Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ne tak docela fiktivní příběh člověka, který ve skutečnosti dostal označení „heparinový vrah“. Co bylo příčinou a co se odehrává v mysli mladíka, který se rozhodne vykonat a vykonávat ty nejtěžší zločiny a mít přitom často pocit, že vlastně dělá dobrou věc? Co nutí nadějného a inteligentního adepta studia medicíny z podstaty se změnit a páchat na lidech zlo? Je hrozná představa, že vraždí člověk, kterého dobře znáte, které-ho denně vídáte, máte ho vlastně rádi a který je všem nápomocný, ochotný a obětavý, i na úkor vlastního pohodlí a svých věcí.
Sledujeme příběh, který se mohl stát a bohužel kdykoliv stát může. Ano, takhle se to i ve skutečnosti stát mohlo. A první, co nás napadne, když zjistíte, jakou lidskou bestii jste znali, kolik chybělo, aby se obětí stal kdokoli z našich blízkých a známých, nebo dokonce vy samotní. A právě nedávno medializovaný příběh „heparinového vraha“ nás zasáhl na citlivém místě. Ano, tohle se opravdu mohlo stát komukoliv z nás. Tohle už nebylo „někde ve světě“. Tohle bylo opravdu blízko. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

JFL 

všechny recenze uživatele

„Hodinu nevíš“ je v české kinematografii unikátně „čistý“ film, jen je potřeba si uvědomit, že to je exploatace. Tato filmová kategorie měla doposud v českém prostředí pouze ojedinělé příspěvky (Rekviem pro panenku, Nahota na prodej, Vekslák, Playgirls 1+2, Bolero), ale letošní léto kupodivu přineslo rovnou tři tituly, které naplno nebo částečně exploatační postupy využívají. Po scenáristicky katastrofálním a emo umanutém „T.M.A.“ a řemeslné impotenci „Klíček“ se nečekaně v „Hodinu nevíš“ ukázala žánrově prvotřídní exploatace. To vedle vytěžování nedávné skandální události samozřejmě znamená i jistou naivní schematizaci postav a konfliktů, teatrálnost hereckých výkonů, samoúčelnost výrazových prostředků, úsměvnou vypjatost a pouze falešný příslib vysvětlení motivací vraha. K dalším kladům v kontextu žánru patří typově sednoucí herci, prostý, ale efektně gradující scénář a především výtečná prvoplánová atmosféra. Vedle HD kamery si chválu zaslouží výprava, která příběh situuje do poutavého bezčasí, kde vedle moderních sanitek jezdí auta ze 40. či 50. let, lidé mají jakýmkoli trendům vzdorující oblečení a účesy, až na samém konci se objeví mobilní telefon a interiéry vypadají jak z chudé vísky v 70. letech, ale současně jsou na stole počítače. Příznačně exploatační je i konec filmu, kde tvůrci prostě vyždímali potenciál postavy a už nevěděli co s ní, tak ji zlikvidovali nejabsurdnějším možným způsobem. Jako distributorem avizované drama by bylo „Hodinu nevíš“ katastrofa, ale jako exploatace je i v kontextu světové tvorby solidní – nikoli výjimečné, ani nápadité,ale rozhodně poctivé a při dekódování formátu velmi zábavné. PS: Je úžasné být na oficiálním webu filmu v sekci Napsali o nás ve společnosti předních českých publicistických quote whores, jen škoda, že tvůrci neuvádí v jakém kontextu citované věty zazněly - viz recenze na Aktuálně.cz :) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Co u tohohle filmu oceňuju, je atmosféra (první půlku byla téměř špičková) a ojedinělou kameru. Ale tohle bude bohužel vše, co mi zůstane v paměti. Příběh je dost zvláštní, stejně jako konec. Jiráček je sice ok, ale zbytek ne. Jakoby režisér nevěděl, o čem chce točit. Takhle zůstává potenciál příběhu opravdu zabitý a jsem zvědavý, jestli se za pár let tohoto tématu neujme někdo jiný a nepřepracuje ho. 50 %. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Film, ktery se nametem volne opira o heparinoveho vraha Petra Zelenku je podle me nepravem opomijeny a podhodnoceny. Me zaujal svou depresivni atmosferou a dobrymi hereckymi vykony vetsiny hercu (no dobre, sestricky spise pro okrasu). Vaclav Jiracek v roli Hynka byl vyborny. Kamera umi zaujmout, na filtrech bych ale priste trochu setril. Zpusob vysetrovani ovsem neni moc duveryhodny a trochu kazi muj dobry dojem z filmu, naopak zaver povazuji za celkem solidne vymysleny. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Byla nebyla jedna extrémně zelená nemocnice plná sexy sestřiček a v ní řádil psychopatický vrah s injekční stříkačkou... Nejkřiklavější český exploatační flák, nejkřiklavější výběrem svého inspiračního zdroje, ještě čerstvě v paměti zapsané šťavnaté kauzy heparinového vraha. Vytěžit z tak citlivého případu tak béčkový lékařský thriller, to chce hodně drzosti/neumětelství a každopádně je to těžký hyenismus (ale to mi nevadí). Čekal jsem, že se víc neplánovaně nasměju, ovšem totálně bezradný konec jako vystřižený z nějakého amatérského filmu mě srazil na kolena. Pozitiva: Václav Jiráček a Ivan Franěk. A ty sestřičky. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Příběh o  heparinovým vrahovi ? To znělo dobře.  Z počátku to mělo i dobře našláplo. Postupem času to šlo pomalu ale jistě do kopru. Oceňuji kameru, filtry a prostředí kde se děj odehrává. Herci jsou až na vyjímky (Zindulka) mdlí až podprůměrní.  Co mě osobně naopak hodně sralo byla ta " kostelní " (nebo nevím jak to nazvat) hudba. Film mě sice neurazil, ale po slibně rozjetým začátku spíš trochu zklamal. N a český poměry celkem koukatelnej kousek. Slabší 3 hvězdy. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení začalo pár měsíců po odsouzení Petra Zelenky. (M.B)
  • Režisér Dan Svátek po novinářské projekci prohlásil, že ve snímku jsou jen tři okamžiky, kdy se diváci usmějí. Jinak podle něj není ve filmu místo pro humor. (DorianGreene)
  • Film inspirovaný tzv. heparinovými vraždami v havlíčkobrodské nemocnici se měl původně jmenovat Pocity vraha. Režisér Dan Svátek se nakonec rozhodl film pojmenovat podle sochy kostlivce na náměstí v Havlíčkově Brodě, na jehož kose je umístěn latinský nápis "Qua hora nescis (V kterou hodinu nevíš"). (Magyar)

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama