubojích a to hlavně s jeho úhlavními nepříteli-dozorci, kterých za svou vězeňskou kariéru poznal opravdu hodně... Tvůrci tohoto filmu nemohli mít asi šťastnější ruku s obsazením hlavní role. Tom Hardy, ten je možná někdy i takovým filmovým Bronsonem a svou roli zvládl naprosto skvěle, což mi spolu s velmi povedenou hudbou a několika opravdu výbornými scénami naprosto stačí, abych tam dnes šoupnul za pět. Když se tak nad tím trošku zamyslím, je to už za poslední měsíc druhý, podobný film, který jsem ohodnotil maximálním počtem. Sám bitky, či násilí absolutně nevyhledávám, nicméně podobné, povedené filmy, ty mi nezbývá, než náležitě ocenit. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Smrdí to britskou produkciou a o mini vtáka Toma Hardyho som naozaj nestál, ale ono to bola zábavná akcia. Prepojenie umení je v Bronsonovi kľúčové. Divadlo, výtvarné umenie, klasickú orchestrálnu hudbu, film a animácie kladie Bronson za pomoci režiséra na rovnakú úroveň spolu s násilím. Rozmanitosť umení zabezpečuje snímke širokú škálu výrazov a filmová forma je tak veľmi atraktívna. Aj keby divák s privretými očami klesol do kolien pod ohurujúcou formou. Postava Charlesa Bronsona je zobrazovaná veľkolepo prostredníctvom „zaužívanej filmovosti“, ako by si to Bronson zrejme sám želal. Avšak spôsob zobrazovania je taký výrazný, aby neustále pripomínal, že je to „len film“. Nedochádza ani k stotožneniu sa s ktoroukoľvek postavou, pretože to nie sú postavy z drámy, z psychologického diela. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, ale na môj vkus tam bolo príliš teatrálnosti na úkor filmovosti, forma mi preto nie celkom sadla. Na druhú stranu ale urobiť životopisný film na totálneho magora a vypatlanca, ktorý sa chce stať slávny tým, že každému dá do držky, nie je ľahká úloha. Myslím, že Refn ju zvládol celkom uspokojivo, hlavne keď téma neponúka extra moc možností ako film pre diváka zatraktívniť, námet je naozaj úbohý. Do čistého priemeru ťahá snímok hlavne výborný Hardy a perfektná muzika, ktorá filmu dodala pomerne znesiteľný audio obal. 60/100 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tenhle portrét dokonale vymydleného mozku se stěží dá brát skrz tradiční filmová měřítka. Na jedné straně geniální Tom Hardy, který plně definuje pojem ‚one-man show‘, na straně druhé otravný režisérův styl pseudo-intelektuálního vyprávění. Abych to hodnotil, musel bych to vidět znovu, ale to nechci. Sic se mi to líbilo a bavilo mě to, někde v koutku mě to strašně sralo. Musím si to nechat rozležet v hlavě. Každopádně nic rozporuplnějšího jsem neviděl od Kellyho Southland Tales (i když se ten příměr bude mnohým zdát notně mimo). Edit: Tak nakonec průměr. Vzhledem k výše vypsanému solidní kompromis. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Podobnost tématu s Mechanickým pomerančem. Že jsem se zbláznila? O nikolivěk! Jde tu o NÁSILÍ, odehrává se to v ANGLII, je to za doprovodu vážné hudby, objevuje se tu BEZRADNOST jak si s násilníkem poradit, aleternativní metody (sedativa či speciálně vyvinutý prostředek na vyhubení násilí), oboje se jeví jako NEÚČINNÉ, oba jsou JEDINÁČCI, mají slušné RODIČE, kteří samozřejmě za nic nemohou, oba skončí vve VĚZENÍ a na obou je v rámci vymícení náslilí pácháno NÁSILÍ. Filmy pojednávají o násilí pro mne představují vždy problém. Nastíní, jak násilí vzniká, ale mnohem více ukazují to, jak je společnost proti násilí bezmocná a nedokáže ho eliminovat. I když hodnotím poměrně nízko, noc to nemění na skutečnosti, že Tom Hardy byl neskutečný, přijal velkou výzvu a popral se s ní obdivuhodně. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Rola Charlesa Bronsona (Tom Hardy) vyžadovala mať na sebe aj väčšie percento telesného tuku, preto ako sám herec uvádza, cez deň jedol kuracie mäso s ryžou a na večer si doprial pizzu, zmrzlinu Häagen-Dazs a veľa Coca-Coly. Tieto vysokokalorické jedlá mu priniesli potrebné pribratie na váhe za krátky čas. Prezradil tiež, že v porovnaní s vrchnou časťou tela vyzerali jeho nohy komicky, bol doslova ako bocian. (Zdroj: refresher.sk) (YoZo8)
  • Pravému Charlesu Bronsonovi nebylo dovoleno se na film podívat, ale říkal, že se líbil jeho matce, což mu prý stačí. Jeho matka byla filmem přímo nadšena. (akisha)
  • Charles Bronson ve vězení skutečně tvořil. Některá jeho díla byla vystavena v londýnském metru a bylo mu vydáno i několik knih. Jedna z nich popisuje, jak posilovat v malém prostoru bez jakýhkoliv prostředků. (JardaBauer)

Související novinky

Ryan Gosling dupne na plyn

Ryan Gosling dupne na plyn

17.02.2010

Jeden z nejslibnějších hollywoodských mladíků, který třeba v Anthonyho Hopkinse, by už potřeboval tučný komerční hit. Možná se jím stane noirová akční kriminálka Drive, ve které Gosling nahradil… (více)

Reklama

Reklama